20 неща, които трябва да изхвърлите веднага

  • Сподели:
20 неща, които трябва да изхвърлите веднага

Когато става въпрос за подобряване на здравето, често това е свързано с купуването на нови вещи. Какво правим със старите обаче? Грижата за здравето означава и изхвърляне на всичко, което държите в архивите си, както и подменяне на вече захабени вещи, пише health.com.

Нека почистването започне сега с първите 20 неща, които трябва да премахнете от живота си:

1. Старите пластмасови кутии

Минете през вашата колекция от кутии за съхранение и изхвърлете всичко, изработено от пластмаса с маркировката PC или 7 (съкращение от поликарбонат). Това са продукти, направени от възобновяеми суровини и се използват за производство на бебешки шишета, бутилки за вода за многократна употреба, кутии за съхранение на храна и др.

Такива продукти отделят изключително малки количества бисфеноли (вещества, които имат действие като на естрогени). Затова в Европейския съюз от 2011 г. е забранено пластмасовите шишета за хранене на бебета да съдържат бисфеноли. На тях трябва да има надпис BPA free (свободно от бисфенол А).

2. Ароматизаторите

Все още много освежители съдържат веществото фталат, което се използва, за да може ароматът да се задържа по-дълго време във въздуха. В големи количества обаче той може да окаже вредно въздействие върху репродуктивността и развитието. Тези продукти са по-скоро "химически парфюми", с които сте напръскали дома си.

Фталатът се използва още за придаване мекота на козметичните продукти. Среща се най-често в парфюми, пяна и гел за коса, лакове за нокти. Фталатите са заподозрени за вредно въздействие върху ДНК-то. Ако по време на бременност жената е използвала козметика с фталат, това може да се отрази зле на плода, ако детето е от мъжки пол. Този химикал блокира процесите, които регулират мъжките полови хормони и може да доведе до импотентност и стерилитет.

3. Антибактериалните сапуни

Те не са по-ефикасни срещу микробите от обикновените сапуни и могат да бъдат опасни, според доклад на Комисията по храните и лекарствата в САЩ. Триклозанът – активната съставка в антибактериалните сапуни, пасти за зъби, козметика и дори дрехи и играчки, може да доведе до хормонални промени, които да причинят сериозни заболявания и изоставане в развитието.

Този химикал може да доведе до резистентност на микроорганизмите към антибиотици, а това да се окаже рисков фактор за здравословното състояние на хората. Затова в Америка е забранено използването на триклозан в козметични препарати за бебета и деца, както и в изделия, контактуващи с хранителни продукти и напитки. В редица европейски страни използването на триклозан е напълно или частично забранено.

4. Диетичните напитки

Ако все още не сте преразгледали навика си да пиете диетични напитки, време е да го направите, особено ако се опитвате да отслабнете. Проучване е установило, че некалоричните подсладители като захарин, сукралоза и аспартам, могат да променят състава на чревните бактерии, които играят ключова роля за добрия метаболизъм.

Учени са установили връзката между подсладителите, промените в състава на стомашно-чревната микрофлора и метаболитния синдром. Той от своя страна представлява съвкупност от нарушения, водещи до патологични изменения, които при едновременна изява увеличават многократно риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и диабет.

5. Износените маратонки

Повечето маратонки трябва да се сменят на всеки шест месеца, съветват специалисти. Когато обувките се износват, те губят омекотяващата си функция. Така повече тежест се предава на мускулите, костите и сухожилията, което води до риск от наранявания.

6. Протритата четка за зъби

Ако миете зъбите си сутрин и вечер, тогава четката ви би трябвало да се износва много по-бързо, отколкото сте си представяли. При редовно ползване космите на четката за зъби започват да се износват след около два месеца, така че стоматолозите съветват да се сменят на всеки три месеца. Амортизираните четки са по-малко ефикасни при почистването на зъбите и борбата с кариесите.

7. Бъркотията

Специалистите съветват да изхвърляте вещите, които не ви вършат никаква работа. Колкото повече неща трупате около себе си, толкова по-малко може да се съсредоточи върху това, което наистина е важно за вас. Изхвърлете старите чорапи без цвят или почистете препълненото с боклуци кухненско чекмедже. Без значение какво сте решили да изхвърлите, целта е да намалите вещите около себе си, за да се чувствате енергични.

8. Дрехите, които няма да облечете повече

Надникнете в гардероба си. А сега вижте колко дрехи не сте обличали през последната една година. Много хора, които са отслабнали, пазят по-големите си размери дрехи, в случай че възвърнат старото си тегло. Други пък пазят с два номера по-малките си дънки от гимназията с надежда някога да им станат пак. И в двата случая това може да ви обремени.

9. Остатъците от храна в хладилника

Когато става въпрос за бързо развалящите се храни, които съдържат животински съставки, правилото е да се изядат, изхвърлят или замразят след три дни. Бактерията листерия, която се завъжда във вашия хладилник, може да доведе до страшни болести – менингит, спонтанен аборт и дори смърт. Тя се съдържа в почвата, водата и червата на някои животни.

