10 съвета как да повишиш своята увереност

  • Сподели:
10 съвета как да повишиш своята увереност

Често хората правят грешката да мислят, че увереността е качество, което или притежаваш, или не. Така слагат себе си в графата на тези, на които то не е дадено.

В резултат се сдобиват със сериозно оправдание защо не успяват да се наложат и утвърдят в професията, в семейството, защо се притесняват да изразят и отстояват мнението си. Увереността много прилича на мускул – тя може да се развива, тренира и да нараства при правилно отношение и упорита работа.

За изграждането на личната увереност огромна роля имат родителите и начинът, по който са се отнасяли към нас, дали са ни подкрепяли и обичали безрезервно или условно, дали са ни казвали: "за нищо не ставаш". Травмите могат да се отработят, но това е индивидуален процес.

Ще ви дам 10 съвета как повишите своята увереност.

1. Създайте си подкрепящи навици – започвайте всеки ден с лично утвърждение, което ви вдъхновява. Например: "Аз съм уверен и мога да се отстоявам! Аз действам и постигам мечтите си!" Напишете изречението, което най-силно ви вибрира, с което се свързвате.

Създаването на навик отнема 100 дни. Това означава, че за да се настрои мозъкът ви на новата вълна и да промени убеждението, което носи, е нужно да бъдете постоянни в повтарянето на вашето утвърждение.

2. Упражнявайте тялото си и се хранете здравословно – колкото по-добре изглеждате и се чувствате в кожата си, толкова повече ще се покачва увереността ви. Истинската красота идва отвътре, но опаковката е това, по което ни оценяват на пръв поглед. Погрижете се за нея и погледите ще се задържат върху вас.

3. Бъдете щедри – уверените хора подхождат от позицията на изобилието и са щедри към себе си и към другите. Това не е непременно свързано с пари. Можете да давате знания, подкрепа, усмивки... Най-ценните неща не се измерват във финикийски знаци.

4. Трупайте знания – образовайте се и се развивайте. Подбирайте информацията, която поемате. Преди да забиете нос в клюките или в новините, се замислете как ще ви помогнат те. Ще ви направят ли по-успешни, по-богати, по-добри, ще покачат ли личната ви вибрация? Вдъхновяващите видеа, семинарите, качествените книги – черпете знание от тях и прилагайте наученото в живота си. Скоро той няма да е същият.

5. Работете върху езика на тялото – ако искате да бъдете уверени, е нужно да изглеждате такива. Нервното потриване на ръце, престъпването от крак на крак и забитият в земята поглед няма да ви помогнат в това начинание. За да можете да коригирате поведението си, трябва да сте осъзнати за него. Едва след като го регистрирате, можете да го коригирате. Ако се затруднявате, попитайте близките си хора какви жестове и действия правите, когато сте нервни. Сигурна съм, че отговорът няма да ги затрудни.

6. Бъдете ясни в изказа си – уверените хора не шикалкавят и не увъртат. Те знаят какво искат и го заявяват на света. Това не означава, че трябва да сте неделикатни и груби. Винаги има начин да отстоявате себе си, без да наранявате другите. Нещата опират не до това какво казвате, а до това как го казвате.

7. Създайте собствен план – когато имате график със задачи и го следвате, това подсъзнателно ви дава усещането, че се справяте добре. Уверените хора не действат водени от обстоятелствата, а от намеренията си.

8. Свържете се с вашата цел в живота и я следвайте - кога вървите с по-твърда и уверена крачка – когато знаете къде отивате или когато сте се изгубили и търсите пътя? Същото е и в живота – когато имаш ясно формулирана цел, мечта, която искаш да осъществиш, остава само да правиш крачките към нея. Ако не знаеш къде искаш да стигнеш е твърде вероятно да си все на пътя и никога в целта.

9. Оставяйте насаме със себе си – разхождайте се, медитирайте или просто спрете за миг, без да правите нищо. Ако нямате моменти в тишина, губите посоката и разцентрирате фокуса си. Понякога в шума на деня е трудно да чуем себе си. Погрижете се за дневната си доза поглед навътре. Тя може да ви донесе много.

10. Поставете себе си на първо място и се уважавайте - ако вие не го правите, няма как да го очаквате от другите. Самоуважението идва, когато имаме ценности и ги съблюдаваме и отстояваме. Отчитайки постиженията и отбелязвайки победите си, ние стъпваме все по-уверено.

Казват, че увереността е пантата на вратата към успеха. Пожелавам ви да влезете през нея като победители!

Снимка: lifecoaching4wellbeing.com