9-те типа характери - вижте кой е вашият

  • Сподели:
9-те типа характери - вижте кой е вашият

1. Перфекционистът. Това е критичен към себе си и другите човек. Убеден, че съществува един правилен начин за решаване на проблемите. Чувства морално превъзходство. Протака нещата от страх да не сгреши. Често използва думите ,,би трябвало” и ,,трябва”. Когато са достигнали висша степен на развитие, представителите на Първи тип стават проницателно критични и нравствено героични.

2. Благодетелят. Той изисква внимание и одобрение. Стреми се да бъде обичан и ценен, превръщайки се в незаменим за партньора си. Този човек е винаги в служба на другите. Манипулатор. Притежава много лица – различни за всеки отделен приятел. Вторият тип личност е агресивно-прелъстителен. Когато достигне висша степен на развитие, този тип става изключително грижовен и закрилник.

3. Изпълнителят. Стреми се да бъде обичан заради изпълнителността си и успехите, които постига. Конкурентноспособен. Обладан от желанието да бъде победител с непостоянен статус. Умее да се представя в добра светлина. Изглежда по-продуктивен, отколкото е в действителност. Когато достигне висша степен на развитие, представителите на третия тип стават добри ръководители, компетентни организатори, дизайнери, капитани на печеливши отбори.

4. Трагичният романтик. Този тип е трагичен, тъжен, артистичен, чувствителен. Той страда по загубата на приятел или липсата на любим. Когато достигне висша степен на развитие, четвъртият тип започва да подхожда творчески към живота и намира начин да помогне на страдащите. Посветил се е на красотата и на върховите преживявания - раждане, секс, напрежение, смърт.

5. Наблюдателят. Този тип подържа емоционална дистанция. Издигнал е в култ личната си неприкосновеност и не се замесва в никакви истории. Това, че се примирява с липсата на нещо, е вид защита срещу излишни усложнения. Ангажиментите и нуждите на другите го отегчават. Държи на строгото разпределение на задълженията. Избягва хората, не се привързва към предмети и никога не споделя чувства. Когато представителите на този тип са достигнали висша степен на развитие те вече са способни да вземат най- правилните решения. Интелектуалци, затворени в своите кули тип монаси-отшелници.

6. Адвокат на дявола. Боязлив, с чувство за дълг, разяждан от съмнения. Бездеен, обичащ всичко да отлага във времето. Страхува се да предприеме нещо, за да не бъде атакуван. Идентифицира се с каузи в защита на справедливостта, антиавторитарен, жертвоготовен, верен на каузата. Представителите на шести тип, обладани от фобии, са колебливи, страдат от мания за преследване, склонни са да отстъпват, когато са притиснати до стената. Дори онези, които не страдат от фобии, се чувстват постоянно поставени натясно и се опълчват срещу страха с агресивност. Когато са достигнали висша степен на развитие, представителите на шести тип чудесно се вписват в екип, предани войници, верни приятели. Отстояват всяка кауза толкова ревностно, колкото другите работят за собствено облагодетелстване.

7. Епикуреецът. Питър Пан - вечният юноша. Дилетанти, непостоянни в любовта, повърхностни, търсещи приключения, ненаситни. Не поемат ангажименти, оставят си отворени вратички, държат да са на гребена на емоцията. Щастливци. Симулират обвързаност. Имат навика да започват нещо без да знаят дали ще могат да го завършат. Когато са достигнали висша степен на развитие,  представителите на седми тип са добри философи и теоретици. Ренесансови личности.

8. Господарят. Изключително покровителствен. Застъпва се за себе си и за приятелите. Борбен, поема отговорност, обича битките. Владее положението. Дава воля на гнева и силите си. Проявява уважение към опонентите, които не отстъпват и се борят докрай. Осъществява контакти чрез секс и настървени спорове. Хора на крайностите – шумни са, прекаляват във всичко, нощта е тяхна. Когато са достигнали висша степен на развитие, представителите на осми тип са отлични ръководители, особено, ако са в опозиция. Оказват могъща подкрепа на другите, закрилят приятелите си.

9. Посредникът. Постоянно раздвоен. Зачита всички гледни точки. С готовност приема желанията на другите за свои собствени и замества реалните цели с несъществени дейности. Този тип има  тенденция към пристрастяване към храни, телевизия и алкохол. Познава нуждите на другите по- добре от своите собствени. Склонен да витае в облаците, не е сигурен къде иска да бъде в екипа или да остане маргинален. Сговорчив. Проявява гнева си по индиректен начин. Когато  достигнат висша степен на развитие, представителите на девети тип са изключителни дипломати и съветници, водят умело преговори, бележат постижения на собствения си пост.