1 февруари - начало на Китайската нова година

  • Сподели:
1 февруари - начало на Китайската нова година

Китайската нова година, известна още като лунна нова година, започва с изгряване на второто новолуние след зимното слънцестоене (21 декември).

Това може да се случи на всяка дата между 21 януари и 20 февруари.

Известен също като Празникът на пролетта, Нова година се празнува от китайските общности по целия свят. Празненствата въвеждат старата година и имат за цел да донесат късмет и просперитет през новата.
Има семейни банкети и зрелища на открито с петарди, фойерверки и често танцуващи дракони. Основните тържества се провеждат в навечерието на Нова година.

Хората украсяват къщите си с червено за късмет, а на децата се дават пари в яркочервени пликове.
Празненствата продължават две седмици, завършвайки на 15 февруари тази година с фестивала на фенерите, който отбелязва пълнолунието.

От 90-те години на миналия век хората в Китай получават една седмица почивка за Нова година. Според Министерството на търговията на Китай хората днес харчат повече от 820 милиарда юана (96 милиарда британски лири) за пазаруване и хранене през този период.

Година на водния тигър

Всяка година е свързана с едно от 12-те животни в китайския зодиак.
Тази година е годината на водния тигър. Казват, че децата, родени през следващата година, ще бъдат смели, състезателни и силни.

Известно е, че тигърът е царят на всички животни и е трети в китайския зодиакален ред на животните. Миналата 2021 г. беше годината на вола.
Вие сте зодия Тигър, ако сте родени в следните години: 1902, 1914, 1926, 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010, 2022.
Твърди се, че родените през годината на тигъра притежават някои от качествата на самото животно, включително са смели, напористи и естествени лидери. Твърди се, че тигровите знаци са гладни за тръпка и жадуват за внимание и са способни на щедрост.
Китайските зодии се основават на системата на Небесните стъбла и клони, която координира един от петте елемента (Метал, Вода, Дърво, Огън и Земя) за всяка година на Тигър на ротационен принцип. Това означава, че на всеки 60 години един елемент ще се прилага за зодиакалния знак и ще има определени личностни черти, свързани с него.

Металните тигри са естествени лидери с бунтарска страна, но също така са съпричастни към тези от екипа си. 
Дървесните тигри обичат да учат, имат отлични спомени и са креативни със солидна група приятели.
Огнените тигри са ориентирани към детайлите, талантите и притежават силна воля, но пък мразят дискусията. 
Земните тигри са щедри, но могат да имат и арогантна страна. Те също обичат да помагат.