Езикът на извинението

  • Сподели:
Езикът на извинението

Когато става въпрос за взаимоотношения - от всякакъв вид - да знаете как и кога да се извините е от съществено значение. Това обаче не е лесно за всеки. В края на краищата, извинението означава също да признаете, че сте направили нещо нередно, а това умение на мнозина им куца. Извинението е нещо повече от "съжалявам".

Вероятно сте чували за петте любовни езика . Е, има и езици за извинение или определени начини за извинение, които хората може да намират за по-смислени от другите. Те са разработени от клиничния психолог Дженифър Томас, д-р. , и Гари Чапман, брачен съветник и създател на езиците на любовта.

Прочетете, за да научите за петте езика за извинение и какво могат да направят за всички взаимоотношения в живота ви.

Какво представляват езиците на извиненията?

Според Чапман и Томас има пет типа езици за извинение. Когато откриете точно какъв е този език, вие сте по-способни да предадете разкаянието си с хората около вас и да разрешите конфликта по положителен и здравословен начин. Изучаването на езика на извиненията също ще ви помогне да разберете по-добре как получавате извинения от другите и какви стилове на извинения работят най-добре за вас.

Изразяване на съжаление

Езикът на извинение за изразяване на съжаление е да достигнете дълбоко в себе си и да признаете, че сте наранили някого, че му дължите извинение и че съжалявате за действията си, които са оправдали извинението. Този език на извинение е прост - изразява се в акта на казване "Съжалявам, че те нараних" - но е важно да признаете вина и да признаете болката, която сте причинили на другия човек.

Поемане на отговорност

Да се държиш отговорен за поведението си, когато се извиняваш, изисква доста. Вие не само признавате, че сте сгрешили, но и поемате отговорност за това - нещо, което не всеки е способен да направи. Този език на извинение трябва да бъде директен и точен, без да се оправдавате за себе си.

Егото или гордостта могат да  попречат на някои хора да предложат този вид извинение по истински начин. Този ​​тип извинение е, когато поемате лична отговорност за случилото се и не се оправдавате с някой друг.

Искрено покаяние

Езикът на искрено покаяние не е само за поемане на отговорност, но и за обещанието, че ще се справите по-добре в бъдеще и че това, за което се извинявате, никога повече няма да се повтори. Ключовото нещо тук е да изразите желанието си за промяна.

Извинение чрез действие

Тук става дума за извинение чрез действие в допълнение към вербализирането, че съжалявате. Само думите не са достатъчни. Този език на извинение е да направите нещо, за да компенсирате това на човека. 

Искане на прошка

Както веднъж каза в интервю американският военноморски офицер Грейс Мъри Хопър: "По-лесно е да поискаш прошка, отколкото да я получиш". 

Защо езиците на извинение са важни?

Като хора, ние имаме недостатъци. Поради това всички ние сме виновни, че казваме и правим неща, които влияят негативно на хората в живота ни. Част от това да бъдеш човек в обществото и да се разбираш с другите, е да знаеш кога и как да се извиниш, както и от какво се нуждаеш, когато някой ти се извинява.
Когато сме обидили някого, правилното нещо е да се извиним, ако изобщо е възможно. Това, което казвате като извинение и начина, по който го казвате, може да превърне взаимодействието в такова, при което всички участващи страни са в състояние ефективно да разрешат проблема.