Част 2: Еротичните фантазии - как науката за сексуалното желание може да подобри вашия сексуален живот

  • Сподели:
Част 2: Еротичните фантазии - как науката за сексуалното желание може да подобри вашия сексуален живот

Част 1

Има ли значение дали сексуалните фантазии на партньора ви не са същите като вашите?

Не е страшно, ако вие и вашият партньор не споделяте определена фантазия, защото най-вероятно имате много други общи фантазии. Това, което показват моите данни, е, че всички сме доста сходни по отношение на нещата, които ни възбуждат. Така че, ако вие и вашият партньор не споделяте една и съща сексуална фантазия, потърсете други, в които интересите ви са сходни.

Също така, не забравяйте, че не е нужно да опитате всички секс фантазии, които вие или вашият партньор имате. Самото споделяне на фантазиите помежду ви, дори ако двамата фантазирате за различни неща, също може да бъде положително преживяване, което да ви сближи.

Несъответстващите желания могат да се превърнат в проблем, само когато единият от двойката иска да осъществи фантазия, която не възбужда другия човек. Тогава трябва да разберете дали е възможен компромис. Ако вашият партньор иска тройка, но вие не, можете да помислите дали има други начини за разнообразяване на сексуалния ви живот, които биха могли да спасят нещата (например ролеви игри), без да трябва да привличате друг човек в леглото.

 

Променят ли се нашите фантазии с напредването на възрастта?

Сексуалните фантазии на хората изглежда се променят с възрастта. Най-вероятно това е така, защото психологическите ни нужди се променят с напредването на възрастта и нашите фантазии се приспособяват, за да отговорят на тях.

Една от най-големите промени, които се наблюдават с напредване на възрастта, включва интереса към сексуалните тройки. Интересът на хората към тройките нараства до около четиридесетгодишна възраст, остава висок до средата на петдесетте години, след което отново започва да намалява.

Възможно обяснение е, че сексът (всякакъв вид секс) е новост за младите двойки, тъй като те нямат много сексуален опит заедно. След време  е по-вероятно хората да влязат в дългосрочни моногамни връзки, в които често  сексуалният живот се превръща в рутина. Такива двойки жадуват за сексуална новост и фантазират за тройки, за да избягат от еднообразието. С напредване на възрастта, след като хората започнат да имат промени в здравословното си състояние и сексуалните затруднения станат все по-чести, сексуалната новост може да е по-малко важна или по-малко практична.

 

Как порно съдържанието играе роля в сексуалната фантазия?

Порнографията едновременно оформя и отразява нашите сексуални фантазии.

Моите данни показват, че по-често порно съдържанието отразява нашите желания. 81% от участниците в моето проучване казаха, че са търсили порнография, изобразяваща техните фантазии, тъй като тя е средство за изживяването им. Но трябва да се има предвид, че до известна степен порното оформя както кого, така и това, което желаем. Например, установих, че колкото повече порно гледаха мъжете, толкова по-големи гърди си фантазираха; по същия начин, колкото повече порно гледаха жените, толкова по-големи пениси си фантазираха. И около един на седем души казаха, че най-голямата им фантазия произтича директно от нещо, което са видели в порно филм. Така че порното има потенциал да ни помогне да развием нови сексуални интереси. Това не означава, че непременно развиваме нови интереси всеки път, когато гледаме порно, но когато започнем да гледаме нови и различни неща, то може потенциално да оформи това, което искаме.