Боги Бейков: Книгите, които ме промениха

  • Сподели:
Боги Бейков: Книгите, които ме промениха

Комик, влогър и автор на комедийното шоу Bogus Laugh Show - така най-кратко може да представим Боги Бейков, който е един от първите стендъп комици в България.

Ето какво сподели Боги Бейков пред HighViewArt.com за книгите, четенето и литературата:

"Книги започнах да чета по-сериозно, когато бях по програмата "Еразъм" в Лондон и прекарвах много време в градския транспорт. Сега най-големият ми кошмар е да си забравя книгата сутрин и да няма какво да правя в метрото на път за работа. 

Книгите, които ще видите в списъка са основно два жанра – класическа научна фантастика и книги за комици. Едните чета за развлечение, а другите, за да са ми полезни за шоуто или от любопитство. 

Бих казал, че добрата научна фантастика има много общи неща с комедията и то на концептуално ниво. Във фантастиката имаме факти или научни теории, към тях добавяме някаква хипотеза и/или време или алтернативна Вселена и получаваме нещо напълно неочаквано. Комедия се пише по абсолютно същия начин: използваме нормални ежедневни ситуации или факти, с които после благодарение на хипотези и преувеличения, достигаме до напълно нови и неочаквани заключения. 

Така че не знам къде има по-голяма полза, но важното е, че и двете ми доставят огромно удоволствие."

Част от книгите, които промениха Боги Бейков:

1. Ubik от Филип Дик (Philip Dick)

Боги: "Когато бях по-малък обичах да чета книги, вдъхновили добри филми, които не съм гледал още. Така научих за Филип Дик. А започнах да го чета неконтролируемо, когато попаднах на един сборник разкази в Полша (на скоро излезе 5-ти том и в момента го чета). Вдъхновяващо активен за сравнително краткия си живот, с катастрофално скептичен поглед към бъдещето, недоверчив спрямо големите корпорации, с несъвършени и счупени от живота герои, Филип създава своя неповторим свят, който остава дълъг послевкус. Избрах романа "Убик", защото обединява повечето от мотивите му и едни от по-оригиналните идеи, но на това място спокойно може да бъде и почти всеки друг негов роман или разказ."

2. Sick in the Head от Джад Апатоу (Judd Apatow)

Боги: "Много хубав сборник от интервюта с топ комици от телевизията, сцената и киното, събрани в продължение на много години от режисьора на едни от най-смешните филми през последните повече от 10 години. По принцип споделям широкото мнение, че комедия не може да се учи, но тук целта е сякаш различна – да се отпразнува красотата на един занаят. Тонът е изключително приятелски и липсва сценичната претенциозност. Ставаме свидетели на няколко лични разговора между едни от най-талантливите хора в индустрията, а пък ако намерим и нещо полезно – още по-добре."

3. "Аз, роботът" от Айзък Азимов

Боги: "Една класика в списъка – известният сборник разкази на Азимов. За разлика от Дик, тук стилът е много по-научен, но не по-малко емоционален. Интересно е как фактът, че научната фантастика с години е била смятана за нещо по-некачествено от сериозната литература, е вдъхновил много от най-силните интелекти да създадат творби, които не само са предвидили десетилетия по-рано, но може би и предизвикали не малка част научни открития. Още преди компютрите, в началото на 40-те години, Азимов представя всички етически дилеми на изкуствения интелект, които и днес звучат футуристично."

4. "Джони Карсън" (Johnny Carson) от Хенри Бушкин (Henry Bushkin)

Боги: "Много от известните комици са писали автобиографии, но тази книга не е една от тях. Това е много интересен поглед върху личния и професионалния живот на бащата на late night телевизията – Джони Карсън – писан от дългогодишния му приятел, агент и адвокат – Бушкин. Книга, която четеш с огромно любопитство, подсилено от този интимен поглед върху златната ера на шоубизнеса в Щатите и една загадъчна фигура, която всички са гледали всяка вечер от екраните, но малко хора са познавали наистина."

5. "Кратка история на времето" от Стивън Хокинг

Боги: "Всеки фен на добрата научна фантастика (не на space оперите или супергероите, които ни бомбардират от кината по цяла година) няма как да не се вълнува поне малко и от науката. Все пак толкова от най-добрите автори в жанра са дошли от академичните среди и то основно от физиката. Определено "Кратката история" "променя" и те кара да се замислиш за... всичко. И въпреки, че е комерсиално опростена за широката публика, не е за подценяване и на няколко места те кара да се спреш и да повториш абзаца."

6. The Affirmation от Кристофър Прийст

Боги: "Прочетох я, защото си мислех, че е sci-fi, а се оказа нещо, за което не бях чувал преди – slipstream – "художествената литература на странността". Книга, която създава неповторимо настроение, след което те блъска по главата с него докато се объркаш и не знаеш какво се случва въобще. Учудващо е как до ден днешен има талантливи автори, които мога да открият нов начин да се възползват от тази древна медия – книгата – и да въздействат по нов и силен начин."

7. Comedy Writing for Late-night TV от Джо Топлин (Joe Toplyn)

Боги: "Може би единственият "учебник" по писане на комедия, който успява да укроти креативния хаос на хумора, да го сложи в рамки и предостави по полезен начин. Книгата е писана от ветеран в занаята и беше прекалено специфична, за да я подмина. Има достатъчно анекдоти и вътрешна информация да я направи интересна и за хора, които не се занимават с комедия." 

8. "Краят на детството" от Артър Кларк

Боги: "Отново като при Дик ми е трудно да избера една любима книга на Кларк. Но в този роман има всичко, което е нужно за една добра фантастика - оригинална идея след оригинална идея, неочаквани обрати, характерни за Кларк - величествената мащаб на идеите, разпръснати епично в течение на времето, и в крайна сметка цялата Вселена като детска площадка, на която се разиграва действието."

9. "Митове за Ктхулу" (Cthulhu Mythos) и други къси разкази от Хауърд Лъвкрафт

Боги: "Има много сборници с творби на Лъвкрафт и ако се чудите кой да си изберете – потърсете най-дебелия. Когато открих Лъвкрафт, не ми беше нужен дълъг размисъл, след като Стивън Кинг – друг любим автор от юношеските ми години – го определя като свой идол и вдъхновение. Понеже се стремя да чета книгите в оригинал, а всичките до тук са писани на английски, няма по-приятно литературно преживяване от Лъвкрафт на английски. Разбира се неговия речник е само проява на надутото му самочувствие, прикриващо всякакви комплекси, но независимо от това резултатът е феноменален. Майсторът на готическия ужас е перфектно четиво за дългите студени зимни вечери (само гледайте да не го четете, ако сте силно депресирани и около вас има остри предмети)."

10. Poking a Dead Frog от Майк Сакс (Mike Sacks)

Боги: "Може би най-интересната и полезна книга, която съм чел за комици. Съдържа колекция от интервюта с едни от най-добрите хора, които пишат комедия професионално: писатели на книги, статии, сценаристи за шоута, ситкоми и други. Интервютата се редуват с полезни съвети от други специалисти в индустрията. Препоръчително четиво за всеки фен на хумора или професионалното писане."