10-те най-чести грешки в пиара

  • Сподели:
10-те най-чести грешки в пиара

Да си PR често изглежда отстрани като мистично занимание, за някои може би романтично, защото образът на PR-a е възприеман като този на важен човек, който се разхожда по червения килим със звездите. Понякога е сивият кардинал в сянка, който дърпа конците на важна житейска или корпоративна сцена.

Реалността е доста различна. За да бъдеш добър PR, се изисква не само талант за общуване, но и житейски опит, защото често ситуациите, които трябва да решаваш изискват нюх и познаване на хората, понякога игра на скрито и на сляпо.

Ако искаш да работиш в сферата на комуникациите, ето 10-те неща, за които да внимаваш:

1. Съдържанието на текстовете, които изпращаш – не е важно само да проверяваш текстовете си за грешки.

По-важно е да бъдат написани на ясен и достъпен език. Ако искаш да постигнеш реално отразяване в медиите, първото нещо за което, трябва да помислиш, е дали наистина има новина.

Това, което за много клиенти, е "информация, заслужаваща първи страници и време в централните новини", често е незначително за медиите. То се губи в общия поток от нюз рилийзи, които журналистите получават всекидневно и не получава внимание, защото не представлява интерес за значителна част от аудиторията им.

2. Общуването с журналистите – най-често срещана грешка, която много PR-и допускат, е да прозвъняват журналисти с въпроса "Ще отразите ли темата?"

Журналистите са част от комуникаицонната верига, а не изпълнители на поръчение. По редно е да попиташ дали информацията, която е изпратена, представялва интерес за тях.

Ако не, повече ползи ще постигнеш като обсъдиш с тях какво друго би могъл да им предоставиш като "гледна точка по темата" или "говорител", което би им помогнало да създадат ексклузивен материал, който да е наистина интересен за аудиторията им.

3. Облеклото на PR-a – не, няма проблем да ходиш по дънки и кецове, но когато очакваш важна среща, винаги трябва да имаш наличен реквизит.

В корпоративния свят облеклото е съществена част от преговорите. И, да, един чифт токчета и сако, макар и в комбинация с дънки и тениска, могат да ти дадат голяма преднина чисто психологически в твоето представяне и във впечатлението, което околните имат за теб.

4. Общуването с клиента – малко са случаите, в които клиентът е прав.

Да, той разбира своя бизнес, но ти си този, когото са наели като комуникационен експерт. Ако ти не отстояваш своята преценка за хода на кампанията и стратегията, резултатите не само, че ще бъдат посредствени, но могат да бъдат дори негативни.

Примерите за така зле известния "клиентски криейтив" са много и те са винаги с отрицателен знак, както в PR-a, така и в рекламата.

5. Популярността на PR-a – моя любима преподавателка в университета казваше нещо, което с времето се оказа много вярно: "Ако PR-ът ти е по-известен от теб, смени го."

Без значение с каква кампания е ангажиран, той де факто ще бъде малко или много фокусиран върху изграждането на собствения си имидж. Отделно неговата популярност често влияе върху репутацията на марките, за които работи.

Така, че работата на PR-a е не да бъде популярен, а да подготви обстоятелствата така, че марката/ бизнеса или кампанията, за която работи, да получи необходимото внимание.

6. Комуникацията по email – електронната поща е официален комуникационен инструмент.

За това следи внимателно какво минава в официалната мейл комуникация, до кого е адресирано, кой получава копие от мейла и какво всъщност се казва в него.

В същия този дух е добре да внимаваш какво пишеш, защото важи парвилото, че всичко, което напишеш, може и ще бъде изпозлвано срещу теб, когато обстоятелствата го налагат.

7. Публичният образ на PR-a – когато сте на събитие на клиент или в неформална обстановка с журналисти, разбира се, че трябва да разчупите атмосферата, но е редно да спазвате елементарни правила за добро поведение.

Не, не може да се напивате и не е редно да фамилиарничите с хората, с които ви свързват професионални взаимоотношения.

8. Не се паникьосвай - не се поддавай на всеобщата психоза във фирмата/ при клиента при всяка негативна публикация или дочуто мнение.

Запази самообладание и анализирай хладнокръвно и безпристрастно фактите. Това ще ти даде възможност да вземеш най-правилното решение.

Осланяй се на опита си, знанията, инстикта си и винаги търси неформално чужно мнение, което би ти помогнало да претеглиш правилно.

9. В PR кампанията е като на война и като в любовта - позволени си всякакви средства стига да спазвате общоприетия бон тон и да се разграничите от порочните практики. 

Всякакви източници на информация и съюзници могат да бъдат от полза. Забрави конвенционалните и шаблонни решения.

Не се притеснявай да предлагаш на пръв поглед смели ходове. Всеизвестен е фактът, че съдбата и късметът са на страната на смелите.

10. Екипът – никой човек не е успял сам без помощ отвън.

Разпределяй задачите и отговорностите, и не се притеснявай да обсъждаш дори на пръв поглед елементарни дилеми с хората в екипа, които са с по-малко опит. Това ще ти даде подкрепа, още една гледна точка и ще съдздае усещане за съпричастност и споделена отговорност в екипа.

Най-важното от всичко, което научих по трудния начин, е за добри резултати трябва да планираш и изпълняваш PR стратегии, които ти доставят удоволствие. Само, когато харесваш това, което правиш, има видими и добри резултати.

Снимка: onboardly.com