7 причини да започнеш бизнес на 20

  • Сподели:
7 причини да започнеш бизнес на 20

Аз съм привърженичка на идеята, че човек има мисия на този свят и колкото по-рано я открие, толкова животът му след това ще има по-голям смисъл. Да имаш ясна и голяма мечта, която да следваш, те кара да се чувстваш по-мотивиран, прави те по-амбициозен и много по-позитивен.

Ако вие сте от хората, които не вярвате, че съществуването ви на тази земя има висша цел, тогава тази статия е за вас! Защото тя ще ви даде няколко доста реалистични аргумента, че най-доброто време да започнеш собствен бизнес е докато си млад:

1. Дългосрочните облаги

Представете си за миг, че вече сте създали успешен бизнес, който е започнал да ви носи всеки месец 6-цифрени заплати. Ако работата ви харесва, не бихте ли искали това да продължи по-дълго? Е, в такъв случай започнете колкото се може по-рано. Да, това е оптимистичен сценарий, но пък е напълно постижим, дори ако ви се наложи да направите два или три неуспешни опита преди това.

2. На двадесет рискуваш по-малко

Нека да погледнем по-песимистичния сценарий – не всяка бизнес идея се превръща в печеливша империя. В този случай рискът, който ще поемеш, е значително по-малък на двадесет години, тъй като докато си млад, имаш значително повече време, което да отделяш за бизнеса си, и много по-малко отговорности – все още нямаш семейство и деца, за които да се грижиш. Когато си току-що завършил, най-вероятно и нямаш особено много пари и имущество, т.е. ако паднеш, ще паднеш от по-ниско и няма да боли чак толкова.

3. Невинният ентусиаст

На младини много по-лесно се мотивираме, по-отворени сме към новите неща и сме значително по-смели, по-енергични. Затова едва ли ще има друг период от твоя живот, когато вътрешно би се чувствал по-уверен и готов да рискуваш и да реализираш идеите си. Така стигаме и до следващия аргумент...

4. Перфектният момент не съществува

Ако не се чувстваш готов на двадесет, няма да се чувстваш готов нито на тридесет, нито на петдесет. Хората обичаме да си измисляме оправдания или да се фокусираме върху слабите си страни – казваме си, че не сме достатъчно умни или нямаме достатъчно опит в дадената област, имаме още какво да учим, или пък се страхуваме от голямата конкуренция.

Повярвайте ми винаги ще има по-добри от вас и винаги ще има още какво да научите. Онзи перфектен момент, когато ще се чувстваме готови, по-сигурни и уверени в себе си, когато ще сме експерти и ще имаме повече пари за инвестиране, не съществува. Перфектният момент е СЕГА.

5. Иновация отвън

Понякога, когато погледнем даден бизнес или цяла индустрия отстрани, виждаш определени детайли, които работещите в него и дори собствениците му не са забелязали. В тези случаи се раждат иновациите, които често могат да доведат до революция в дадена област.

6. Адаптивност

Доказано е, че младите хора са много по-адаптивни и по-лесно се справят с промените, които неминуемо са част от предприемачеството. Също така сме лишени от привързаността към старите технологии, правила и начини за организация и комуникация.

7. Пресните контакти

В училище и в университета се запознаваме със стотици хора и може би те са повече като количество от всички останали, с които ще се запознаем в следващите етапи от живота ни, взети заедно. Познанството ни с толкова различни наши връстници, имащи разнородни интереси, знания, умения, както и бъдещо професионално развитие, е значителен старт за нас. Сред приятелите ни можем да открием съдружника си или човек, който да ни помогне в реализирането на нашата идея с умения, които той притежава.