7 тайни на щастливите двойки

  • Сподели:
7 тайни на щастливите двойки

Чудили ли сте се какво правят щастливите двойки, за да продължават да се забавляват заедно години наред? Разбира се, нещата невинаги са такива, каквито изглеждат отвън - и често в една връзка има повече, отколкото се вижда на повърхността.

Въпреки това има двойки, чиито връзки се основават на взаимно доверие и уважение и ни е трудно да си ги представим да се карат за глупавите неща, за които ние често изпадаме в конфликти.

И така... Какво правят щастливите двойки?

Истината е, че повечето, ако не и всички двойки, имат своите различия. Определено във всяка връзка има моменти, когато партньорите са дълбоко разочаровани един от друг. Да, дори има моменти, когато и най-щастливата двойка изглежда досущ като нещастна двойка!

Но основната разлика е, че щастливите двойки знаят как да се борят за своята връзка и как да продължат да укрепват взаимоотношенията си. С упоритост всички можем да развиваме уменията си и да укрепваме своите взаимоотношения.

1. Щастливите двойки се доверяват един на друг

Дори и да не са съгласни един с друг, те винаги си имат доверие, че партньорът им ще бъде мил, верен и честен и че ще вземе предвид чувствата и желанията на другия.

Изследователят Джон Готман установил, че двойките, които се доверяват един на друг живеят по-здравословен и дълъг живот. Той открива, че доверието е свързано с отделяне на хормона окситоцин, който кара човек да се чувства добре, да се "привързва". Това е хормонът, който се отделя и при оргазъм – колкото по-силен е оргазмът, толкова повече окситоцин се секретира.

Също така щастливите двойки се поддържат и партньорите винаги се отзовават, когато другият е в нужда. Дори и когато възникват разногласия, те предпочитат доверието и прошката вместо съмнението и злопаметността.

2. Щастливите двойки не се отчайват от различията помежду си

Те знаят, че съществуват различия, а понякога тези различия са доста драстични. Всяка двойка има своите ежедневни сблъсъци, когато характерите и предпочитанията им се разминават драстично. Те забелязват, но не си позволяват да осъждат.

Дори и при неразрешими семейни конфликти, не трябва да се стига до отчаяние. Всичко се свежда до това, да видим нещата в перспектива.

Щастливите двойки знаят, че дори с неразрешимо противоречие помежду си, са направили избора да изградят дългосрочна връзка. Те могат да понесат чувствата, които възникват от споровете и дори могат да приемат или да се посмеят върху различията си.

3. Щастливите двойки са любезни и мили

Те знаят че носят отговорност за своите думи и действия. Не влизат в конфликт за щяло и нещяло. Внимателно избират думите си, особено когато изразяват разочарование или ярост. В комуникацията си се стремят да се изслушват внимателно и да кажат своята истина мило. Дори когато това, което искат да кажат, да е трудно – казват го честно и със състрадание.

Това гради доверие и сигурност. Внимателното изслушване на другия ви позволява да го накарате да се чувства наистина важен и чут, а това е нещо, към което всички се стремим.

4. Щастливите двойки успешно поправят пораженията

Всеки от нас понякога говори или се държи зле. Но става въпрос за това, да можем да управляваме успешно вредите, които причиняваме. Щастливите двойки могат да се извиняват и да прощават.

Ключът е в това да можем да изразим себе си и да дадем свобода и другият да го направи. Начинът, по който предаваме посланието си към другия, е по-важен от думите, които използваме. Имайте предвид, че тонът винаги оказва по-голям ефект от съдържанието. Например: "Чух те!" в зависимост от интонацията може да значи съвсем различни неща.

5. Щастливите двойки планират забавления

Те прекарват време да си припомнят сладките спомени. Казват си защо се обичат и от какво се вълнуват и така провокират в себе си любов и оставят на заден план отрицателните емоции.

Но също така не се уповават само на спомените от медения месец, за да поддържат огъня на своите чувства и отношения както в настоящето, така и в бъдещето. Вместо това те заздравяват силните страни във връзката си, като планират забавни преживявания заедно, които запазват връзката им свежа и нова. Те прекарват време с други двойки със здрава положителна връзка, която използват като позитивен пример за собствените си отношения.

6. Щастливите двойки имат ритуали

Те обикновено си лягат по едно и също време, пожелават си "Добро утро!" и "Лека нощ!", независимо от това как се чувстват в момента, а често добавят и някоя прегръдка или целувка.

Те поддържат контакт дори и през работно време, не само защото се обичат и имат желание да се чуят, но и защото осъзнават, че отношенията не са даденост, а въпрос на практика.

7. Щастливите двойки се държат като добри приятели

Те се справят с конфликтите си предимно с позитивни методи. Те уважават своите индивидуални потребности и споделените си цели – помагат си един друг да реализират мечтите и целите си. Те правят това, което могат, за да поддържат и подкрепят щастието на другия.

Най-важното е, че щастливите двойки са се ангажирали да работят усилено са изграждането и поддържането на своята силна връзка. Те не приемат другия за даденост и активно практикуват тези стратегии и актове на любов.

Автор: Randy Kamen / Превод Gnezdoto.net / Снимка: thepositiveproject.net