Дакота Джонсън, която сама постига успехите си

  • Сподели:
Дакота Джонсън, която сама постига успехите си

Дакота Джонсън влиза в Tower Bar в Западен Холивуд, място, което тя е избрала и което предлага съпоставяне на стария холивудски произход (някога е бил апартаментът на Бъгси Сийгъл) и нов хилядолетен шик. Същото може да се каже и за Джонсън, която произхожда от холивудското семейство на Мелани Грифит и Дон Джонсън, както и внучка на Типи Хедрен, жена със свой собствен стил и подход към кариерата.

В този хладен ноемврийски следобед Джонсън току-що дойде от къщата си в Холивуд Хилс, която купи през 2016 г. Тя и нейният четиригодишен партньор, фронтменът на Coldplay Крис Мартин, наскоро се преместиха в общото им имение в Малибу, някога собственост на Райън Кавано.
Дакота носи зелена плетена рокля, червено кадифено портмоне Gucci и черно кожено яке, а изпод ръкава наднича татуировка с думата „небе". Мастилото е скорошно.

„Мислех си: „Ами ако този живот е рай. По време на COVID започнах да се чувствам доста мрачна. Беше вдъхновяващо да се изправя през този екзистенциален въпрос по различен начин. И да съм по-наясно какво мога да направя във всяка малка минута, за да се чувствам по-добре за мен и хората около мен. И това наистина е само избор. Това е просто решение."

Преди да се отправи към нашата маса на терасата, тя спря, за да побъбри със своя режисьор от „Петдесет нюанса сиво" Сам Тейлър-Джонсън и председателя на филма на MGM Майкъл Де Лука, които продуцираха филмовата трилогия за 1,3 милиарда долара. 
Моментът символизира миналото на актрисата, което я видя да преобладава като Анастасия Стийл в един от по-внимателно проучените кастинг процеси в скорошната памет. 
„Смятам, че е наистина проява на мъдрост, когато актьорите, достигнали това ниво на повсеместност, могат да отскочат към по-конвенционален, масов успех, но остават дисциплинирани относно работата с качествени режисьори.
Дакота постъпи умно, уверявайки се, че винаги е в съответствие с качествените режисьори. Тогава всичко е на ваше разположение — комерсиални филми, интересни и провокативни инди филми. Сега тя може да има всичко.", каза Де Лука.


Докато други актриси от нейното поколение изглеждат по сценарий, когато включат проектите си по телевизията, Джонсън често предлага освежаващо упрекване за статуквото. 
32-годишната Джонсън е буквално следващото поколение на Холивуд и е готова да има всичко по начин, който да засенчи дори нейните известни предци, с кулминацията на бавно горящ ход, който се реализира с четири предстоящи филма, които засне по време на COVID-19. На първо място е пробивът на Международния филмов фестивал във Венеция с ленатаThe Lost Daughter на режисьора Маги Джиленхал, който Netflix ще излъчи на 31 декември. Базиран на бестселъра на Елена Феранте от 2006 г., Джонсън прави завладяващо изпълнение като млада жена, потъваща в амбивалентност относно ролята си на майка. Но тя не е била очевидният избор за Джиленхол.

Още през есента на 2019 г. Джонсън прочете сценария на Джиленхол и реши да изпълни ролята на Нина. 
„Никога не бях чела за жени, написани по този начин. Нина се бори и изчезва. Да имаш тази жена, чийто вътрешен пейзаж е толкова различен от това, което тя проектира, бе наистина специално,  защото я виждаш и никой не предполага за ума на това момиче. Не съм майка, но знам какво е да изпитваш този страх: „Ще бъда ли добра майка?" По някаква причина има стигма в това отношение. Защо? Толкова е човешко".

Маги и Дакота се срещнали на обяд в малко кафене в центъра на Манхатън. Джиленхол признава, че никога не е гледала филмите „Петдесет нюанса". Намирала идеите си за убедителни, но била скептична относно избора ù за актрисата Джонсън – докато не седнала на една маса с нея.

