20 брутални истини за живота, които не искаме да признаем пред себе си

  • Сподели:
20 брутални истини за живота, които не искаме да признаем пред себе си

Времето не е пари, а най-безценният актив, който повечето от нас пилеят с лека ръка.

Ето 20 жестоки истини за живота, които всеки от нас трябва задължително да чуе:

1. Всеки от нас ще умре. Никой не знае кога ще се случи това

Нека престанем да се преструваме, че сме непобедими. Да приемем факта, че всички сме смъртни, а след това да започнем да структурираме живота си по един по-смислен начин.

2. Всеки, който обичаме ще умре

И тази болезнена истина задължително трябва да осъзнаем, за да може тук и сега да изградим пълнокръвни взаимоотношения с всички хора, които за важни за нас.

3. Трупането на материални блага няма да ни направи по-добри и щастливи

Дори ако сме един от щастливците, постигнали материален просперитет, парите усилват само това, което вече е налице. Ако не сме намерили вътрешния си баланс, мислите ли, че парите ще го направят!

4. Обсебващата мания да намерим щастието е причината, която пречи наистина да го постигнем

Щастието винаги присъства в живота ни, стига да имаме сетивата да го видим. Нека престанем да търсим голямото щастие и да започнем да се радваме на малките неща - именно те ни направят истински щастливи.

5. Подаряването на време е по-важно от даването на пари

Вместо да купим подарък на любимия човек или детето, нека им подарим време, което да прекараме заедно. Така и двете страни ще натрупат красиви спомени, които са безценни. 

6. (Не) може да направим другите щастливи

Да се опиташ да направиш щастлив някой друг човек не означава, че ще загубиш себе си, принципите и автономията си. Ако поне за миг забравим за егото си, ще видим, че когато даваме винаги в замяна получаваме повече.

7. Не може да бъдем съвършени

Някои от нас имат такива жестоки вътрешни критици, че се изпълват с много гняв и омраза към себе си, разкъсвайки се отвътре. Да започнем борба с нашите нереалистични стандарти за перфекционизъм, осланяйки са на интуицията.

8. Чувствата не са слабост

Интелектуалното мислене ни учи, че когато изразяваме открито чувствата си, това може да ни навлече проблеми. Забравете за този постулат! Само когато изказваме на глас нашите мисли и чувства, ще бъдем истински разбрани от другите. 

9. Действията говорят повече от думите ни

Отговорни, коректни, точни - такива трябва да бъдем във взаимоотношенията си с хората. Ако се постараем да бъдем отговорни в действията си, другите ще ни отговорят със същото.

10. Нашите постижения и успехи няма да имат значение на смъртния одър

Когато ни свърши времето на този свят, няма да мислим за поредното повишение в работата, а за отношенията, които сме изградили с най-близките ни хора. Така че да действаме по този въпрос!

11. Талантът сам по себе си нищо не означава

Да имаш талант е голямо предимство, но само от нас зависи дали тази преднина ще се увеличи или заличи. Здравата работа, практиката, последователността, никога да не се отказваш - това са факторите, които превръщат мечтите в реалност.

12. Сега е моментът

Човек има навика да се рови в миналото, което не може да промени, да планира бъдещето, което не може да предскаже, забравяйки, че само настоящето може да контролира. Животът се случва сега!

13. Никой не се интересува колко е труден животът ни

Да престанем постоянно да се оплакваме и да търсим съчувствие от другите, а да вземем живота здраво в ръцете си и да напишем тази история, която искаме на финала да прочетем.

14. Думите имат по-голяма сила от мислите

Думите може да манипулират, обиждат или нараняват, но и да дават сила, надежда, вдъхновение. Нека използваме само положителната им страна. 

15. Инвестирай в себе си 

Инвестирай в себе си знания, умения, здраве... И не забравяй, че да направиш това не е егоизъм, а начин да станеш по-добър, от което ще спечелят и всички около теб.

16. Реагирай правилно

Проблемът не е в това, което се случва, а как реагираме. Нека започнем да тренираме себе си да реагираме правилно на конкретни ситуации от живота.  

17. Постоянно да работим за подобряване на връзката си

Интимните отношения имат по-голямо значение за нашето благополучие и щастие, отколкото професията и доходите. Трябва постоянно да обръщаме внимание на човека до нас и да не спираме да работим за връзката си с него.

18. Удоволствие или удовлетворение

Удоволствието е краткотрайно и в повечето случаи обслужва егото. Удовлетворението е постоянно вътрешно усещане, което храни душата ни. Нека работим за нашето истинско удовлетворение от живота.

19. Амбицията не означава нищо без конкретни действия

Време е да впрегнем амбицията си в работа. Ако искаме да променим света, какво чакаме!

20. Времето, времето, времето

Само от нас зависи как използваме времето, дадено ни от Господ. Трябва да имаме конкретни приоритети в живота и във всеки един момент да си задаваме въпроса: "За какво си харча времето?"