Проблемът е, че повечето заразени животни не проявяват никакви симптоми и така бактерията се пренася върху суровите храни като млечни продукти, меса, плодове и зеленчуци. За разлика от подобните видове бактерии, листерията оцелява и се разраства дори при много ниски температури, каквито са във вашия хладилник.

10. Старата спирала

Течният грим, включително спиралата, може да крие много микроби. Ето защо специалистите препоръчват той да се използва до три месеца след отварянето му. Всеки път, когато слагате спирала върху миглите си, пренасяте микроби. Вие също я замърсявате с допълнително бактерии, а съхраняването на стайна температура допринася за развитието им. Една от основните функции на миглите е да предпазва очите от навлизането на микроби, задържайки ги, така че е важно да поддържате грима, поставен върху тях.

11. Старите контейнерчета за контактни лещи

Използването на мръсни контейнерчета за съхраняване на контактни лещи е една от причините за получаване на очни инфекции, обясняват лекари. Техният съвет е да ги подменяте на всеки три месеца, както и да ги измивате и подсушавате редовно. Слагайте нов разтвор всеки ден. В противен случай рискувате да получите язва на роговицата. Тя често води началото си от носенето на контактни лещи, когато не се дезинфекцират правилно или не се свалят по време на сън.

12. Старите подправки

Подправките, които стоят в кухненския ви шкаф в продължение на години, няма да ви разболеят, но няма да придадат желания вкус на вашето ястие, което е от значение за здравословното хранене. Пресните подправки означава да разнообразите вече до болка познатите и скучни домашни ястия. Често хората поръчват от някое заведение за бързо хранене, което не е особено здравословно.

13. Старите слънцезащитни продукти

Когато става дума за слънцезащитни продукти, срокът на годност наистина е от значение. Химикалите в тях, които "блокират" слънчевите лъчи, се разграждат с течение на времето и независимо от това какво количество мажете по тялото си, те няма да ви предпазят от вредното слънце и съответно стареенето и риска от рак на кожата.

14. Старият гланц за устни

Всички продукти, които използвате за устните си, бързо събират бактерии, а колкото повече те престояват във влажна среда, толкова по-бързо се размножават. Това от своя страна увеличава вероятността от инфекции на иначе нежните устни. Ето затова експертите препоръчват да изхвърляте гланцовете за устни и червилата на всеки шест месеца, след като ги отворите.

15. Мухлясалите и запушени филтри на климатиците

Ако имате климатик в дома си, сигурно знаете, че ХЕПА филтрите са задължителни за пречистването на въздуха, защото според изследвания този в помещенията е 25 до 100 пъти по-лош, отколкото въздуха навън. Един на всеки петима американци страда от алергии или астма, които се обострят от прах, плесен и бактерии. Затова е нужна добра филтрираща система.

Само че много често хората забравят да почистват или сменят ХЕПА филтрите често и в действителност става обратния ефект – бактериите и плесента се увеличават. Това колко често да сменяте ХЕПА филтъра зависи от вида на климатика и затова най-добре попитайте производителя кога трябва да го направите. Признак, че е дошъл моментът е когато усетите миризма на мухъл в дома си.

16. Разтеглените сутиени

Кога за последно сте си купили нов сутиен? Еластичността им се губи с времето, вследствие на прането в пералня например, което означава, че е дошло времето да го смените. Това ще доведе до комфорт, което ще намали болките в гърба при жените с голям бюст, а и ще се забави естественият процес на стареене на тъканите на млечната жлеза.

17. Старата кухненска гъба

Проучвания сочат, че кухненската гъба е най-мръсната вещ в един дом. Когато измивате съдове, в които е имало месо, в гъбата може да попаднат вредни бактерии, като салмонела например, а тя вирее във влажна среда и при стайна температура. Затова специалистите съветват преди това да премахвате остатъците от храна с кухненска хартия и след това да измивате с гъбата. Добре е да я сменяте на няколко дни и да купувате по-тънки, тъй като те изсъхват по-бързо от дебелите, което забавя развитието на микробите.

18. Пластмасовите дъски за рязане

Режейки върху пластмасовите дъски, логично тяхната повърхност се наранява още след първата употреба. Съответно бактериите попадат в малките процепи и виреят там дълго време. Именно затова е препоръчително да използвате дървените дъски за рязане, защото дървото съдържа смола, която има естествено антимикробно действие.

19. "Интелигентните" устройства

Не е нужно да изхвърляте мобилните си устройства, но е добре да ги изключвате от време на време. Проучване показва, че претоварването с информация от "умните" устройства води до депресия и тревожност. Това важи най-вече за хората, които са особено привързани към смартфоните и таблетите си. Изключете ги и ги приберете в някое чекмедже поне няколко пъти седмично, за да дадете почивка на мозъка си.

20. Вашият стол

Проучване показва, че средностатистическият човек прекарва в седнало положение около 8 часа на ден, а други – дори 15 часа. Прекомерното седене нарушава метаболизма и може да доведе до затлъстяване, високо кръвно, диабет и дори рак. Затова лекарите съветват, ако може да ставате по-често от стола на работното си място и да се разхождате.

Източник: Petel.bg