High View Inspiration: Ананд Свабаво - Нуждаем се един от друг напълно. В нашите различия!

  • Сподели:
High View Inspiration: Ананд Свабаво - Нуждаем се един от друг напълно. В нашите различия!

Като всички хубави неща, които се зараждат спонтанно, така се появи и рубриката High View Inspiration. Място, в което ви срещаме с личности, които превръщат вдъхновението си в ежедневие и го предават по един изключителен начин в творчеството си.

С удоволствие посвещавам разговора по-долу на мъжете. Да опознаеш мъжката душевност е все едно да бъдеш достатъчно смел да предприемеш сам пътешествие в джунглата и единственото ти оръжие да бъде доверието към живота. Но пък всеки, осмелил се не се е и върнал обратно... само защото в джунглата са скрити безценни богатства, невидими с окото на критик от повърхността.

Днес ще ви запозная със Свабаво, един изключителен мъж и посланик на светлината. След срещата му с индийския мистик Ошо през 1979 г., животът му го отвежда в пътуване навътре към него самия и през следващите 15 години работи и живее в различни Ошо комуни по целия свят, учейки и прилагайки медитацията в живота и работата си. Понастоящем живее в Холандия, където води групи и курсове по медитация, работа с интуицията, Таро и енергийно четене.

Свабаво е като лъча светлина, който осветява скритите послания в книгите, които четем. След разговора по-долу няма да се налага повече да препрочитате "Мъжете са от Марс, а Жените от Венера"... просто защото ще знаете, че всички сме тук от планетата Земя, различни сме и всъщност това ни събира.

- Здравей Свабаво! Нека започнем нашия разговор с един мой любим цитат: "Най-дългото пътешествие, което човек изминава в живота си, е дълго само 46 см – разстоянието между главата и сърцето". В коя част се намираш ти в момента?

- (смее се, б.р.) Добър въпрос. Като цяло в момента съм тук, където е моето тяло и използвам ума си много съзнателно и в същото време се доверявам на сърцето си. Когато приемем точно тези две качества, които ни отличават като човешки същества, тогава нещо дълбоко вътре в нас започва да се отпуска. И тогава може да открием нещо, което е изцяло отвъд границите на ума и сърцето (усмихва се тихо, б.р.).

Повечето хора живеят в борба с ума си и губят голяма част от жизнената си сила да се борят да "оправят" ума си. Затова и нямат истински интерес да навлязат в сърцето. Особено мъжете, които много често сме заети с това да мислим, да присъстваме в ума си. И за нас чувствата и нашето сърце са доста плашеща територия.

От друга страна, една жена е по-свързана с тялото си. Съответно тя е и по-свързана с чувствата си и по-лесно успява да чувства от сърцето си. Затова съществува такова напрежение и неразбирателство между повечето мъже и жени. Защото мъжете идват от тук, а жените идват от там (показва едната си ръка встрани, насочена към другата).

- Добре, тогава къде се случва срещата между мъжа и жената?

- Срещата се случва, когато един мъж успее да се отпусне в ума си и да релаксира. Когато мъжът стане по-осъзнат, тогава открива, че има нещо по-дълбоко в този ум и нещо, което се разпростира извън този ум – това наричаме осъзнатост или медитация. Когато един мъж се докосне до това, винаги ще присъства нещо, което тихо да наблюдава. Тогава се случва едно дълбоко аааахххх (възклицание на много дълбока въздишка, б.р.) и всичко си идва на мястото.

- Дотук е мъжката част. Но какво се случва с жените? Какво е необходимо да направим от наша страна, за да се приближим до "срещата" с другия пол и да "видим" мъжа?

- Жената трябва да вярва на интуицията си и да живее през сърцето си. Една жена има нужда да чувства и да изразява любовта си от сърцето. За нея необходимата стъпка е да навлиза по-дълбоко и по-дълбоко в сърцето си. Мъжът живее през ума, той се опитва да намери изява там за всички велики идеи, които има. А жената е тази, която просто трябва да започне да живее от сърцето си. Тук се случва тази пропаст между двата пола, защото единият се намира в ума, а другият – в сърцето и затова не се срещат.

Така възникват проблемите – мъжът и жената буквално живеят в два абсолютно различни свята. Но жената трябва да продължава да присъства в сърцето си и тогава мъжът ще се заинтересова. Когато една жена разцъфва в любовта си, тя е като магнит и мъжът естествено бива привлечен. Тогава в неговия ум се появяват въпросите "Как мога да се свържа с тази жена? Тя наистина ме привлича толкова много. Какво мога да направя?".

Според източните вярвания за ин и ян, мъжът е активният, той действа, а жената е пасивна и само приема. Мъжът е този, който трябва да бъде лидерът, но всъщност мъжката енергия не знае накъде да се насочи. И тук се намесва женската енергия, която дава посока на неговата. Така че жените сте тези, които променяте света, защото живеете в сърцата си.

