8 септември: Рождество Богородично

  • Сподели:
8 септември: Рождество Богородично

В този ден е добре с вяра и благодарност да се обърнем към пречистия образ от чудотворната икона на Пресвета Богородица - "Осеновица" (Покровителка), "Одигитрия" (Пътеводителка) в Рилския манастир.

И да я помолим да ни покрие, да ни осени с Нейния честен омофор, покров, да ни води по пътя на вечното спасение, на Нейния Син Господ Иисус Христос, Който казва: "Аз съм пътят, истината и животът!"

Чудотворната икона е наричана още Света Богородица Рилска. И е най-старата светиня на Българската православна църква. Датирана е от 12 век. Размеpите й са 52 на 30 cм. Около обpаза на Богоpодица cа pазположени мощи нo 32 xpиcтиянcки cветци, чиито имена cа изпиcани въpxy метални плаcтини.

Старо предание уверява, че била подарена на манастира от сестрата на цар Иван Шишман, историческата „Мара бяла българка”, жена на султан Мурад II Намира се в нарочен иконостас при третата колона в главния храм "Рождество Богородично" на Рилския манастир.

Има и друго предание, отнесено към 12 век, когато мощите на преп. Йоан Рилски Чудотворец се намирали в Средец (София). След като се поклонил с молитва пред тях и получил изцеление от тежка болест, византийският император Мануил I Комнин (1143-1180) в знак на благодарност подарил на Рилската света обител иконата на Св. Богородица.

Тя помага при тежки болести, епидемии и при парализа. Още има спомени от чумната и холерна епидемии в миналото, когато целият ни народ бил засегнат. По молба на населението от засегнатите градове и села тя била изнесена с лития от храма след всенощно бдение и молебен.

Двама йеромонаси и един дякон правили водосвет и обикаляли с нея домовете, поръсвали хора и животни със светена вода. С благодатната помощ на Божията Майка страшният мор се прекратил и населението се отдало на мирен труд. Смята се и за церителка на духовната холера – чревоугодието и пиянството и от духовната чума на неверието и гибелните суеверия.

Спасява Рилския манастир и при страшния Бричеборски пожар, който заплашвал да го изпепели. След като изнасят нейната икона, плисва внезапен пороен дъжд, който загасва огнената стихия. Но най-вече загасва пожарите на омразата ни към нашите ближни.

Има власт и над геената огнена, над адовия мраз – тартара. Особено закриля под Своя покров децата и юношите, сираците и ги избавя от всякакви болести и беди. Милва грешните и ги призовава към покаяние.

От миналото до днес тя продължава да излива щедро като река голямата си благодат и да чудотвори , според вярата на молещите се пред нея.

Затова тя продължава да бъде светла отрада на угнетените ни души. Път на безпътните. Дом на бездомните. Да бъде Силата на нашата немощ.