Джейн Фонда: ''Ракът е учител и аз обръщам внимание на уроците, които той ми дава''

  • Сподели:
Джейн Фонда: ''Ракът е учител и аз обръщам внимание на уроците, които той ми дава''

84-годишната Джейн Фонда обяви, че е диагностицирана с неходжкинов лимфом и че е подложена на химиотерапия.
Холивудската икона казва, че видът рак, с който е била диагностицирана, атакува имунната система на тялото, но има 80% преживяемост.

Ракът може да се появи на всяка възраст, но рисковете се увеличават с възрастта, тъй като е най-често срещан при хора на 60 и повече години.
Звездата вече е преживявала както рак на кожата, така и рак на гърдата.

Ето какво написа Фонда в публикацията си в Instagram: 

''И така, скъпи мои приятели, искам да споделя нещо лично. Диагностицираха ме с неходжкинов лимфом и започнах химиотерапия.

Това е много лечим рак. 80% от хората оцеляват, така че се чувствам голяма късметлийка.

Късметлийка съм и защото имам здравна застраховка и достъп до най-добрите лекари и лечения. Осъзнавам, и това е болезнено, че съм привилегирована в това отношение. Почти всяко семейство в Америка се е сблъсквало с рака в един или друг момент и твърде много от тях нямат достъп до качественото здравеопазване, което получавам аз, а това не е правилно.

Също така трябва да говорим много повече не само за лечението, но и за причините, за да можем да ги отстраним. Например, хората трябва да знаят, че изкопаемите горива причиняват рак. Както и пестицидите, много от които са базирани на изкопаеми горива, като например моите.

В продължение на шест месеца се подлагам на химиотерапия и се справям доста добре с лечението и, повярвайте ми, няма да позволя нищо от това да попречи на климатичния ми активизъм.

Ракът е учител и аз обръщам внимание на уроците, които той ми дава. Едно от нещата, които вече ми показа, е значението на общността. Да развиваме и задълбочаваме общността си, за да не сме сами. А ракът, заедно с възрастта ми - почти 85 години - определено учи на важността на адаптирането към новите реалности.

Живеем в най-съществения период в човешката история, защото това, което правим или не правим сега, ще определи какво бъдеще ще има и няма да позволя на рака да ми попречи да направя всичко, което мога, да използвам всички ресурси в моя инструментариум, а това в голяма степен включва да продължавам да изграждам тази общност на Fire Drill Fridays и да намирам нови начини да използвам колективната си сила, за да направя промяна.

Междинните избори се очертават, а те са изключително важни, така че можете да разчитате, че ще бъда там заедно с вас, докато увеличаваме армията си от защитници на климата.''