10 телеграфни литературни шедьовъра

  • Сподели:
10 телеграфни литературни шедьовъра
Талантът да кажеш много само с няколко думи го притежават малцина. Наистина е изключително трудно за постигане, но не и невъзможно. Ето 10 брилянтни примера на най-кратките литературни шедьоври в историята, които ще ви впечатлят: 
 
1. Веднъж Ърнест Хемингуей се хванал на бас, че ще напише разказ, способен да трогне всеки читател, само от шест думи. Писателят спечелил баса със следното съчинение:
„Продават се детски обувчици. Не носени.” (For sale: baby shoes, never used.)
 
2. Фредерик Браун съчинил най-късия разказ на ужасите на всички времена:
„Последният човек на Земята седеше в стаята си. Изведнъж на вратата се почука...”
 
3. Американският писател О.Хенри спечелил конкурс за най-кратък разказ, който има всички основни съставки на традиционния разказ – завръзка, кулминация и развръзка:
„Шофьорът запали цигара и се наведе над резервоара, за да види останал ли е в него бензин. Покойникът беше на 23 години.”
 
5. Англичаните също организирали конкурс за най-кратък разказ. Този път условията на конкурса били в съчинението да се споменава кралицата, Бог, секс и някаква мистерия. Първо място печели авторът на разказа, който впоследствие се превръща в популярен виц:
„О Боже – възкликна кралицата. – Бременна съм. От кого ли?”
 
6. Най-класическият пример за прословутата лаконичност на древните спартанци е отговорът на писмото, изпратено от македонския цар Филип II, покорил много гръцки градове:
„Съветвам ви веднага да се предадете, защото ако армията ми влезе в земите ви, ще унищожа вашите градини, ще поробя хората и ще разруша града.”
На което спартанските управници отвърнали писмено:
„Ако”.
 
7. Виктор Юго изпратил на издателя си ръкописа на романа „Клетниците” със съпровождащо писмо:
„?”
На което получил отговор:
„!”
 
8. В конкурс за най-кратка автобиография победила французойка, която написала:
„Преди имах гладко лице и смачкана пола, а сега – обратното.”
 
9. Ето и целия ""Роман без заглавие" на писателя Владимир Блинов: 
"Недей! Аз сама!" ("Не надо! Я сама.")
 
10. Романът "Динозавър" на Аугусто Монтеросо също се състой само от едно изречение:
"Когато той се събуди, динозавърът беше още там."
 
10 телеграфни литературни шедьовъра
"Най-кратък роман" се оказа доста разтегливо понятие. Изникват въпроси от рода на: Това наистина ли е роман или спада към друг литературен жанр? Кой решава, че това е най-кратката форма? Кой брои букви, символи...? Снимка: sxc.hu
10 телеграфни литературни шедьовъра
Според Кратък литературен речник определението за роман звучи така: "Епичен вид, разгърнато повествование в проза със сравнително голям брой герои и широта във времето. Изобразява сложно преплетени човешки съдби, драматични конфликти на главните герои с обществото и др." Снимка: sxc.hu/Mattox