10 интересни суеверия

  • Сподели:
10 интересни суеверия

"Суеверията отразяват силното ни желание нещо да се сбъдне и да попречим на лошото да се случи. Това, че хората отчасти приемат и отчасти отхвърлят суеверията, им носи двойна полза." - Маргарет Мийд

Суеверията са съпътствали живота на човека още от дълбока древност. Малко или много, колкото и да не искаме да си го признаем, всеки от нас вярва на някакви суеверия. Произхода на думата е от латински (superstitio) и се превежда като "свидетел" на някакво чудо.

Смята се, че думата е използвана за пръв път през I век преди Христа от римския историк Тит Ливий и давала определение на безусловни или преувеличени страхове и надежди за случили се или предизвикани и предотвратени свръхестествени явления. До I век след Христа суеверието се смята от много хора за основата на много религиозни ритуали и литургии.

Всяко суеверие си има своята предистория и повечето суеверия идват от древните митологии и религии по света. Много хора вярват например, че не бива да се люлее празна люлка, за да се намери в нея място за бъдещото бебе. Други пък вярват, че ако залюлееш празна люлка, скоро в нея ще има бебе.

Близнаците и поверията, свързани с тях също идват от древните митологии и от боговете-близнаци. Много хора вярват, че да ти се родят близнаци е голям късмет, други пък се страхуват от това и в миналото са убивали едното от децата.

Едно и също нещо може да се тълкува различно в различните страни. Например да срещнеш черна котка. В някои страни смятат, че черната котка е добър знак. В Шотландия непозната черна котка пред вратата била знак за бъдещ просперитет, а рибарските жени гледали черни котки, защото вярвали, че те предпазват съпрузите им, докато са в морето. Но все пак в Ирландия, ако черна котка ти пресече път под лунна светлина, това значи, че ще те застигне болест.

Едни от най-популярните суеверия са: чукането на дърво, минаване под стълба, счупено огледало, разсипване на сол, носенето на кръст. Много от днешните суеверия се считат за "бабини деветини", но често тайничко си правим ритуалчета за късмет и щастие.

Ето 10 интересни суеверия:

1. Носенето на жълъд за вечна младост

В древна Великобритания жените не се нуждаели от крем за подмладяване, а си носели жълъд в джобовете. Според Ричард Уебстър в "Енциклопедия на суеверията" дъбът носи дълголетие и здраве.

2. Да не се яде маруля, ако искаш да създадеш поколение

През XIX век английските мъже избявали да ядат маруля, ако искали да създават семейство, защото се считало, че ако консумират маруля, няма да имат деца.

3. Да видиш коза преди важна среща, значи ще бъде успешна

Счтитало се, че козата може да премахне негативносто влияние и злото от пътя ти.

4. Подвит край на роклята

Според Енциклопедия на суеверията, ако долният край на полата на жена се обърне нагоре, това означавало, че я чака нещо ново.

5. Ядене на грозде в полунощ за щастие

В навечерието на Нова година в Испания някои хора вместо целувка в 12 часа изяждат 12 гроздови зърна за късмет.

6. Конска подкова за късмет

Много хора закачат конска подкова с крайчетата нагоре, за да държат кошмарите и лошите влияния надалеч. Това вярване се основава на дупките по подковата, които са седем на брой, а седем се счита за щастливо число.

7. "Нещо старо, нещо ново, нещо синьо, нещо назаем"

Тази популярна сватбена традиция води началото си от Викторианската епоха, когато на булката са правени малки подаръци. Нещо старо, което означава продължение, нещо ново - успех в бъдещето, нещо назем, което символизира предване на щастие от един на друг, а нещо синьо - като символ на чистота и любов.

8. Ако те засърбят ръцете

Смята се, че ако те засърбят ръцете, това е свързано с пари. Ако те засърби дясната ръка, ще получиш пари, но ако е лявата - ще загубиш пари.

9. Ако се оглеждаш в огледало, докато ядеш

Старите хора казват, че ако ядете и се оглеждате в огледало, ще изгубите здравето си и ще изядете красотата си.

10. Бяла пеперуда

Ако първата пеперуда, която видиш през пролетта е бяла, това значи, че ще имаш късмет през цялата година. Ако видиш три пеперуди на едно място, това също значи успех.