Жените говорят: Какви качества трябва да притежава един истински мъж

  • Сподели:
Жените говорят: Какви качества трябва да притежава един истински мъж

Ако сте следили предишните две издания на тази мини поредица "Жените говорят", значи знаете, че до тук сме повдигали социалните теми за домашното насилие, неговата превенция и последици, а в началото на този месец говорихме какво е значението на осми март за повечето дами.

Днес посоката се завърта към мъжете и по-конкретно онази рядка порода истински, стойностни мъже.
Попитахме група от дами за мнението им и всяка една ни сподели своето различно усещане за това - какви качества трябва да притежава един истински мъж.

"За мен, на първо място, мъжът трябва да бъде състрадателен.
Интелигентен, да не е злопаметен и да не робува на егото си. Защитник. Най-добър приятел. Емоционално достъпен. С чувство за хумор. Отговорен и амбициозен. Искрен, дори да трябва да сервира истината, от която ще боли.
- Галина Алипиева

"Един мъж трябва да е спокоен, да умее да чува жената, а не да симулира, че слуша. Да се държи галантно, с чувство за хумор.
Но да е истински мъж, а не мухльо който чака от жената всичко."
- Мими Събева

"Мъжът до мен трябва да се държи добре с всички, а не само с мен. Да ме държи, когато тръгвам да падам и да ме изправя. Да ми дава вяра, надежда и сили. Любовта му към мен да е грижа и желание да сме по-дълго време заедно. И той да е поводът за моите усмивки."
- Теменужка Богданова

"Доброта, честност и спокойствие. Не харесвам невротици и напрягащи хора от двата пола. Емоционално зрял и улегнал. Мъж, който е открит и способен на диалог, опора, когато се налага и с дума, която тежи на мястото си. Лично за мен голям плюс е да умее да си служи с ирония, смях и хумор."

- Лора Петрова

"Да е широко скроен - не мога да понасям хора, които смятат, че има само един (правилен) начин да се правят нещата.
Да има чувство за хумор.
Да е способен да се постави "в обувките" на опонент.
Да е способен да се променя - само идиотите никога не си променят мнението.
Да му пука.
Като се замисля, май същите неща очаквам и от една истинска жена..."
- Вилиана Иванова

"Смелост, отговорност, щедрост, нежност към семейството, трудолюбие.
Да бъде образован, да държи на думата си, да може да спазва мярката във всяко едно отношение, да не е мрънкало, да показва обичта си и радостта от живота."
- Веселина Балабанова

"Да е добър, но не наивен.
Да държи на думата си, но да не е инат. Да е търпелив, но не безразличен. Да е щедър, но да не е прахостник (един в къща стига,това съм аз).
Да ме обича, разбира се."
- Виктория Илиева

"Да бъде добър, умен, състрадателен и уважителен. Да не търси в мен майка си. Да има чувство за хумор и да бъде чистоплътен. Да бъде щедър. Да цени личното ми време споделено с приятелки, да не е дребнав и мърморко. Да ме кара да се чувствам обичана, сигурна и спокойна в живота си с него. Да е ръката за мен, рамото и очите. Да обича разходките в парка, изкуството и музиката. Да споделя моя морал. Да умее да се грижи за себе си. Да носи отговорност, да спазва уговорките си, да има силна воля, и да има амбиции."
- Детелина Темелкова

"Да му тежи думата. Да си носи с гордост името и да добавя добро към това, което баща му и дядо му са му дали. Да му тежи и юмрука - но за правда, не от бабаитлък. Да си брани другарите. Да закриля изгората си. Да възпитава децата си с правда и достойнство."

