Голямата любов е сега или никога

  • Сподели:
Голямата любов е сега или никога

С характерния си привидно безгрижен тон Фредерик Бегбеде поднася доста горчиви истини за живота на модерния човек в големия град. Известният френски писател споделя своето мнение за съвместния възможен и невъзможен живот на мъжа и жената в едно общество, където любовта има гаранционен срок, също както мобилните телефони, колите и пералните. 

HighViewArt.com подбра своите любими 10 цитата от автора на "Любовта трае три години".

1. Когато човек е беден, поне си мисли, че мангизите могат да оправят всичко. Ала когато си богат, не можеш да си кажеш, че всичко ще се уреди с още една спортна кола, чифт обуща за дванадесет бона или ако преспиш с още една манекенка. Когато си богат, нямаш вече никакво оправдание. Затова и всички милиардери са на антидепресанти: те не са в състояние да накарат вече никого да мечтае, дори и себе си.

2. От раждането до смъртта животът ни е включен на автопилот и трябва нечовешка смелост, за да промениш курса. На 20 години си въобразявах, че зная всичко за живота. На 30 разбрах, че не зная нищо. Прекарал бях десет години в учене на всичко онова, което в последствие трябва да отучвам.

3. Животът е сайтком: поредица от сцени, които се развиват сред едни и същи декори, с почти същите действащи лица и чийто следващ епизод очакваш с нетърпение, белязано от известно затъпяване.

4. Каква е разликата между това да обичаш и да се преструваш, че обичаш, при положение, че успееш да излъжеш самия себе си.

5. Удоволствието си има предимство: за разлика от щастието, то съществува.

6. Да заминеш - ето една дума, която твърде рядко бива осъществена на дело. Думите не бива да се мечтаят, а да се живеят.

7. В живота има само една голяма любов, всички преди нея са подготвителен етап, а всички след нея – опит за връщане на изгубеното; голямата любов е сега или никога.

8. Нямаме право да бягаме от щастието. Повечето хора не са имали нашия късмет. Когато им е приятно заедно, не се влюбват. Когато са влюбени не си пасват в леглото. Или пък когато са добре в леглото, след това нямат какво да си кажат. Ние си имаме всичко, освен че нямаме нищо, понеже не сме заедно.

9. Най-прекрасните празници са тези, които се случват вътре в нас.

10. Човек трябва да вземе решение: или да живее с един човек, или да го желае. Не може да желае нещо, което има. Това е противоестествено.

Фредерик Бегбеде е роден на 21 септември 1965 г. в Ньой сюр Сен. През 1990 г. публикува първия си роман "Мемоари на един откачен младеж". През 1994 г. издава втория си роман "Почивка в кома". През 1997 г. романът "Любовта трае три години" завършва цикъла за героя Марк Мароние.

Ако сме пропуснали вашата любима мисъл от Фредерик Бегбеде, добавете я в коментарите!