7 от най-честите причини за семейни скандали

  • Сподели:
7 от най-честите причини за семейни скандали

Да се караш с човека, в когото си влюбен/а е не просто разстройващо, а ужасно травматично. Скандалите обаче са нещо нормално, дори понякога могат да имат здравословен ефект за отношенията ви, стига, разбира се, да не излизат от контрол и да не се "хванете за гушите".

Те са моменти, в които установявате и напасвате своите различия, което е от жизненоважно значение за успешна връзка.

7-те най-често срещани теми, по които двойките спорят, имат своите начини за преодоляване, според психотерапевтката д-р Тина Тесина:

1. Пари

Няма двойка, която да не спори за пари, така че, ако и вие имате този проблем, знайте, че не сте единствени. "Единият обича да харчи, другият - да спестява. Вместо да се карате за парите, превърнете темата в нещо като бизнес дискусия. Какво иска той? Какво вие искате? По какъв начин можете и двамата да получите по нещо от това, което искате? Съставете си бюджет и е напълно възможно да изгладите различията."

2. Секс

Интимните партньори почти винаги имат различни очаквания за него. Най-често спор се поражда около честотата, времето и начина на правене на секс. Част от проблемите идват от филмите и медиите, които бомбардират обществото със "силно преувеличени изображения и очаквания за романтика и секс, а това изкривява представата за реалния полов акт.

Когато очакванията са прекалени, разочарованията са големи – това е нормално. Успешните двойки знаят, че отношенията им не са идеални, и че партньорството и взаимната любов са неща, които се градят с години", казва Тесина.

3. Домакинство

Едва ли има двойка, която да няма пререкания, когато става въпрос за домакинството, особено ако живее заедно. Ключът е в компромиса, според Тесина, която коментира, че: "Домакинската работа трябва да бъде свършена, а проблемите идват от начина, по-който това да стане. Може и да преговаряте за някои неща, но не сте в състояние да промените основните навици на любимия си. Тук е нужна и креативност относно това как съвместно да участвате в процеса, без да имате чувството, че някой е ощетен."

4. Деца

Най-често срещаните пререкания са на тема отглеждане и възпитание на хлапетата. Освен това, появата на бебе променя изцяло живота и на двама ви. "И цялата тази промяна става за една нощ. Няма как да се предскаже по какъв начин тя ще ви повлияе. Като цяло, пътят към познанието на новите родители е много труден", споделя Тесина.

За да се подготвите донякъде, е добре да чуете какво ще кажат други родители по въпроса. Освен това "бъдете наясно, че интимните ви отношения ще бъдат в застой през първите няколко месеца след появата на бебето, защото то ще е приоритет. Колкото по-рано осъзнаете това, толкова по-малко обидени ще се чувствате после. Добре е да говорите често за това, което притеснява и двамата. Така ще можете да решите проблемите си преди те да са се задълбочили."

5. Времето, прекарано заедно

Двойките почти непрекъснато спорят за времето, което прекарват заедно, или по-точно за това как то не им достига. "Вместо да се карате, защо не опитате чрез разговор да си изясните предпочитанията – колко време искате да прекарвате заедно и колко - поотделно?"

6. Дразнещи навици

Факт е, че когато живеете с някого, някои неща от съвместното съжителство биха могли да предизвикат сериозни сътресения във връзката ви. Най-добрият подход е да кажете на партньора си какво точно ви смущава по начин, който да не е обиден за него, и след това заедно да потърсите решение на проблема.

"Много от тези неща могат да ви се струват маловажни и да се чувствате неудобно, че ви притесняват, но не ги подценявайте, защото тези малки дразнещи навици могат да предизвикат голямо негодувание с течение на времето", казва специалистката.

7. Стрес

Почти всеки изкарва върху своя/та любим/а негативните емоции вследствие на стрес - това е просто част от дългогодишните взаимоотношения, която води до караници. Не придобивайте навика да предавате своите огорчения твърде често на партньора си! В противен случай рискувате да водите непрекъснати и драматични спорове, които не водят до нищо добро... Помислете как да направите така, че да се подкрепяте един друг в преодоляване на стреса.