- Галина Йорданова

"Когато го представят, не трябва да го представят като: "На Николова мъжа ú". Не. Трябва да име. Име, за което се е трудил и топки да си го пази до гроб. И след това! Всичко останало е въпрос на организация!
Всеки ден се променяме, всички качества - също."
- Антоанета Николова

"За да нарека един мъж "истински", трябва първо да е мъж, а не такъв, който се държи за полата на майка си. След това идват серия от взаимно свързани качества: добър, с чувство за хумор и самоирония, честен, търпелив, емоционално зрял и социално отговорен, физическото насилие да му е чуждо, да уважава околните, независимо дали ги харесва. Умен, образован, с амбиция за развитие в професионалната му сфера. Да може да обича и да се грижи за семейството си! Да си стои на думата поне колкото мен. Да може да лекува с прегръдка и да ми подаде ръка да стана, в редките случаи на падане."
- Милена Шопова

"Всъщност, истинският мъж не е перфектен - греши, изнервя те, има коремче и бели коси! Но, никога, ама никога не се държи зле с жената - без значение дали му е съпруга, майка, сестра, колежка. Говори с нея, приема различна гледна точка, търпелив е към женските промени (и хормонални, и физически, и емоционални).
Истинският мъж може да има пороци, но няма зависимости. Може да се ядосва на жената, но не ù вдига ръка. Истинският мъж може да няма голям пенис, но пък да знае как да накара една жена да получи удоволствие."
- Ася Асенова-Банкова

"Един мъж трябва да е преди всичко добър човек. Колкото и да е влюбен в избраницата си, рано или късно лошотията ще вземе превес над "любовта" и тогава всичките му други достойнства ще се "стопят". На второ място, мъжът трябва да умее да бъде равностоен партньор на жената до себе си - нито да си въобразява, че я превъзхожда, нито да лежи на гърба ù във финансово или емоционално отношение. Уважение, отговорност и визия за бъдещето - това бих искала аз от въображаемия си партньор."
- Дафинка Гарова

"Да има сърце и душа. Да има бистър ум. Да има име. Да има тежка дума и сила да стои зад нея.
Да може да обича, да признава, да приема, да плаче, да се смее, на себе си също, да може да греши и да носи грешките си. Да може да бъде двигател и движеща сила."

- Ирена Петкова

"Той е сигурност. Той е подкрепа. Той е гръб и защита. Същевременно е нежен и любящ и уважаващ."
- Силви Дечева

"Истинският мъж? Моят! Любов, отговорност, грижа, внимание, подкрепа, свобода! Не му пука пред колеги да спре на пътя, за да ми набере букет полски цветя."
- Анелия Цанкова

"Да ти отвори врата, да ти даде път, да ти предложи огънче, връхна дреха, помощ, ако те види натоварена като магарица, да те покани на танц - ей тия обикновени нещица, които не се правят само от любов и екслузивно за любимата."
- Веселина Евтимова

"Истинският мъж е добър човек. Не би наранил друг, само, защото гневът е взел превес. Би помогнал на непознат/познат, ако може. Не е дребнав, злопаметен, мързелив. Той е честен, толерантен, справедлив. А, и е красив."

- Алла Асенова

"Всеки човек, за да ме привлече трябва да има самосъзнание, чувство за хумор и умерено, но уверено самочувствие. Льольовци и кифли не понасям. Мрънкащи също. Хора дето все са намусени.
Мъжът не е нищо друго, освен още един човек, от който се нуждаеш. А за да те прави щастлив, трябва да има и физика, и химия, и неврология. Да има искра в този човек. Да има стабилност зад думите му. Да има опит в изреченията му. Да не е мазен, хлъзгав и лигав.
Толкоз. И съм убедена, че колкото и да сме различни половете, всички търсим едно и също един в друг.
Ако трябва да задълбоча, например, какво ме караше да се влюбвам в мъж, бих казала, че има няколко неща, които се повтарят - всичките са ме уважавали като личност. Всичките са ме разсмивали с лекота ( защото не съм префърцунена) и всичките ме обичат и аз тях и досега. Това е взаимоуважение. Без него - майната им на пеперудите в стомаха, на зелените очи и на изваяните мускули!"
- Марта Блънт