Атанас Коев: Животът е една игра, а тази игра е животът ни!

  • Сподели:
Атанас Коев: Животът  е една игра, а тази игра е животът ни!

Той е от онези многопластови личности - чисти, ярки, светли, цветни, одухотворени, с които може да разговаряш с часове, с които като се запознаеш, копнееш да останеш приятел за цял живот.

Описва себе си като този, който е - eдин от нас, eдин от теб, нито добър, нито лош, просто себе си - частичка от безкрайната Вселена...

Бивш пилот под пагона на българските военновъздушни сили, съумял да превърне част от многобройните си хобита в професия с основаването на сдружение "eXtreme Bulgaria" преди 10 години. Семеен, баща на 3 деца, правнук на производител на цигулки, творец, мечтател, вдъхновител...

За вътрешната победа на полета над инстинктите; за приятелството с Брус Дикинсън; за магнетизма да летиш наравно с птиците, но същевременно да се приземяваш и съумяваш да живееш в баланс и хармония със себе си и всичко около теб, искрено и лично от Атанас Коев. 

Покорителят на небесната шир за един по-различен полет в един разговор, осъществен в последните дни на лятото:

- Привет Наско, благодаря ти за отделеното време, къде те намирам в момента?

- Намираш ме на път... с изгрева и морските вълни, с първата мъгла над двореца в Плиска, на дъното на Дунава срещу остров Люляка - в момента на палатка.

- Във вашия "офис" не предлагате кафе, но за сметка на това компенсирате с изобилие от чист въздух и върховни емоции. Какво е усещането да летиш в прегръдката на вятъра под акомпанимента на магическа птича симфония ?

- Магическата симфония идва от струните, които свързват крилото и мен, а усещането е винаги различно и близко до екстаза.

- По колко часа на ден ориентировъчно прекарваш във висините ?

- Всяка година е различно. Сумарно понякога излиза, че летя всеки един ден от годината, друг път е повече или по-малко. Факторите са много...

- Как поддържаш центъра си и връзката си със земята?

- Не е трудно човек да се заземи. Телата ни са част от Земята, така че се чувствам здраво стъпил и не витая в облаците:)

- Какви техники за релаксация на тялото и ума практикуваш ?

- Основно заделям време за енергийни техники - пранаяма (дихателни упражнения ), тибетски и йога комплекси. Поне 20-30 минути на ден.

- Заниманието ти безспорно изисква да си добър психолог. Когато доловиш известна доза притеснение или мъничко страх в очите на поредния ентусиаст, доверил ти се, за да се наслади на величието на природата от птичи поглед, как му помагаш да го преодолее ?

- Работя с гласа си. Задавам въпроси за изясняване на случващото се. Страхът идва от непознатото. Когато всичко е ясно, страх няма. Има наслада и изостряне на сетивата.

- Не се съмнявам, че си ставал свидетел на вдъхновяващи, интересни, забавни и дори куриозни случки там горе? Би ли разказал накратко една, която никога няма да забравиш ?

- Случки много... Да помисля... Куриоз?

Преди десет години летя над Рила. Трябваше да кацна на плаца до Ледените ангели, но един огромен кран се въртеше около оста си и загубих височина да го заобиколя. Освен това имаше и силен низходящ поток. Прецених, че мога да кацна на широкия площад пред паркинга на гондолата.

Оставаха ми няколко секунди до кацането. Летях над пътя, а от двете ми страни - величествени дървета. Изведнъж много силен вятър изфуча отдясно и премести крилото дотолкова, че краят му опря в последния от редицата борове отляво. Плавно се увих около него.

Бръкнах в джоба си и помолих пожарната за съдействие. В следващия миг обаче, дойде човек със стълба, по която слязох, а той набързо ми свали крилото.

Къде е тук куриозът ? Какво толкова! Почти всеки летящ може да разкаже подобна история... Куриозът е в това, че не след дълго човекът, който ми помогна, полетя с мен над Рила! Не помня и до ден днешен подобен на неговия възторг и въодушевление след нашия зимен полет над хижа Мусала.

- Твърдиш, че абсолютно всеки един вид екстремен спорт може да бъде сведен до супер спокойно и релаксиращо преживяване. Кое е разковничето за това?

- Разковничета много! Самообладание. Перфектна психика. Прецизност и перфекционизъм. Рядко човек иска да задържи усещането за страх. Но виж за възторг - да!

- Често летиш с чужденци. Подготвяш ли се по-специално преди полет с тях, а именно запознаваш ли се с особеностите на народопсихологията им?

- Да. Идват много чуждестранни туристи. Наблюдавам наистина разлики в народопсихологията им. Аз обаче по-скоро се интересувам от зодиакалния им знак и подхождам персонално към всеки.

- Колега и приятел си с фронтмена на Iron Maiden - Брус Дикинсън. Учил си го да пилотира МиГ-21 по времето, когато си бил шеф на тренажорния комплекс в авиобаза Граф Игнатиево. Какъв е той като човек, далеч от светлините на прожекторите?

- Бих искал да съм личен приятел с Брус. И това може да стане някой ден. Приятелство се гради с години при нормален живот, но със силни емоции става и по-бързо:)

Брус Дикинсън си е пилот. Единственото, с което му бях полезен са метричната система и малко данни. Това, което го научих всъщност бе как да се катапултира от МиГ-21 при необходимост. Той така и не литна на този легендарен самолет, но шегаджийски каза, че може да си купи един:)

Пол Брус Дикинсън от близо е един скромен и непосредствен човек. Ще се радвам някой ден да полетим заедно над България.

- Пожелавам ти го от все сърце... Гостували са ти швейцарци, които са били буквално омагьосани от красотата на България и които си учил на нашия химн. Как се почувства, когато те запяха с ръка на сърцето най-българската песен?

