Гледна точка или точна гледка?

  • Сподели:
Гледна точка или точна гледка?

Да сменим гледната точка или да намерим точната за нас гледка? Това е въпросът, който трябва да си задаваме много често във всякакви ситуации, но така и не го правим.

Става дума за ситуации, които са проблем – трън в задника, който ни изкарва извън кожата от бяс и не намираме решение ... – или пък не намираме начин да погледнем спокойно и обективно на проблема.

Ето защо вариантите за преодоляване на драмата са два: да променим гледната точка върху проблема или ако това се окаже невъзможно - просто да сменим гледката. Какво ще рече това? Ами много просто: както всички сме забелязали всеки един проблем има поне няколко гледни точки.

Даже една и съща ситуация може да бъде проблем или да не бъде в зависимост от гледната точка – например: любовен триъгълник, състоящ се от Пешо, Ваня и Гошо (или Пешо, Ваньо и Гошо – може и така).

Ситуацията е проблемна, погледната през очите на Пешо, Ваня или Гошо, но от гледна точка на съседката Цеца, която само следи завръзката и нейното развитие през шпионката, любовният триъгълник не е проблем, а просто разнообразяване на скучното й ежедневие.

Пешо от своя страна, ако не може да погледне на ситуацията от по-хумористична гледна точка (само защото още го болят ребрата и не вижда с едното око, след побоя нанесен му от Гошо – благоверния на Ваня), ще трябва да смени гледката (не че не я е сменил – от стерео на моно) – т.е. да смени Ваня с Пепа например, щото Пепа е свободна. Така именно би се стигнало до решение на конкретния казус и то решение за всички участващи в него.

Тогава, обаче би възникнал проблем за съседката Цеца и то съществен. Липсата на интрига и екшън на стълбищната площадка в никакъв случай не са за подценяване. Към решаването му тя също би могла да подходи със смяна на гледната точка – да запази самообладание заключавайки, че това не е никакъв проблем, да се дислоцира от шпионката към кухнята.

Там само една нищожна панелка я дели от семейната спалня на Ваня и Гошо, където неведнъж са се разигравали такива сърцераздирателни сцени, че Леонардо Ди Каприо и Кейт Уинслет, ако ги бяха видели и чули, щяха да си плювнат в пазвите и да се превържат отчаяни за палубата на "Титаник".

НО ако този подход не даде очаквания резултат, а именно нови вълнения по чужди проблеми, съседката Цеца винаги би могла... да смени не само гледната точка, но и да си намери по-добра, напълно различна гледка (драми в блока много), с което проблемът тотално се елиминира.

И така.... майтапът настрана! Ако нещо не ви харесва и по независещи от вас причини не можете да си направите лимонада от лимоните, които живота ви е предложил (каквато идея беше дал Дейл Карнеги), тогава зарежете настрана скапаните лимони и потърсете нещо друго, върху което да се съсредоточите.

Ако не намерите нещо, което да ви погълне и изпълни съзнанието ви със задоволство и щастие, тогава ви остава само да последвате друг един съвет на същия, а именно: "Дръж се така все едно наистина си щастлив и действително ще станеш по-щастлив!"