Три съвета, които ще ни помогнат да станем по-търпеливи и уравновесени

  • Сподели:
Три съвета, които ще ни помогнат да станем по-търпеливи и уравновесени

В свят изпълнен с постоянен стрес и проблеми човек постепенно губи контрол над емоциите си. В тези моменти на преден план започва да излиза силен гняв, обвързан с безсилие, идващ да ни напомни, колко е суров и труден животът. Въпреки всички препятствия и трудности обаче, има много механизми, които ни позволяват да се справим по-лесно със стреса и да овладеем емоциите си тогава, когато усещаме как всеки момент ще прегреем. Ето и едни от основните техники за успокояване и преодоляване на кризисните моменти.

1. Спрете да си поставяте твърде нереални цели
Понякога човек е способен да ограничи възможностите си и да се затвори в омагьосания кръг на очакванията някаква мащабна сила да промени бъдещето му. И така ние си поставяме прекалено нереалистични цели, които ни отвеждат до поредица от стресови ситуации възникнали именно заради нашите твърде големи очаквания и факта, че сме натоварили до максимум своята психика и физика. Ако искаме да се чувстваме по-уравновесени и спокойни задължително, трябва да си поставяме цели, които можем да изпълним без да се стресираме допълнително и да изстискваме от себе си цялата енергия.

2. За да бъде търпелив един човек, той трябва ежедневно да работи върху това свое качество
Всъщност никой не се ражда търпелив. Животът ни учи да откриваме сами баланса и да намираме своите духовни буфери. Ако искаме да се научим на търпение, трябва всекидневно да работим върху това, като започнем от инстинктивните емоции, които трябва задължително да изолираме. Спокойният човек всъщност разполага с огромна доза търпение, която му позволява да погледне ситуацията от всеки възможен ъгъл и да направи най-добрия избор за себе си.

За да тренирате своето търпение бихте могли да предприемете действия, които преди това сте избягвали, просто за да не губите време. Например подредете се на дълга опашка и изчакайте търпеливо да дойде вашия ред. После можете да си отделите половин час след работа, в който вместо да използвате даден транспорт, просто да се разходите и да избистрите ума си. Още един успешен начин е да се опитате да изслушвате хората до себе си без да се налага да ги прекъсвате и да споделяте своето мнение – пробвайте да бъдете страничен наблюдател, а в моментите, в които ви идва отвътре да избухнете, можете да завъртите глава в страни, да затворите очи и за миг да се пренесете на друго място.

3. Помислете си как случващото се в момента ще се отрази на живота ви в бъдеще
Например попаднали сте в стресова ситуация, в която не можете да контролирате емоциите си, ако искате да се успокоите първо, мислено си представете дали това събитие ще има значение за вас след година или пък е нещо върху, което не трябва, нито да се концентрирате, нито да губите излишна енергия. Понякога обръщаме внимание на твърде маловажни неща и така отнемаме възможността си да се порадваме на хубавите, които повярвайте ми, не са никак малко. Успех! 

Гледайте най-новия ни подкаст ''Красивата част от живота''.