България през очите на един чужденец

  • Сподели:
България през очите на един чужденец

Запознах се с Тайрън това лято. Дойде с наша приятелка от Сидни на гости на нейните родители. Топло излъчване и добрина - мило момче. Но не само това ме впечатли в него - впечатли ме неговият ентусиазъм да научи повече за България, неговите положителни отзиви за страната, за хората.

Трудно ми беше да повярвам - човекът живее сред високи стандарти и казва, че за него да видиш акула или риба-клоун, докато си топиш краката в океана, не е нищо особено. А България му се видя като приказка. Нека погледнем и ние през очите на Тай:

- Здравей! Представи се с няколко думи, откъде си?

- Здравейте на всички! Казвам се Тайрън Таламахина, на 29 години съм и в момента живея в Сидни. Роден съм и отгледан в Оукланд, Нова Зеландия. Преместих се да живея в Австралия преди около 11 години.

По народност съм нюиец… мога да се досетя, че точно сега мислите доста усилено. Нюи е остров в южната част на Тихия океан, приблизително на 2400 км. североизточно от Нова Зеландия. За да си представите колко е малък Нюи ще ви кажа, че той е с площ около 240 квадратни километра с население около 1500 души. Можете буквално да го поберете в София пет пъти и пак да остане място за още хора.

В Нюи обаче няма престъпления, няма светофари, няма опашки и тълпи. Той държи един от най-високите стандарти на живот на глава от населението сред тихоокеанските острови.

- Бил си на много екзотични и красиви места и се чудя какво те накара да посетиш България?

- Да си кажа честно, винаги съм искал да попътувам из Европа. Причината да дойда бе моята половинка, която е българка. Дойдохме на гости на родителите й.

- Какво ти хареса най-много в България, у българите?

- Прекарах си чудесно в България, тя е прекрасна страна. През по-голямата част от времето си бях в София, но успях да посетя и Варна, от която останах очарован. Хората, с които се срещнах бяха невероятни, имах удоволствието да се запозная с много от приятелите на моята половинка. Всички те бяха много гостоприемни, научиха ме на много неща за българската култура и история.

- Смяташ ли, че оценяваме това, което имаме? И какво смяташ, че си струва да бъде оценявано?

- В моите очи, в България има много неща, които си струва да се оценяват. В България има зашеметяващи плажове, необятни планински вериги, а и нощният живот е страхотен - кафенетата и магазините работят постоянно. Децата играят футбол на улицата, хората танцуват народни танци в центъра на града, събират се с приятели и роднини. Има много неща, които си струва да бъдат обичани тук и аз определено ще се върна един ден.

Нека опитаме да погледнем родината си през очите на чужденец, успял човек, човек с добър стандарт на живот, през очите на Тайрън. Той вижда положителното, а ние ще можем ли?

Снимки: Личен архив на Тайрън Таламахина

България през очите на един чужденец
България през очите на един чужденец
България през очите на един чужденец
България през очите на един чужденец