Част 2: Как да култивираме добрия секс в една дългосрочна връзка

  • Сподели:
Част 2: Как да култивираме добрия секс в една дългосрочна връзка

Защо, когато сме с някого от доста дълго време, ни се струва, че огънят угасва?

Мисията на Ерос изглежда е по-скоро да ни вкара във връзка, отколкото да ни зарадва, след като вече сме в нея. Първите няколко пъти, когато съблечете нечии дрехи, преминавате социална граница, която на някакво примитивно ниво се усеща като опасна и гореща. Пресните двойки също се нуждаят от утвърждаване и сексът може да бъде мощен начин да получат такъв вид утвърждаване. По-късно на практика го няма елементът на прекрачване на границата и, ако имате късмет, се нуждаете от все по- малко утвърждаване. И така току-що изхвърлихте два от основните елемента, които провокират желание.

Има много съвети за това как да поддържате гореща една дългосрочна връзка. Двойките обикновено започват да опитват нови неща: секс срещи и дестинации, общи фетиши и т.н. Мисля, че тези неща в по-голямата си част са загуба на време. Те са просто отговорът на консуматорското общество на еротичната скука.

 

Сексуалното ви Аз е като много малко дете. Давате му нова играчка, то играе с нея около седмица и след това я зарязва. Като цяло не бихте искали постоянно да полагате прекалено много усилия, за да забавлявате детето. Детето няма да се окаже по-щастливо, а вие със сигурност в един момент  ще се изтощите.

Много по-добре е да се отдръпнете и да оставите сексуалното си Аз да развие собствения си потенциал. Това започва с приемането, че желанието има свои собствени ритми, които не можете да контролирате.

Това е една от причините, поради които често препоръчвам някаква форма на обучение за осъзнатост на хората в любовна връзка. С осъзнатост можете да се настроите лесно спрямо  тънкостите на желанието. Можете да наблюдавате как възбудата идва и си отива, без да се притеснявате твърде много за това. Повечето сексуално щастливи двойки остават доволни не като търсят приключения, а като се научават да обръщат внимание на простите, обичайни еротични моменти, които споделят заедно. От хилядолетия е известно, че най-истинското щастие идва от почитане на обикновеното.

 

Как осъзнатостта е свързана със секса?

Осъзнатостта е свързана с това да обърнеш внимание, тя живее само в конкретния момент. За да се случи магията, не бива да съдите, точно както е и със сексуалната възбуда. Както Мастърс и Джонсън са открили преди повече от петдесет години, повечето секс терапии включват това да се научим да бъдем себе си, такива каквито всъщност сме - да дадем воля на емоцията си, да се освободим от различни блокажи и съзнателно налагани нагласи. На това всъщност учат и повечето практики за осъзнатост. Оригиналните техники на Мастърс и Джонсън са всъщност  техники на осъзнатост, просто тогава терминът още не е същестувал.

Джон Кабат-Зин, който извежда съвременната концепция за практиката за осъзнатост от традиционната будистка медитация, отбелязва, че в много азиатски езици думата за „ум“ означава също и „сърце“. Така че „осъзнатост“ също неизменно означава и „сърдечност“. Двойките, които практикуват осъзнат секс, често споделят за усещане, което идва  по-скоро от сърцето.

Препоръчвам на двойките да практикуват някаква форма на осъзнатост, преди да правят секс: аз го наричам двуетапен подход. Първата стъпка е някаква форма на внимателност - каквото и да ви върши работа, а втората стъпка е просто да правите секс. Мисля, че двуетапният подход е алтернатива на секс срещите, за които двойките в моя офис ми казват, че не работят толкова добре. Проблемът с уговорките за секс е, че не можете да контролирате желанието. Докато дойде определеният от вас ден и час за секс, може би наистина няма да сте в настроение. Това е рецепта за лош секс.

Вместо това обикновено предлагам на двойките да се уговорят да си лягат заедно за първа стъпка от двуетапния подход с намерение да не правят нищо. Просто отделете малко време, за да култивирате внимание към момента, да забележите усещания, чувства и мисли, но да не се привързвате прекалено към никое от тях. Има един вид спокойствие, което можете да постигнете по този начин - понякога повече, понякога по-малко - това е в основата на автентичната възбуда. Това спокойствие е мястото, където се случват всички добри неща.

 

Съвети как да останете честни относно желанията и удовлетворението

В идеалния случай, всеки човек трябва да поеме отговорност за собственото си желание, собствената си възбуда и собствените си оргазми. Проблемите обаче са склонни да възникват, когато има нещо, което желаете, но на което партньорът ви просто не се радва. Част от изкуството на добрия секс е да можеш да изразиш желанията си, като имаш предвид, че другият човек не е длъжен да ги задоволи.

Добро правило е тотално да избягвате да правите нещо в леглото, което не ви харесва. Не го правете, защото това се харесва на партньора ви. Вместо това намерете нещо друго, което харесвате вие и което да харесва и вашият партньор. Каквото и да е, уверете се, че то ще достави удоволствие и на двамата. В противен случай в дългосрочен план никой няма да бъде щастлив.

 

Други съвети за обвързани, които искат да продължат да правят страхотен секс

Изключете телефоните си. Както споменах по-горе, най-големите награди от доброто правене на любов са нарцистични: да имате пълното внимание на партньора си в момента и усещането, че сте най-важният човек във Вселената за него. Преди сексът беше един от малкото начини хората да получат такъв вид нарцистично удовлетворение. В днешно време нашите телефони ни доставят безкрайни стимули на нарцизма ни - харесвания, последователи, споделяния и т.н. Това са и самите ни електронни устройства. Те са толкова отзивчиви. Те са красиви, светват, когато ги докоснете, и винаги се радват да ви видят. Това е много нарцистично радващо.

Какво трябва да направи една двойка? Една техника, която предлагам, е партньорите  да се опитват да се възбуждат заедно всеки ден, дори ако нямат време или енергия за секс. Например само за минута-две преди да заспите или сутрин, преди да тръгнете за работа. По този начин вие запазвате личния си любовен канал отворен.

За съжаление много дългогодишни двойки избягват да се възбуждат, освен ако нямат изрично намерение да правят секс - сякаш възбудата е нещо, с което не бива да се забърквате, освен ако не планирате да го потушите с оргазъм. Това е глупаво. Възбудата е хубаво усещане. Разбира се, може да бъде разочароващо, ако се възбудите и се налага да изчакате същинската част. Малко разочарование обаче може да бъде и еротично - особено сега, когато всичко останало се случва все по-бързо и някак живеем на много по- висока скорост.