7 невероятни факта за женското тяло

  • Сподели:
7 невероятни факта за женското тяло

Раждането на дете е може би най-завладяващият подвиг на женското тяло. Има, обаче, много други неща, които правят женското тяло доста забележително.

 

1.Има по-силна имунна система

Известен факт е, че жените живеят по-дълго от мъжете и това е така, защото женското тяло може да се справя по-добре с инфекциите от мъжкото. Проучванията показват, че женският полов хормон естроген играе роля в това, като ограничава експресията на ензим, който възпрепятства защитната система на организма срещу бактерии и вируси. Изследователите не са точно сигурни защо, но едно вероятно обяснение е, че с течение на времето се е развила по-силна имунна система поради основната роля на жената – раждането и грижите за нейното потомство.

2. Има по-добра памет

Споменът на лицата на хора, с които току-що сте се запознали, може да бъде предизвикателство за мнозина, но очевидно по-малко за жените, отколкото за мъжете. Проучвания са установили, че жените имат по-силна памет. Тяхната памет не се ограничава само до запомняне на определени неща по списък, но и запомняне на лицата на хората. Това е така, защото нежния пол обръща повече внимание на детайлите и чертите на лицето.

3. По-лесно преживяват травми

Друга вероятна причина за по-голямата продължителност на живота на жените може да бъде и фактът, че нежния пол има по-големи шансове да оцелее при нараняване или травма. При изследване на данни за пациенти, пристигнали в болници с травматични наранявания, учените установяват, че жените във възрастовия диапазон от 13 до 64 години са значително по-склонни да оцелеят. Отново ключът към това предимство може да се крие в по-високите нива на женските полови хормони при жените, което има подобряващ ефект върху имунната система.

4. Променят се по време на бременност

Може би някои от най-очарователните промени, които се случват на женското тяло, идват с бременността. От размера на портокал в началото на бременността, матката нараства до размерите на диня за 9 месеца. Освен това, докато повечето майки познават болката от контракциите, много от тях вероятно не осъзнават какъв натиск налагат всъщност те. При контракция силата на матката се равнява на приблизително 397 паунда натиск на квадратен фут!

5. По-гъвкави са

Що се отнася до разтягането и гъвкавостта, жените имат предимство по няколко начина. Първо, женските мускули и сухожилия съдържат повече еластин - протеинът, който дава на мускулите, органите и кожата ни способността да се разтягат и това им дава по-голяма гъвкавост като цяло. По-конкретно, ханшът им е структурно различен от мъжете, тъй като са еволюирали, за да поемат товара при носене на бебе в продължение на 9 месеца. Изкривяването на долната част на гръбначния стълб обхваща 3 прешлена в женското тяло, но над 2 прешлена в мъжкото тяло, което им дава по-голяма гъвкавост в тази област.

6. Имат по-малко нужда от сън

Някога чудили ли сте се как майките винаги се събуждат часове по-рано, преди останалата част от семейството? Жените са по-ранни птици, отколкото мъжете. Проучванията установят, че телесните часовници на жените следват по-източна часова зона и в резултат на това се будят и заспиват по-рано от мъжете. Те също се нуждаят от около 20 минути повече сън от мъжете.

7. Имат по-добра мускулна издръжливост

Докато мъжете обикновено имат надмощие по отношение на силата, за мнозина може да е изненадващо, че жените всъщност могат да имат по-добра мускулна издръжливост от мъжете. Изследванията показват, че при упражнения, свързани с издръжливост, жените са били в състояние да се упражняват около 75% по-дълго от мъжете. Предполага се, че наличието на естроген при жените прави мускулите им по-устойчиви на умора и че жените имат по-ефективен метаболизъм в мускулите си, в сравнение с мъжете.