11 причини защо връзките приключват

  • Сподели:
11 причини защо връзките приключват

Колкото и да не ни се иска, понякога просто връзката ни не устоява на ударите на съдбата и приключва поради една или друга причина.

Съществуват обаче няколко най-често срещани проблеми при двойките, които водят до този неприятен край и сега ще ги разгледаме.

1. Липса на доверие

Това е може би най-важната съставка в една връзка и когато няма доверие, няма я и сигурността и безопасността, от която и двамата партньори се нуждаят. Резултат от липсата на доверие са ревността, чувството за собственост, емоционалната и физическа изневяра, игричките, липсата на сигурност и емоционална подкрепа и дори финансовата несъвместимост. Ако определите дали липсата на доверие се дължи на редица доказателства за неосъществени обещания или просто на субективни емоции, можете да си дадете ясен отговор дали вие имате проблем или просто човекът до вас наистина не заслужава вашето доверие.

2. Различия в приоритетите

Докато за вас връзката може да е с най-висок приоритет в живота, вашият партньор може да я смята само за един аспект от него, който да го кара да се чувства добре, докато работи върху кариерата си например, която е доста по-важна за него. Това отново води до разочарования, които могат да са с фатален край за отношенията ви.

3. Живот с различно темпо

Докато вие се учите и растете в живота с бързо темпо, вашият партньор е в застой. Например вие напредвате в кариерата, имате богат социален живот, а той в момента е безработен и си стои вкъщи. Такива отношения обикновено резултират в емоционално, интелектуално и социално отдалечаване един от друг.

4. Разминаване в очакванията

Първоначално и двамата партньори чувстват сексуално привличане и страст, имат общи интереси и лафстайл, но с течение на времето тези неща остават на по-заден план, защото всеки от тях има своя собствена визия за бъдещето си. Докато тя може да го приема за г-н Точен, той може да я приема за г-ца Точно Сега и обратното. Оттам и цялата връзка се обрича...

5. Проблеми със съвместимостта

Основно има три вида съвместимост: интимна, персонална и емоционална. И трите са много важни за изграждането на успешна връзка. Интимната, разбира се, е свързана със секса, персоналната – с това каква личност сте, а емоционалната – с начина ви на привързване. Когато една от тези съвместимости липсва, е много трудно да останем в подобна връзка.

6. Проблеми с комуникацията

Това е основна и най-често срещана причина за края на връзките и разводите. Липсата на качествена комуникация често води до презрение, което е противоположност на уважението. То се свързва с критика и сарказъм относно стойността на личността и се случва, когато атакуваме партньора, а не проблема, което би бил правилният подход. Презрителната комуникация убива връзката бързо и безотказно.

7. Нарцисизъм

Нарцисизмът е психическо разстройство, при което човек има силно изразено чувство за превъзходство и собствена важност, както и дълбока нужда от възхищение. Той е изпълнен с комплекси, манипулативен е и себичен, безотговорен и презрителен към другите. Обикновено притежава фалшив чар и синдрома на Дон Жуан. Ето защо при наличието на всички тези негативни качества е невъзможно да се изгради дълбока и дълготрайна интимност с подобна личност.

8. Малтретиране във връзката

Независимо дали е физическо, вербално, сексуално или емоционално, малтретирането не може и не трябва да се толерира по никакъв начин в една връзка. В много случаи вербалното и емоционално малтретиране оставя също толкова дълбоки последствия след себе си, колкото физическото. Повтаряемостта на подобни “атаки“ трябва да ви даде ясен сигнал, че тази връзка трябва незабавно да приключи.

9. Злоупотреба с наркотици и алкохол

Те могат да убият връзката и тук не включваме само тях, но и сексуалното пристрастяване или това към хазарта. Те са пряко свързани с доверието и лайфстайла на партньорите и няма как да не афектират връзката по негативен начин.
10. Отегчение и еднообразие

Тази причина обикновено е характерна за дългите връзки, в които партньорите вече не полагат толкова усилия за своята близост и страстта и романтиката бавно умират помежду им.

11. Пари

Финансовата несъвместимост обикновено разкрива дълбоки психологични нужди и страхове на партньорите, свързани с доверието, контрола, сигурността и оцеляването. Тя също е основна причина за неуспеха на много дълги връзки и бракове.