Френската Ривиера - действителност, която е по-красива от сън!

  • Сподели:
Френската Ривиера - действителност, която е по-красива от сън!

Живеем във време, в което става все по-лесно и удобно пътуването навсякъде в Европа, а и в другите континенти. Може да си букнеш екскурзия където пожелаеш и да се наслаждаваш на воля. Ако се чудиш къде да прекараш няколко незабравими дни, ето какво ти предлагаме. 

Има едно място, което те остява без дъх, което така ти завърта главата, че се чудиш какво ти се случва. Място, в което се влюбваш завинаги. Величествени природни гледки в контраст с луксозни хотели и яхти. Красиви и цветни градове, селца и курорти, които имат своя ярка индивидуалност и свои тайни...

И всичко това е събрано на едно място - удивителната Френска Ривиера, която трябва да се посети поне веднъж в живота. Защо ли? Защото пребиваването там е като сън, от който не искаш да събудиш. Иска ти се тази ваканция да не свършва. А спомените - те остават за цял живот. 

Френската Ривиера или Лазурният бряг (Côte d’Azur) е югоизточната брегова ивица на Средиземно море във Франция, разположена в подножието на приморските Алпи. Районът се простира от град Тулон до град Мантон на границата с Италия.

Ето и някои подробности, които ще те накарат да планираш следващата си незабравима ваканция именно там. 

Всяка година Френската Ривиера привлича милиони туристи от различни точки на света, предлагайки им впечатляващи гледки - величествени алпийски пейзажи, красиви заливи и речни долини, богато растително разнообразие. И всичко това е в компанията на златните лъчи на слънцето, синевата на небето и лазура на морето.

Смята се, че тази част от Франция е едно от местата с най-хубав и здравословен климат в света. И нещо важно за всички, които обичат тотоплото време - тук има 300 слънчеви дни, от общо 365, което прави Ривиерата идеално място за почивка през цялата година. Така че когато и да отидете, няма да сбъркате.

Живописният бряг минава през редица световноизвестни курорти, градчета и селца, в които всеки може да открие това, което търси - от шумния градски живот до спокойни и тихи пристанища. През ХХ век крайбрежието става супер популярно сред холивудските знаменитости, които идват по бреговете на Ривиерата, за да се насладят на прелестните пейзажи и кристално чистите морски води.

С течение не годините се появяват някои от най-скъпите и луксозни вили, хотели, изискани ресторанти, шумни нощни клубове, които сме свикнали да гледаме по филмите. Но... това е в комбинация с прекрасни старинни градове, удивителни крайбрежни алеи, очарователни рибарски селца. Или иначе казано - Лазурният бряг предлага от всичко по много и за всеки вкус.

Сред най-популярните места безспорно са Марсилия, Сен Тропе, Ница, Кан, Кралство Монако. Но в този материал решихме да ви представим три по-малко познати градчета, които също имат с какво да ви впечатлят и да ви накарат да се влюбите в тях. Става въпрос за Мантон, Антиб и Ез. Вижте повече за тях.

Мантон - Перлата на Франция

Ментон е смятан за едно от най-очарователните и живописни места по Ривиерата, поради което е наречен "Перлата на Франция". Намира се на около 30 км от Сан Ремо и е първият френски град след италианската граница.

Старият средновековен град на Мантон мигновено става любим на туристите със своите извити тесни улички, по които светят фенери. Звучи романтично, нали? Освен тях, силно впечатление правят великолепните градини в града, като една от най-посещаваните е Вал Рахме, създадена от сър Пърси Радклиф в чест на любимата му съпруга. Друга впечатляваща градина е Сере де ла Мадоне, дело на известния градинар Лорънс Джонстън.

Колоритният град е известен и с уникалния Лимонен фестивал, който се провежда в средата на февруари от 1933 г. насам и се е превърнал в гордостта на местните, тъй като е единствен в света. Няма как човек да не се впечатли от огромните скулптури (фигури на животни, птици, исторически паметници или бележити личности), направени от плодове, изработването на които отнема повече от месец. Тъй като има много насаждения от рози, градът се превръща и в център за производство на парфюми и етерични масла.

Любителите на морето и пясъка могат да се насладят на трите прекрасни плажа на Мантон. Сред най-атрактивните забележителности, които трябва да посетите, са базиликата "Св. Архангел Михаил", построена през 1619 г. и изпълнена в бароков стил от архитекта Лоренцо Лаваня, музеят на Жан Кокто в Бастиона на пристанището и ритуалната зала на Кметството.