Само една жена, която умее да бъде в сърцето си с приемане, е способна да съблазни един мъж да я последва и да навлезе в по-дълбока връзка със себе си и с нейната любов. Повечето мъже са толкова изплашени да си изгубят буквално ума и да се отворят за любов. От моя личен опит мога да добавя: Любовта ни плаши. Затова преди 4 години усетих, че е време да започна да водя процеси само за мъже. Днес ги наричам Групи за подкрепа на мъжете.

- Разкажи ми повече за тези мъжки групи. Кой всъщност е Мирният войн?

- Мирният войн, в моето виждане, е мъжът, който е отпуснат в качеството си да бъде мъж. Мъжът, който е в мир със себе си. Не мъж, който се опитва да разрушава, за да изгражда себе си в по-добра версия. Абсолютно не. Това е мъж, който се доверява на себе си, на това как функционира ума му и какви качества като мъж притежава.

Мъж, който присъства тук и сега и е отворен към живота. Мъж, който може да остане стабилен на краката си, когато жена му е твърде емоционална и той просто остава с нея. Мъжете винаги искаме да действаме. Безценният урок тук е да се отпуснем в това, което сме. Ако една жена дойде със силна емоция, първата реакция на мъжа е да намери решение на проблема. А жената не е дошла изобщо за това (усмихва се, б.р.). Тя просто иска да бъде изслушана, може би има нужда мъжът само да я прегърне... нищо повече.

Всичко това звучи чудесно за мен като жена, но съм сигурна, че е малко плашещо за мъжете, които четат. Ако съм мъж, умът ми веднага ще си зададе въпроса: "Защо пък да го правя? Защо се нуждая от всичко това?". Така че кое е логичното обяснение за тези мъжки групи?

- Повечето мъже сме научени, че трябва да се представяме успешно във всичко. Дори любовта е акт на действие. Но и мъжът е човешко същество и допуска грешки. А повечето мъже от каквото и да са притеснени, те го крият в себе си. Мъжът изпитва затруднение да споделя проблемите си. Защото, ако го направи, ще покаже, че не е достатъчно добър и успешен. И затова, когато мъжът изпитва затруднение в някоя сфера в живота си, не е лесно да отиде дори при друг мъж и да каже: "Слушай, аз не мога да го направя. Може ли да ми помогнеш?".

В нашия мъжки ум това е еквивалент на провал. Затова повечето мъже крият голяма част от себе си и изпитват постоянна нужда да се доказват, че са някой, който всъщност не са. А когато един мъж е в група само с други мъже, първото нещо, което прави е да се огледа и да се запита: "Добре, кой сега е най-силният тук? Кой знае най-много?". Първото нещо, което изплува на повърхността е, че трябва да бъде прав, има един импулс да се състезава. "Достатъчно добър ли съм да бъда тук?".

В тези групи, разбира се в абсолютна осъзнатост, ние тестваме дори физическата си сила. И накрая всички си казват - уау, другите мъже също са като мен. Отпускат се и стават приятели. Когато няма жени наоколо, мъжете успяват да намерят начин да се свържат помежду си: "Ах, това не е лесно за мен, но и за теб също е трудно". И тогава релаксират и се отварят.

Разговорът със Свабаво продължава след снимките. 

 {GALLERY}

- Кое остава скрито от женските очи? Кое е женското качество, което плаши мъжете най-силно в нас, жените?

- Има много различни пластове на този въпрос. На едно най-повърхностно ниво мъжете се плашат или се чувстват некомфортно, когато жената става емоционална или действа ирационално. Това е, защото мъжете не познават собствените си чувства. Когато една жена изпадне в чувствата си, мъжът започва да не разбира какво се случва. На едно по-дълбоко ниво, мекотата на женската енергия по естествен начин привлича мъжката енергия да се обедини с нея в едно цяло.

Мъжът притежава енергията със знак плюс и така се привлича към минуса, което е празнотата. Всъщност мъжът отдава своя живот на жената (това е, което в реалност се случва и в самия акт на интимно сливане). На това много дълбоко ниво, мъжът е изплашен, защото в това любовно сливане той изчезва и умира. Възможно е мъжът да наблюдава тези си страхове и тогава да се случи истинската среща.

- Кой е най-добрият съвет, който би дал на дамите, които четат този разговор. Как можем да бъдем по-възприемчиви и разбиращи към мъжете? Как да показваме любовта и чувствата си в една достъпна и разбираема форма за тях?

