В кои моменти сме по-склонни да отключваме паник атаки, както и няколко съвета, с които да ги преодолеем

  • Сподели:
В кои моменти сме по-склонни да отключваме паник атаки, както и няколко съвета, с които да ги преодолеем

Казват, че човек ако поне веднъж не е преживявал паник атака, няма как да разбере колко неприятна и плашеща може да бъде тя и какви последствия би могло да има след нея и донякъде това е самата истина, тъй като отстрани всичко изглежда по-различно, но от очите на потърпевшия нещата определено не стоят по този начин.

Ако си говорим откровено, има много истина в това, дори можем да кажем, че всички онези специалисти, които развиват дълги теории относно възникването, симптомите и лечението на това състояние, всъщност нямат ни най-малка представа колко страшна може да бъде една паник атака. Единствено човек, който е преживявал тези състояния, може свободно да сподели какви са усещанията и емоциите, които го обладават в тези критични моменти. Според психолози паник атаката е психологически страх свързан със силна необяснима тревожност, който в повечето случаи възниква най-неочаквано и човек трудно би могъл да предвиди кога точно ще настъпи този момент.

Какво споделят преживелите паник атака
Истината е, че почти всички хора преминали през този ад, споделят, че паник атаката е настъпила в момент, в който самите те не са очаквали. Усещането за тях е било много неприятно и дори плашещо, поради обзетият ги на момента панически страх от това да не се случи нещо още по-неприятно с тях, като например – инфаркт, инсулт или пък да изпаднат в безсъзнание и кома. Най-честите симптоми при това състояние са – замайване, болки в гърдите, задух, топли и студени вълни, треперене на крайниците, прилошаване и силен страх от смъртта. Страхът в този момент превзема ясната мисъл, а паник атаката отнема способността ни да видим случващото се отстрани.

Подадени на тези силни емоции повечето хора стоят неподвижно и започват да си мислят неща от типа: ''това е краят; сега ще припадна; нямам въздух; не мога да дишам и след малко ще умра''. Състоянието, в което навлизат в момент на паник атака е изключително стресиращо и плашещо, защото в тези моменти повечето хора не осъзнават, че това са психологически бъгове, които биха могли да бъдат изтрити с малко упражнения и повече контрол над съзнанието. Близо 45% от хората преминали през това състояние споделят, че са открили начин да прогонят вредните мисли и от няколко години не са изпадали в подобни кризи. Останалите проценти всъщност са на хора, които не могат да се справят с това състояние и просто са се предали пред страховете си. Колкото и жестоко да звучи ние трябва да осъзнаем, че зад всеки проблем стои решение, независимо от това дали ще се опитаме сами да прогоним страха или ще се обърнем към специалист, по-важното е да не отлагаме и да не задълбочаваме това състояние, тъй като с времето то би могло да придобие гигантски и наистина заплашителни размери. 

Причини за възникването на паник атака
Причините могат да бъдат от различно естество и характер, като например някаква настъпила голяма промяна за нас, раздяла с близък човек, появата на нов член в семейството, усещането, че няма да се справим, стресиращо ежедневие или пък сериозни предизвикателства, с които се налага да се сблъскаме. Винаги съществува някаква причина за възникването на тези смущения, като например, раждането може да отключи подобен тип атаки в нас, както и стартирането на нова работа, премесването в нов дом или пък мащабните проекти, които сме стартирали и с които не знаем точно как ще се справим. За да ви успокоим, ще ви кажем, че винаги има начини да овладеете това състояние без да изпадате в емоционални кризи и да предизвиквате несъществуващи страхове в съзнанието си. Ето и едни от тях:

Какво да направим, когато усетим, че имаме паник атака
На първо място, се опитайте да запазите самообладание и винаги носете ментов бонбон или дъвка в чантата си. Всъщност ментата има много положителен ефект върху успокояване на нервната система и ще ви помогне да се почувствате по-добре. Ако усещате, че се задушавате и потъвате дълбоко в земята, ако ви причернява, а дъхът ви спира, просто отпийте няколко глътки вода, успокойте дишането си и си кажете задължително наум – ''Това не е реално! Аз няма да умра! Сега ще премине! Чувствам се добре!'' – Когато зададете програма, която вашето съзнание да следва, вие ще усетите как за секунди този страх във вас се е изпарил и ще се преборите веднъж за винаги с паник атаките. Още няколко неща, които бихте могли да направите ако страдате от паник атаки са, да намалите кофеина, а най-добре е да преминете на безкофеинови напитки, както и да имате под ръка някаква слаба успокоителна билка под формата на таблетки, които бихте могли да вземете от аптеките без лекарско предписание.

Още един начин успешно да овладеете паник атаката е да не заставате на едно място, защото така ще се почувствате или сковани или в безтегловност, вместо това бавно придвижете единия после другия крак; повтаряйте си, че това не е реално и че се чувствате отлично - дотогава, докато не премине страхът. Всъщност смело мога да твърдя, че тези неща помагат, тъй като тази статия е писана от човек, който вече е преминал през това изпитание и е успял да го овладее!

Успех на всички, които в момента се борят с паник атаките и помнете, че винаги зад всеки проблем се крие правилното решение. Не се страхувайте да споделите своите тревоги и страхове пред приятели, групи за взаимопомощ, специалисти и заедно да откриете най-доброто решение, с което да излезете от тази неприятна ситуация!