Агорафобия - какво е това?

  • Сподели:
Агорафобия - какво е това?

Във време на епидемия и задължителна домашна изолация, всеки най-вероятно се е усетил в даден момент изнервен, тревожен, потиснат и без желание да прави каквото и да е в ежедневието си.

Какво е агорафобия

Има обаче разстройство, при което желанието да се излезе навън и да "срещнеш хора", кара засегнатите да се чувстват по подобен начин.
Терминът "агорафобия" включва в себе си както страхове от открити пространства, така и страх от присъствие сред тълпа от хора.

Понятието се отнася към група взаимосвързани и припокриващи се фобии, обхващащи страхове от напускане на дома; влизане в магазини; посещение на публични места, пътуване в обществен транспорт; избягва се пътуването и излизането сам.

Много от пациентите се ужасяват от мисълта, че може да им прилошее на публично място и няма да има кой да им помогне. При най-тежките случаи пациентите остават напълно свързани с дома.

Кой страда най-често от това разстройство

Засегнатите от подобно фобийно тревожно разстройство са предимно жени, като началото на заболяването е в ранна зряла възраст. Могат да се наблюдават депресивни и натрапливи симптоми. Без ефективно лечение агорафобията често приема хроничен ход.

Страховете и емоциите при това разстройство наподобяват тези, пораждащи се у човека в настоящата епидемична обстановка. Подобен паралел показва колко тънка може да е разликата между норма и болест и как подобно трудно време дава възможност да разберем другия повече.