- Моят съвет към всяка жена е да продължава да бъде в сърцето си, да продължава да се отваря, да продължава да бъде жена и да не се страхува, ако мъжът е уплашен от това или дори ако иска да я напусне, защото следва сърцето си. Жената трябва да продължи да вярва на сърцето си. Тогава ще има възможността да привлече мъж, който е способен да бъде с нея в сърцето й.

Жената не трябва да се състезава с мъжете; не трябва да се опитва да е по-силна от тях. Просто да стои в своето качество да бъде жена. Това може да промени света. Една жена трябва да притежава голямо търпение с мъжа. Да дава голямо пространство на мъжа. И ако започне да притиска един мъж, за да се промени той самият, единственото нещо, което той ще направи е да се защитава и затваря в себе си. Мъжът ще започне да спори и няма да се получи отново желаната среща. Така че жената трябва да се довери на сърцето си и да не се страхува, дори когато мъжът иска да си тръгне.

- Двамата с Амарга водите различни групи в България за последните 10 години. Вече познавате добре българите, а в същото време имате опит с хора от различни националности и култури по цял свят. Моят въпрос в тази връзка е какво е типично за мъжете и жените в България и в начина, по който се опитваме да комуникираме и да се свързваме помежду си?

- Българските мъже са наистина горди мъже. За тях е трудно да покажат своята по-слаба и по-мека страна. Затова и те се опитват да се справят с всичко сами. А това е наистина трудна задача. Първата стъпка за тях е да си дадат подкрепа един на друг. Мъжете имат нужда да си сътрудничат първо с другите мъже, а жените имат нужда да се отпускат с останалите жени...и тогава двата свята са готови да се срещнат.

Нуждаят се първо да се подготвят за тази среща. Една жена се нуждае да се подготви да бъде повече жена, а за мъжа е важно да открие какво е да бъдеш мъж. Когато имат повече разбиране за това колко различни са, тогава могат да бъдат заедно.

Аз много обичам България, защото тук има голям интерес към духовност. Обичам и българите, защото много лесно навлизат в сърцата си. А в същото време стоят здраво стъпили на земята. Тук, в България, има много позитивна енергия, която търси повече любов, повече яснота и по-добър живот заедно. Но не трябва да извървявате този път сами, а да се подкрепяте взаимно.

- С Амарга сте заедно вече 20 години. Днес, поглеждайки назад към началото на вашата връзка, кои са най-големите предизвикателства, които възникват, когато се отдадем на връзка с един партньор?

- Най-голямото предизвикателство е да бъдеш себе си докато си във връзка. Да се запазиш такъв, какъвто си. И това, което продължавам да уча в нашите взаимоотношения, е колко сме различни, колко различно виждаме едно и също нещо, по колко различен начин чувстваме едно и също нещо. И дълбоко, дълбоко в сърцето си да приема, че това е различно.

Тогава не се нуждаем да се борим повече. Аз харесвам това, ти харесваш онова и това е различие между нас, но това е ок. Това е истинското изкуство на взаимоотношенията - да виждаш колко различен от теб е партньорът ти и да го приемеш дълбоко в себе си такъв. Но това се случва, само когато тотално опознаем кои сме ние самите. И повярваме в собствените си чувства. Това съм аз. Така виждам живота. Така се чувствам.

- Нека направим един бърз блиц разговор. Жената е...

- Мистерия на любовта.

- А мъжът е...

- Чисто присъствие от светлина.

Мъжът и жената заедно са...

- Танц на любовта и светлината.

Какво е посланието ти към хората в България за времето, в което живеем сега?

- В момента живеем във време на големи промени и големи предизвикателства. И всеки от нас трябва да бъде себе си и да каже ДА на себе си. Доверете се на това, което животът ви предлага и приемете шанса да живеете и обичате тотално. Подържайте се с приятелите си. Ние имаме нужда да се подкрепяме, за да продължим напред.

Само когато живеем в подкрепа един към друг, ние можем да се справим с големите промени, които се случват в света сега. Да се разделяме или да борим реалността – това не работи. Взимайте най-доброто от всеки момент. И не забравяйте - ние се нуждаем един от друг напълно. В нашите различия.

- Последното ти изречение има толкова силно послание, че повече думи са излишни. Благодаря ти за отделеното време и присъствието! Ще се видим скоро отново в България през април.

- И аз ти благодаря! Много любов и светлина за всички!

Ако искате да се свържете със Свабаво, може да посетите неговия сайт Loveandlight.eu.

High View Inspiration: Ананд Свабаво - Нуждаем се един от друг напълно. В нашите различия!
High View Inspiration: Ананд Свабаво - Нуждаем се един от друг напълно. В нашите различия!
High View Inspiration: Ананд Свабаво - Нуждаем се един от друг напълно. В нашите различия!
High View Inspiration: Ананд Свабаво - Нуждаем се един от друг напълно. В нашите различия!