Децата и йогата – възможните ползи

  • Сподели:
Децата и йогата – възможните ползи

Заниманията с йога имат предимства, в които нямаме намерение тепърва да ви убеждаваме, но ще си позволим да изтъкнем някои ползи от нея за нашите деца:

1. Йогата е неконкурентно занимание
В днешно време ни се набива в главата как трябва да сме най-добрите и да постигаме нещата на 100 процента. Йогата учи децата на това, че телата са различни, и, че отделните органи действат по различен начин.

В една практика по йога никой не се състезава и не е по-добър от другия. Просто всеки се опитва да опознае тялото си, за да го владее по-добре. В този ред на мисли, можем да кажем, че йогата наистина е занимание, подходящо за всеки, без значение от пол и възраст.

2. Йогата учи децата да приемат самите себе си
По същия начин, по който ни учи да не се конкурираме, йогата учи децата и на това да се приемат такива каквито са, както и да полагат грижи за тялото и ума си. Обществените нагласи често ни пречат да разберем себе си, принуждавайки да следваме измислени, а понякога и погрешни стереотипи, без да ги разбираме, затова рядко се срещат хора, които са научени да обичат първо себе си.

Когато едно дете е научено от малко на това обаче, то получава безценен урок, но и инструмент, който ще му е от огромна полза през годините на юношеството, а и по-късно в живота му на възрастен.

3. Светлината в мен вижда светлината във вас
Йогата помага децата да научат един от най-ценните уроци в живота, това да бъдат толерантни и да приемат другите, без да се опитват да ги променят.

Йога практиките помагат на децата от рано да научат един много важен урок, а именно, че всички на тази планета са живи същества и всички трябва да се отнасяме с уважение към заобикалящия ни свят. Усвояването и прилагането на тези умения може да помогне в създаването на една спокойна среда, която да се превърне в благодатна основа за позитивно бъдещето.

4. Йогата насърчава създаването на здравословни навици
Независимо дали детето се занимава с йога или друг спорт, ако то тренира от малко, ще се научи да поддържа активен и здравословен начин на живот. Йогата нови няколко допълнителни ползи.

Тя провокира интерес към здравословно хранене, а също и възможностите човек да се самоконтролира и да намира начини да се успокои сам, както и да фокусира съзнанието си върху истински важните неща.

5. Йогата помага за фокуса
Живеем в свят изпълнен с най-различни дейности, които сякаш са създадени, за да ни разсейват и разбалансират. За съжаление в съвременния свят, броят на децата, които имат проблеми с концентрацията и фокусирането на вниманието, непрекъснато расте. Хубавата новина е, че йогата е способна да помогне за състояния като хипеактивност и учи децата как да се концентрират и да се фокусират върху всяка своя дейност. Това носи на децата огромни ползи в ежедневен план.

Съсредоточавайки се в изпълнението на дадена поза, децата се научават как работят телата им и как могат да управляват всеки процес в тялото си и извън него.

6. С помощта на йога децата усвояват редица успокояващи техники
Когато са неудовлетворени, децата най-често изразяват чувствата си чрез плач и/или гневни изблици. Чрез заниманията с йога, децата имат шанс да се научат да контролират дъха си, а това спомага за контролирането на емоциите и тялото, което води до ефективна концентрация.

По този начин децата осъзнават смисъла на реакциите си. Успокояващите техники помагат на децата да приемат далеч по-спокойно редица ситуации от ежедневието. Веднъж развита, тази способност остава за цял живот.

7. Децата развиват самосъзнанието си чрез йога
Научавайки се да владеят телата си с помощта на различните пози, децата откриват възможностите на собствените си тела и умове. Те научават и как могат да влияят не само на собствените си нагласи и подходи към живота, но и на нагласите на другите.

Колкото по-рано започне да се занимава с йога едно дете, толкова по-рано то има шанс да осъзнае, че може да постигне всичко само и единствено чрез собствените си мисли. Това е и начинът, чрез който ще намери решения на всяка ситуация, изпречила се на пътя му. Осъзнаването, че тялото, ума и духа работят заедно, помага на децата да станат по-уверени, добри и отговорни.

8. Йогата подкрепя психичното здраве на децата
Изброените до тук ползи от йогата са неразделни и взаимодопълващи се. Когато децата се научат да приемат себе си, да опознаят собствения си характер, да знаят кои са и да обичат себе си, те ще могат да видят доброто в околните, ще се съсредоточават лесно и ще могат да успокояват умовете си, осъзнавайки вродените си способности. Това е най-силният инструмент, който ще ги направи устойчиви и силни личности.

Йогата прави децата позитивни и оптимистично настроени към живота хора, вярващи в собствените си способности. Такива деца по-рядко и по-трудно се поддават на тревожност и депресия, както и на други проблеми, свързани с психичното здраве, които за съжаление са масово явление в съвременния свят.

Те са по-склонни да бъдат позитивни и оптимистично настроени към живота и способностите си и да се надяваме, че е по-малко вероятно да се поддадат на тревожност, депресия и други проблеми, свързани с психичното здраве, които са толкова разпространени днес.

Днешните деца са изключително ангажирани, непрекъснато ги учим как да са максимално продуктивни и изискване от тях високи постижения, но техните умове имат нужда от разпускане, а не от препускане от дейност в дейност. Затова на помощ идва йогата, която ще ги научи, че това съвсем не е задължително.

Ако детето може да се научи как да се отпусне и да остане за един, макар и кратък момент, неподвижно и спокойно, то ще може да се справи много по-добре със стреса в ежедневието и с напрежението, което неизменно ще се появи в ежедневието му на по-възрастен индивид.

Децата всъщност притежават естествени йога умения, които заедно с вродената им доверчивост към околните и липсата на задръжки, им позволява да приемат заниманията с йога по напълно непринуден начин, като едновременно с това ги вдъхновява да се развиват и растат като пълноценни индивиди.

В този смисъл, ние възрастните имаме какво да научим от децата по отношение на ползите, които можем да вземем от йогата. Ето защо, ако има начин да взимаме децата си в залата за йога, би било чудесно да се възползваме от тази възможност от най-ранната им възраст. Това ще им донесе истинска наслада и спокойствие.

Източник: Първите 7 

Децата и йогата – възможните ползи

Източник: Pxhere.com