- Прави ми впечатление, че почти всички харесват музиката и текста на нашия химн. За мен това е едно признание, едно откровение за истинност, една дълбока душевност и човечност.

- Горд баща си на три деца, при раждането на едно от които доколкото знам, дори си асистирал. На какво ги учиш и какви ценности се стремиш да възпиташ у тях?

- Всъщност съм асистирал и за трите. Ако трябва и за четвърто ще помагам:)

Моите виждания относно ценностите са тези - самосъзнание, съзнателност, самонаблюдение, самодисциплина, воля, търпение и постоянство. Разбира се има още стотици. Обобщени с една дума- ХАРМОНИЯ.

Думата Свобода играе също голяма роля в живота ми. Но всичко е толкова относително и различно при всеки индивид, че всъщност това е една много субективна философия за Живота.

- Какво обичате да правите заедно, освен летенето, разбира се?

- Всичко! Животът е една игра, а тази игра е животът ни!

- Завършил си математическа гимназия, срещаш съпругата си преди 20 години. Коя е твоята формула за стабилно, хармонично, пълноценно партньорство ?

- Нарича се еволюция на взаимоотношенията. Всичко е взаимосвързано - енергийни цикли, израстване в сферите на познанието и опитностите и т.н.

- Живеем в материален свят, свят на пластмаса, подменени ценности и фалшиви герои. Хората си мечтаят да променят света, но малцина са тези, които се стремят да променят себе си, своята гледна точка. Твоят съвет как и откъде да започнат ?

- На Истинския Търсач не му е необходим отговор на този въпрос! Той не търси готови отговори. Истинският търсач намира въпросите:) Това е вълнението от играта. Нека да подскажа малко все пак. Тялото е храм! Нужни са му светлина, въздух, чистота... продължете сами:)

- Знам, че от време на време "хващаш перото", мисълта ти започва да танцува и на белия лист се ражда поезия, проза или музика. Какво е последното нещо, което написа и кой беше извора ти на вдъхновение ?

- Това е една много весела страна на живота. Пожелавам на всеки да изпита вълнението от творчеството, независимо какво е то. Преди години написах фейлетон и разказ с преекспонирани буквите Ф и Ч. Завчера на плажа написах отново хумористичен, леко абсурден разказ с буквата Х:) Причината бе, че видях лист и химикал и написах азбуката за децата, които в този момент се разхождаха с майка им (без дори да подозирам, че три дни след това ще посетим двора на Кирилицата в Плиска).

- Какво бих могла да кажа тук, освен че това е поредното доказателство свише, че в този живот няма случайни неща. Къде Негово Величество Читателят би могъл да те открие?

- Имам публикации в интернет пространството. Който иска да прочете нещо наистина различно, ще намери. Преди години музата ми бе много настоятелна, не можех да ѝ устоя. Публикувах проза и стихове в Буквите, Хулите, Литернет и в други сайтове, а в Откровения - и есета, снимки, колажи, преводи, музика.

- Поел си по пътя на духовното. Как трябва да се върви по него, за да не се отклоняваш и кои са твоите духовни учители?

- Нека тук просто Благодаря на Бог, на моя висш Аз, на моя дядо - отец Константин, на моето семейство, на Венци Евтимов, Ричард Бах, У.Уортън, Дона Идън, Енодиа Джудит, Лао Дзъ, Жан Рофидал, Мантак Чиа, Робърт Монро, Алексей Мересеев, Асен Йорданов, Нийл Уолш и на всички други земни и небесни учители, допринесли за развитието ми като личност в тази ми инкарнация.

- Освен летенето и всички други наземни екстремни спортове, продължаваш да се занимаваш и с пещерно дело. Какво би посъветвал тези, които усещат, че са изгубили светлината в живота си и са се пуснали по течението?

- Да опитат да не дишат няколко минути (рекордът е 22 минути).
Да опитат да не пият течности два дни.
Да опитат да не ядат поне три дни.
Да опитат да не говорят шест дни.
Да опитат да стоят с разперени ръце десетина минути.
Да не гледат телевизия за седмица...
Да научат поне един вълшебен текст наизуст.
Да търсят и пробват!
Лесно е:)

- Кое е първото нещо, което правиш, когато се събудиш сутрин и с каква мисъл изпращаш деня?

- Сутрин се събуждам с усмивка, навик ми е от Военно-въздушното училище, вечер заспивам с благодарност:)

- Има ли още нещо, което искаш да споделиш с четящите това интервю?

- Моментите на пробуждане и заспиване са особено важни, както и промеждутъците. Времето е илюзия, както и пространството. Наблюдаваме всичко около нас в много малък спектър, а не виждаме цялото. А можем! Така и трябва да бъде. Всичко е нормално.

Добиваме опитности в различни сфери от живота и продължаваме напред. Най-важното от всичко е, че имаме свободна воля. Да избираме.

Ще перефразирам един мой любим автор - Тери Пратчет. Решението в кой крачол на времето ще скочим в следващия момент си е наше!

Понякога мислим, че нещата са извън нашето влияние, но това пак е част от играта, наречена Живот. Така и трябва да бъде! Пробуждането на сетивата е интересна част от живота ни. Точно това и правим в "Екстрийм България"!

Който е готов за събуждане от летаргията и сивото ежедневие е добре дошъл! Производството на няколко милиграма адреналин и ендорфин никога не е излишно :)

Атанас Коев: Животът  е една игра, а тази игра е животът ни!
Атанас Коев: Животът  е една игра, а тази игра е животът ни!
Атанас Коев: Животът  е една игра, а тази игра е животът ни!
Атанас Коев: Животът  е една игра, а тази игра е животът ни!
Атанас Коев: Животът  е една игра, а тази игра е животът ни!