30 неписани правила за млади бащи

  • Сподели:
30 неписани правила за млади бащи

Бебето обръща всичко в живота ви с "краката надолу". Всеки в семейството, включително и бащата, преживява големи промени. Пеленачетата трябва да бъдат обгрижвани постоянно - емоционално и физически.

Ситуацията обаче би могла да бъде по-малко стресираща, а грижите - не толкова уморителни, ако се вслушате в съветите на таткото Алексей Кутейнков, почерпени от личен опит и споделени на brightside.me.

1. Край с плановете – те може да се реализират, но може и да не се случат.

2. Забравете всичко, което сте чели за възпитанието. Истината е, че след 4-часов плач ще гушнете малкото. Защото най-много от всичко ви се иска да го успокоите.

3. Осемчасовият нощен сън е почти непостижима мечта за всеки родител, поне докато детето не навърши 4 г.

4. Почти няма как да правите секс всеки ден, най-много 2-3 пъти в седмицата. Всъщност, ако успеете до 3 пъти, значи сте щастливци.

5. Научете се да отсейвате съветите, защото никога в живота си няма да получавате толкова много инструкции за това как се прави нещо, както когато имате първо дете.

6. Хората растат не защото за тях се полагат грижи, а въпреки грижите. Затова не се престаравайте.

7. На детето не му пука дали къщата е чиста или всичко е в безпорядък. По-важно е вие да му обръщате внимание.

8. Не е необходимо да купувате играчки на по-малките. Те ще се заинтересуват много повече от чифт стари бебешки обувчици или от купичката им за ядене, отколкото от светещо пластмасово кученце, или пухкаво цветно мече.

9. Всичко, което не е скрито, ще бъде взето, разгледано и изядено.

10. Вашето ангелче е най-умното и сладко дете на света. Точно така!

11. Няма как да не качите стотици снимки на сладурчето в социалните мрежи .Така че, не се подигравайте на тези, които в момента го правят.

12. Ще разберете, че работата е доста по-релаксираща в сравнение с грижите, които полагате за детето.

13. Помислете за половинката си. Тя прекарва цялото си време с бебето и най-вероятно не разполага с лукса да почива по време на работа.

14. Карайте я да излиза с приятели или просто й подарете мигове на спокойствие, защото и тя има нужда да излезе от 24-часовата схема.

15. Когато бебето се буди нощем, може понякога да се престорите, че спите, за да стане тя, а не вие, но не го правете винаги - нека и тя да поспи.

16. Ако видите родители на близнаци, идете при тях и ги прегърнете. Защото не може да си представите колко им е трудно!

17. И всеки път, когато се чувствате разстроени и уморени, си спомнете за тези, които имат по две, че и повече бебета наведнъж.

18. Едва, когато имате собствена рожба, ще разберете вашите родители. И когато това се случи, не забравяйте да им благодарите.

19. Ако успеете да изрежете ноктите на хлапето, значи сте се превърнали в най-изкусния крадец. Защото за тази операция са необходими огромно търпение и изключителна прецизност.

20. Научете се да разбирате какво точно иска бебето – сън, храна или просто е необходимо да го подържите малко в изправено положение, за да се оригне. Това ще ви спести доста време.

21. Забравете за мисълта: "Ще го приспя набързо и после ще си довърша работата". В повечето случаи ще чакате по час/два, докато очичките се затворят.

22. Не се учудвайте, ако започнете да друсате количка за пазаруване, докато сте в магазин за хранителни стоки – просто навик…

23. Автомобилът вече никога няма да е както преди: мокри кърпички, играчки, памперси… От сега нататък тези предмети ще бъдат неизменна част от интериора.

24. Не се подхилквайте, ако някой ви каже, че животът е по-хубав, когато станете баща. Това е наистина така. Просто ще почувствате щастието, след като премине първоначалния стрес и свикнете с физическото и емоционално изтощение.

25. Вие сте млад баща дори и на 40 г. Децата просто "предпазват" от стареене.

26. Научете се да бъдете също толкова отворени и искрени, каквото е детето ви.

27. Малчуганите са най-сладки сутрин, когато станат от сън. С други думи – няма как да им бъдете сърдити след безсънна нощ.

28. Майката винаги ще бъде най-важният човек за детето, независимо от бащинските грижите, които полагате.

29. Много ще се тревожите за детето си, особено, когато става въпрос за здравето му. Просто свикнете с този факт.

30. Първо нахранете хлапето, а след това го обличайте в нови дрешки.

И не забравяйте - обичайте детето с цялото си сърце!