Годината на Ценността

  • Сподели:
Годината на Ценността

Наближава краят на 2015-та година… за щастие. Добре де, и за съжаление.

За щастие, защото каквото и да се е случило през нея, ще си остане там. За съжаление, защото краят на каквото и да било винаги носи известна доза тъга...

Всъщност краят на годината или на някакъв период/етап и крайните срокове като цяло са много полезни - подтикват те към равносметка, която е ценна, за да продължиш напред.

Споделям с вас моята, тъй като всички преминаваме през подобни събития и ситуации и както казват "старите" в един момент е хубаво да започнеш "да се учиш от грешките на другите".

Ех, много хубава година беше! От тези, които ти променят живота коренно... и болезнено на моменти:

Научих, че ЕДИНСТВЕНИ в този живот са само Родителите. Партньорите са заменяеми, а приятелите са всичко.

Научих, че безусловната любов е само майчината. Във връзките има условия и правила, именно защото в тях не сме деца и никой с нищо не ни е длъжен.

Научих, че нещата или се случват, или не - средно положение няма. И в двата случая е за добро, но във втория причината се разбира след време…

Научих, че още от самото начало имаш усещане как ще се развият нещата в дадена ситуация. И ако го пренебрегнеш, тя винаги завършва със "знаех си".

Научих, че не можеш да се промениш заради любовта на друг човек. Любовта към себе си те променя.

Научих, че "тръпката" винаги създава драма. И е здравословно за теб да приключи навреме.

Научих, че отношението на другите никога не е лично. То отразява характера и възпитанието им, а те не са твоя работа.

Научих, че да се откажеш, означава да приемеш правото на другия да бъде такъв, какъвто е. Някои неща, хора и ситуации просто не са "твоите".

Научих, че моментът, в който започнеш да отлагаш, е моментът да предприемеш действие. Обясненията са загуба на време и енергия.

Научих, че единственият авторитет, който си заслужава да бъде слушан и следван безкомпромисно при взимането на решения, е тялото. То "говори" чрез сърцебиенето или пеперудите в стомаха, свиването на гърлото или безпричинната усмивка, болестните симптоми без реални болести или прилива на енергия и жизненост...

Научих, че когато не можеш да вземеш решение, някой друг го взима вместо теб. И ти понасяш двойно повече последствия.

Научих, че трудността при взимането на решение е само докато го вземеш. След това "цялата Вселена те подкрепя"!

Научих, че себеуважението е следствие на способността да казваш НЕ. Събужда автентичната ти сила и увереност.

Научих, че усещането за собствена стойност, ценност и значимост не зависи от отношението на другите. Първото определя второто.

Научих, че хората "оценяват" според ценностите си. Каквото търсиш, много често това е, което можеш да предложиш...

Научих, че когато взимаш, без да даваш, идва момент, в който ти взимат, когато дадеш. Животът винаги се стреми към баланс...

Научих, че всичко си има цена. Но винаги имаш избор дали да я платиш.

Научих, че да поемеш отговорност, означава да бъдеш в настоящето, свободен от миналото. Да пораснеш.

Научих, че да се наслаждаваш на прословутия момент "тук и сега" е най-важното умение, което можеш да развиеш. И е предпоставка за щастие.

Научих, че да се отпуснеш означава да си позволиш да получиш. И да си благодарен за възможното в конкретния момент.

Научих, че "нещата се случват от само себе си", когато се предадеш на себе си. Когато се довериш на Живота, който протича чрез Теб, да те води...

Ех, наистина беше много хубава година! Ще си я кръстя "Годината на Ценността".

Благодаря за всички емоции, изживявания и уроци. Направиха ме по-силна и по-уверена в себе си. Някои ме направиха и щастлива. Други ме подкрепиха да се заобичам отвътре-навън.

Продължавам бавно, крачка по крачка, всеки нов ден и вече не вярвам... ЗНАМ, че каквото и да ми предстои, мога да се справя... и да му се насладя по-пълноценно отпреди!

Весела и Щастлива Нова Година за ВСИЧКИ! Бъдете смели... :)

Снимка: imgarcade.com