Джиду Кришнамурти: Любовта е единственото нещо, което ни освобождава от отегчението и тя не е дело на мисълта

  • Сподели:
Джиду Кришнамурти: Любовта е единственото нещо, което ни освобождава от отегчението и тя не е дело на мисълта

Джиду Кришнамурти (12 май 1895 - 17 февруари 1986) е индийски философ и общественик.

HighViewArt.com подбра петнадесет любими цитата от Джиду Кришнамурти:

1. "Може да не си способен да контролираш всяка ситуация и изхода от нея, но ти можеш да контролираш твоето отношение и как да действаш в нея."

2. "Ако се замислиш кое ни прави толкова изхабени и отегчени във взаимоотношенията ни, ще разбереш, че е мисленето, пресметливостта, осъждането, преценяването и нагласянето към ситуацията. Любовта е единственото нещо, което ни освобождава от отегчението и тя не е дело на мисълта."

3. "Учат ни на много неща, но рядко как да се справяме с шока от раните, които ни нанася животът. Най-малкото – никой не ни научава, че не животът, а собствените ни реакции към това, което се случва, са причината за болката."

4. "Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве."

5. "Истината е страна без пътеки и вие не можете да я достигнете по никаква пътека, чрез никаква рели­гия или секта..."

6. "Когато търсите истината, това е само реакция, бягство от факта. Истината е в това, което е, а не реакция на това, което е."

7. "Истината, а не усилието, ви носи свобода."

8. "Страхът се появява, когато искам да се вместя в дадена схема. Да живееш без страх означава да живееш извън схемите. Желанието да живея по даден начин е извор на страх. Трудностите, които изпитвам, се дължат на желанието ми да живея в дадени рамки."

9. "Колкото повече опознаваме себе си, толкова по-ясни стават нещата. Самопознанието е безкрайно - не стигате завършек, не го постигате изцяло. То е безкрайна река. Когато човек я проучва, когато навлиза в нея все повече, той намира спокойствие."

10. "За да откриеш кой си, трябва да се опознаеш в хода на действията си, в отношенията си с другите хора. Трудността се състои в това, че ние сме толкова нетърпеливи, искаме да се движим напред, да стигнем до дадена цел и затова нямаме нито време, нито възможност да проучваме и да наблюдаваме."

11. "Гледали ли сте поне веднъж истински някого в очите? Какво се случва тогава?"

12. "За да внесем яснота в света, преди всичко ни е нужна вътрешна яснота."

13. "Не се поставяйте на пиедестал - няма откъде да паднете."

14. "Разберете какво означава самотата и не бягайте от нея. Гледайте я, живейте с нея, изяснете си значението ù, така че нито психологически, нито вътрешно да не зависите от никого. Само тогава ще познаете какво е любовта."

15. "Забелязали ли сте, че любовта е мълчание? Това е, когато държите ръката на любимия човек, когато гледате детето с любов, когато попивате красотата на вечерта. Любовта няма нито минало, нито бъдеще, така както необикновеното състояние на мълчанието се намира извън времето."