Антиб

Антиб - още едно цветно градче, което влиза в списъка на must seen. Намира се на скалист нос, на брега на "Залива на Ангелите", на около 20 км от Ница. Притежава едно от най-големите и най-луксозни яхтени пристанища в Европа, а плажната му ивица е дълга 25 км.

Старият град, криволичещите романтични улички и кокетните площади придават истинско очарование на Антиб. Крепостта "Форт Каре" е основният символ на града, построена е през 1565 г. и привлича вниманието със своята необичайна форма на звезда. Една от най-забележителните сгради в стария град е църквата "Л’ Имакюле Консепсион" (Непорочното Зачатие).

Над укрепленията се извисява "Шато де Грималди", където свое ателие е имал Пикасо. Той пристигнал в Антиб през 1946 г. и поискал помещение за работа. Предложили му да твори в замъка, където той работил половин година. В знак на благодарност художникът подарил на града над 300 картини, графики, керамики и скулптури, с уговорката те никога да не напускат своето място. В музея, посветен на Пикасо, посетителите могат да се насладят на ценна колекция от картини, гравюри, литографии и керамика както на Пикасо, така и на други известни художници.

Няма как да подминем и нещо, което може да влуди любителите на сладкото - създадената от френския художник Жан-Люк Пелет Шоколадова пещера, в която дори стените са направени от шоколад.

Красивият, богат и любим на мнозина артисти квартал Жуан ле Пен е изпълнен с много ресторанти, казина и дискотеки, където кипи нощен живот. В този квартал са построени множество частни вили, които предлагат на своите собственици вълнуващи гледки към морето.

В прекрасния Антиб са живели известни писатели като Ърнест Хемингуей, Никос Казандзакис, Греъм Грин, известно време е пребивавала и Марлен Дитрих.

Ез

Малко, кокетно градче високо в планината, което грабва със спиращи дъха гледки. Тук няма да откриете лукс и блясък, а точно обратното - симпатични стръмни калдъръмени улички, които отвеждат до различни занаятчии и продавачи на антикварни предмети. 

Сред най-посещаваните места в града е впечатляващата ботаническа градина, която предлага на посетителите си голямо разнообразие от причудливи кактуси. Отивайки в Ез, не забравяйте да видите "Пътят на Ницше" - твърди се, че именно тук той се вдъхновява и пише "Тъй рече Заратустра".

В близост до града се намира една от най-интересните парфюмерийни фабрики "Галимар", където всеки посетител може да се запознае с историята на производството на парфюми и да закупи избран аромат на заводски цени.

Вече нямате търпение да се докоснете до тези цветни и романтични места, нали? Ако всичко казано дотук ви изкушава да стегнете куфарите и да се насладите на тези прекрасни кътчета, разгледайте следващото изгодно предложение от suntravel.bg.

Френската Ривиера - действителност, която е по-красива от сън!

Крепостта "Форт Каре" е основният символ на Антиб и привлича вниманието със своята необичайна форма на звезда.

Снимка: Kiev.Victor / Shutterstock.com

Френската Ривиера - действителност, която е по-красива от сън!

Освен Пикасо, в прекрасния Антиб са живели известни писатели като Ърнест Хемингуей, Никос Казандзакис, Греъм Грин.

Снимка: LightField Studios / Shutterstock.com

Френската Ривиера - действителност, която е по-красива от сън!

Ез се намира високо в планината и предлага величествени гледки.

Снимка: Henryk Sadura / Shutterstock.com

Френската Ривиера - действителност, която е по-красива от сън!

Сред най-посещаваните места в Ез е впечатляващата ботаническа градина, където посетителите могат да се насладят на голямото разнообразие от причудливи кактуси.

Снимка: Arthur R. / Shutterstock.com

Френската Ривиера - действителност, която е по-красива от сън!

Мантон е първият френски град след италианската граница.

Снимка:  Elena19 / Shutterstock.com

Френската Ривиера - действителност, която е по-красива от сън!

Мантон - Перлата на Франция.

Снимка: leoks / Shutterstock.com

Френската Ривиера - действителност, която е по-красива от сън!

Френската Ривиера привлича милиони туристи от всяка точка на света, предлагайки им впечатляващи гледки, които се помнят цял живот.

Снимка: Neirfy / Shutterstock.com

Френската Ривиера - действителност, която е по-красива от сън!