Брус Лий: Ако обичаш живота, не си губи времето

  • Сподели:
Брус Лий: Ако обичаш живота, не си губи времето

Знаете ли, че невероятният киноактьор и майстор на бойните изкуства Брус Лий всъщност се казва Лий Юен Кам? А знаете ли, че името му в превод от китайски значи "Защитник на Сан Франциско"?

Роден е на 27 ноември 1940 г. в Сан Франциско. Напуска този свят само 32 години по-късно - нa 20 юли 1973 г. По това време е на върха на славата след филма си "Операция Дракон".

И до днес няма категорично мнение за смъртта му. Според медицинската експертиза причината е мозъчна едема. Според други обаче е убит, защото е разгласил тайните на кунг-фу. Според трети, виновниците за смъртта му са от противникова школа.

И до днес Брус Лий е считан за най-великата и най-влиятелна личност в бойните изкуства през 20 век. Ето някои от заветите, които той остави на поколенията след себе си...

1. "Умът е като плодородна градина, в която всичко засято, цветя или плевели, ще порасне един ден."

2. "Аз не съм учител, аз съм учител-ученик, т.е. имам знанието на учител, но все още се уча. Не вярвам в думата "учител", за мен учител е равностойно на това вече да ти затворят ковчега."

3. "Самият живот е учител и ти си в състояние на постоянно учене."

4. "Аз не мога да те науча, аз мога само да ти помогна да откриеш себе си."

5. "Осъзнаването без избор, без натиск и без тревога – в това състояние на ума е възможно и разбирането."

6. "Можем да опознаем себе си само при контакт с друго човешко същество."

7. "Когато се огледам около себе си, винаги научавам нещо, и това е да бъдеш винаги себе си, да изразяваш себе си и да имаш вяра в себе си. Не излизайте навън с мисълта да намерите успешна личност и да я копирате... В основата си бойните изкуства означават честно да изразяваш себе си."

8. "Ако обичаш живота, не си губи времето, защото времето е това, което съставя живота."

9. "Когато разумът ви е спокоен, идва миг на отдих от трескавата активност; момент, когато сте свободни. И тогава, между две мисли, проблясва разбирането. Мислите и действията обаче трябва да бъдат балансирани, защото, ако губите твърде много време за размишления, никога няма да пристъпите към изпълняването на задачата."

10. "По дяволите обстоятелствата, аз създавам възможности."

11. "Няма граници. Има пречки, но ти не трябва да стоиш там, ти трябва да ги преодолееш. Ако те убие, убило те е. Човек трябва постоянно да подобрява нивото си."

12. "Ако винаги поставяш граници на всичко, което правиш, физически или каквито и да са други, това ще се пренесе и в работата ти, и в живота ти. Няма граници. Има само плата, в които не трябва да се застояваш. Трябва да отидеш отвъд тях."

13. "Истината няма път. Истината е да живееш, следователно, да се променяш."

14. "Всички предварително подготвени варианти са неспособни на приспособимост или гъвкавост. Истината е извън всички предварително подготвени образци."

15. "Простият път е правилният път. В борбата никой не мисли за красотата. Най-важни са увереността, отработените навици и точната преценка."

16. "Не се страхувай от провала. Не провалът, а ниската цел е престъпление. Във великите опити е славно дори да се провалиш."

17. "Ти трябва да имаш пълна решителност. Най-лошият възможен противник е този, чиято цел се е превърнала в мания. Например, ако човек реши, че ще ти отхапе носа, без значение какво ще стане с него, вероятно е да успее. Може да е тежко ранен, но това няма да го спре да изпълни целта си. Това е истинският боец."

18. "Не се страхувам от упражнилия 10 000 удара с крак по веднъж, а от упражнилия един удар с крак 10 000 пъти."

19. "Това, което е, е по-важно от това, което трябва да бъде."

20. "Приемайте нещата такива, каквито са. Удряйте, когато трябва да удряте. Ритайте, когато трябва да ритате."

21. "Изпразни ума си, бъди безформен - като вода. Ако сложиш водата в чаша, тя става чаша. Ако я сложиш в бутилка, тя става бутилка. Ако я сложиш в чайник, тя става чайник. Водата може да тече и може да бушува. Бъди вода, приятелю."

Източник: gnezdoto.net