Димитър Димов: 10 златни цитата

  • Сподели:
Димитър Димов: 10 златни цитата

Димитър Димов, автор на шедьоврите "Осъдени души", "Тютюн", "Поручик Бенц", е роден на 25 юни 1909 г. в Ловеч. Роднина на Яне Сандански и поетесата Екатерина Ненчева, писателят има интерес към историята от дете. Но истинската му страст са естествените науки. Той е дипломиран ветеринарен медик, бактериолог и микробиолог. От 1953 г. е професор по анатомия, ембриология и хистология на гръбначните животни.

HighViewArt.com реши да ви представи любимите си цитати от българския класик

1. "Красотата е банално качество у много жени. Същинското очарование идва от вътрешния пламък на личността."

2. "Колко бавно се развиваше човешката личност и колко много път трябваше да извърви тя, докато разбере необяснимата сложност на нещата, хората и събитията…"

3. "…нищо не е по-безпомощно тъпо и по-съобразително от любовта, … нищо не замъглява и прояснява разума ни с по-голяма сила от нея спрямо това, дали мислите ни съвпадат, или противоречат на поривите й."

4. "Демокрация?… Ето ви демокрация!… Стачки, безредици, класова омраза… всичко друго, но не и творчески труд!…"

5. "Това е златното правило в търговията!… Когато някой се дави, натисни главата му дълбоко, за да имаш един конкурент по-малко…"

6. "Дори най-честните съдии развързват очите на Темида, когато разглеждат дело за тридесет милиона."

7. "Глупавият мъж е по-досаден от грозна жена."

8. "Истинското щастие идва, когато душата почне да трепти в съзвучие с външния свят."

9. "С инстинкта си на пламенно същество тя усещаше, че любовта е трагично и силно чувство, което човек трябваше да уважава дори у глупавите хора."

10. "Ако изпушиш три цигари, четвъртата ще ти се стори безвкусна. Ако прекараш две нощи в любов, третата ще те отегчи. А нейните цигари и нейната любов от десет години насам бяха едни и същи!"

Димитър Димов: 10 златни цитата

Димитър Димов посреща писателя Лорд Чарлз Пърси Сноу и съпругата му Памела Хансфорд Джонсън като гости на СБП, София, ноември 1965 г. Снимка: photoarhiv-todorslavchev.com