Девизът на оптимиста…

  • Сподели:
Девизът на оптимиста…

Девизът на оптимиста – "Винаги се намира чалъм".

И е прав. Ако се откажем, всичко приключва. Пътят на успеха, щастието и по-добрия живот е пълен със сенките на отказалите се. Жалко.

Защото всички ние носим в себе си безграничен потенциал. Едно от условията, за да продължаваме да го разгръщаме и да даваме най-доброто от себе си, е  да действаме оптимистично. По тази причина обичам да си напомняме девиза на оптимиста  – “Винаги се намира чалъм”.

Ако продължим да търсим и да опитваме, шансовете остават на наша страна. Гаранции няма. Безспорен факт. Но ако наистина го приемем, то можем да си зададем следния въпрос:

– Защо да не направим всичко по силите си, та дори и повече?

Никой от нас не знае на какво е способен. Споменете си поне една ситуация, в която сте били изправени пред неизвестното, ала сте се справили успешно. Това е повече от достатъчно да продължите сами да изненадвате себе си.

Истината е, че под напрежение ние мобилизираме вътрешните си ресурси и благодарение на това се справяме. За да го направим, имаме нужда от  повече оптимизъм в действие.

Колкото повече се решаваме, толкова повече успехи ще жънем. Разбира се, неуспехите също са гарантирани. Нямам как. Но това не е достатъчна причина да се отказваме.

Особено помага нагласата да гледаме на неуспехите като на уроци, които ни правят по-мъдри и по-силни. Така сами създаваме ситуации от типа "печеля-печелиш".

Друго сериозно препятствие са съмненията. Типични за нас. Пред неизвестното често в съзнанието ни нахлуват мисли като "Дали ще се справя?", "Ще успея ли?", "Ами ако нещо се обърка?", "Дали другите няма да ми откажат"…

Позволим ли на съмненията да обсебят съзнанието ни, не ни чака нищо добро. Защото вместо да насочим енергията и целия си потенциал в градивна посока, ние ги хабим за да ги подхранваме.

По-добрата алтернатива е да използваме здравия си разум, да преценим максимално точно положението и да решим какво да правим.

Да, често не се получава от първия път. Но оптимистът в нас знае, че винаги се намира чалъм. Именно той ни подхранва волята ни, именно той ни мотивира да търсим нови решения и именно той ни вдъхновява да пробваме отново и отново.

Именно той ни нашепва да използваме потенциала си днес и утре.

Оптимистите не се отказват от желанията, мечтите и целите. Те следват упорито своя път и понякога просто променят начините на действие. Защото знаят че пътят към върха не е само един.

В предизвикателни ситуации напомняйте си девиза на оптимиста – "Винаги се намира чалъм" и продължавайте да градите своя по-успешен и по-щастлив живот.

P.S. В случай, че имате нужда от професионална подкрепа от психолог по пътя към вашия по-добър живот, ще се радвам да се обърнете към мен за консултация.