„В рамките на пет минути говорихме за най-интимните и уязвими части от това да бъдем себе си. Да бъдем жени в света и отвътре. Никога преди не съм имала допир до нея. Тя не се интересуваше от нищо друго, освен от този вид много интимен и истински разговор. И аз също съм за това.", споделя Джиленхол.

В "Изгубената дъщеря" Оливия Колман играе Леда, ин към ян на Нина като възрастна жена, поела юздите на живота си, въпреки че това причинява болка на нея и семейството ù. 
Да играеш редом до носител на Оскар и награда Еми в лицето на Колман не е лесна задача.
„Оливия е човек, от който се надявам никога да не се отдалечавам в живота си. Този филм е наистина интензивен, но в моментите, в които не сме снимали, беше голяма забава и смях. Всеки ден след работа отивахме да плуваме, вечеряме и пием по чаша вино. Мисля, че част от причината, поради която има такава енергия в този филм, е, че ние не сме част от онзи изкривен, прецакан, депресиращ начин на мислене."

"Изгубената дъщеря" е само един от различните филми, които ще се поклонят през следващата година. На хоризонта е и интерпретацията на Кари Кракнел "Убеждението", с Джонсън като протагонист Ан Елиът, най-независимата и може би най-нюансирана от всички героини на Джейн Остин.

Като дете не е имало специален момент, в който Джонсън осъзнава призванието си. 
„Актьорството винаги е било това, което исках да правя. От съвсем мъничка бях на снимачната площадка с майка ми и това за мен беше като дълбок копнеж. Исках да видя всички, които си вършат работата. Не можех да им се наситя."
През годините, в които се е формирала, е гледала по няколко пъти филмите "Мери Попинз", „Магьосникът от Оз" и „Сам вкъщи". До ден днешен може да разкаже с какво са облечени героите от любимите ù филми, както и техните реплики.
Майка ù Мелани най-накрая се поддава на молбите на 10-годишната си дъщеря, позволявайки ù да изиграе малка роля в „Луди в Алабама", режисиран от тогавашния ù съпруг Антонио Бандерас.

 

"Аз играех дъщерята на майка ми и малката ми сестра Стела Бандерас също участваше във филма. Беше нещо като семейна афера, но приех задачата си много сериозно. След това не работех до 18-19 годишна възраст. Ако зависеше от мен, щях да напусна училище.
Бях отгледана от много хора - майка ми, баща ми, а след това дойдоха и доведени родители, бавачки и учители, приятели, родители на приятели и родители на гаджета. Исках да се уча от всички и все разсъждавм така. Благодарна съм на родителите си и на моя луд живот, защото те са единствената причина да съм такава, каквато съм. 
Да имаш публичен гилотината още от малка, понеже родителите ти са звездите от 80-те, да се справяш с проблемите от ранна възраст.
Както и другата страна на медала - имаш възможността за красиви, привилегировани, образователни пътувания и допир до изкуството.
Искам да се развивам. Не ми е интересно да стъпвам на раменете на хората, за да стигна донякъде.
Вярвам на хората и им имам доверие, защото нашата индустрия процъфтява от сътрудничество. Не можете да направите нещата сами."


Дакота и Мартин гледат "Squid Game" 
"Сериалът е толкова е интензивен. На моменти е радостно, а в други е вече объркващо прецакано и ужасяващо. Много интересна комбинация.", ентусиазирано говори актрисата.

Да остане у дома предлага на Джонсън онази анонимност, която е била неуловима след раждането ù в Тексас. Сега, като част от известна двойка, тя е преследвана от папараци, макар и в ерата на COVID. 
„Те са се превърнали в подли паразити и вредители, които можете да видите. Те са невидими микроби. Те са като COVID, ужасни и смъртоносни. Крият се в колите си. Ако ще бъдете папарак, поне вършете работата си с почтеност. Излезте от автомобила си и направете снимка. Страшно е да не разбереш кога и дали те снимат. Психо е. Но хората ще ти кажат, че след като си избрал тази кариера, трябва да можеш и да се справяш с нея. За щастие успях да си измисля начини, за да избегна папараците и да не издавам тайните си. Но наистина е нужно много, за да имаш личен живот", сподели Дакота.