High View Inspiration: Hidden Cash Sofia

  • Сподели:
High View Inspiration: Hidden Cash Sofia

Като всички хубави неща, които се зараждат спонтанно, така се появи и рубриката High View Inspiration. Място, в което ви срещаме с личности, които превръщат вдъхновението си в ежедневие и го предават по един изключителен начин в творчеството си.

Казват, че най-ценните неща са невидими с просто око. Ентусиастите зад проекта Hidden Cash Sofia могат да скриват пликове с пари всеки месец, да обличат тайничко дървета през нощта, но не могат да се скрият от нас. Защото са прекалено готини, вдъхновяващи, млади и техният заряд си заслужава да бъде предаден нататък.

Ако има епидемия, която е благотворно да се разпространи и засегне всички ни, то нека бъде техният ентусиазъм да правят добро.

Кои са хората зад инициативата Hidden Cash Sofia и с какво ни впечатлиха, научете от разговора ни с Теди Тонева по-долу.

- Здравей, Теди! Разкажи ни кои са главните виновници зад кампаниите Hidden Cash Sofia?

- Ние всички сме колеги, 9 души екип. Работим в една маркетингова компания, но това по никакъв начин не искахме да изпъква на преден план. По принцип работим с доста неправителствени организации и ни е в кръвта такъв тип дейност. Затова искахме да го върнем обратно по наш начин. От август до този момент бяхме напълно анонимни и никой не знаеше кой седи зад кампаниите ни. 

- Как се роди идеята за Hidden Cash Sofia? 

- Това е международна инициатива, която ние просто внесохме в България. Идва от Сан Франциско и стартира миналата година. Един господин, който се занимава с недвижими имоти решава, че иска да даде нещо на обществото по хитър начин. Той използва социалните мрежи "Фейсбук" и "Туитър", за да споделя къде е скрил пликове със 100-доларови банкноти в Сан Франциско, изцяло негови лични средства.

Инициативата му гръмва в цяла Америка, после и на международно ниво. И всеки си го адаптира на локално ниво, абсолютно самоинициативно. Но ние искахме да вкараме и социалния елемент. Разделихме сумата от 100 лева на две части. На месечна база крием 50 лева в плик с бележка от кого и какво е и даваме на нашата страница до 3 улики къде се намира този плик.

Ако този, който го намери, сподели снимка с намерения плик на стената на страницата ни, може да ни предизвика да дарим останалите 50 лева на НПО или кауза по негов избор.

- А откъде събирате средствата, които раздавате всеки месец?

- Буквално ги даваме от нашите лични заплати. 

- До момента, за половин година, за какви социални каузи сте допринесли, благодарение на месечните ви кампании?

- Два пъти различни хора поискаха да дарим на "Организация за Дивите Животни", дарихме и на един дом за деца в неравностойно положение във Варна, на едно момче, което се бори с тежка болест, също както и на UNICEF България.

- Каква обратна връзка получавате от хората, които намират парите?

- Един човек, който беше намерил плика ни писа: "Страхотни сте. Очаквах с нетърпение да публикувате къде са скрити парите, за да мога аз да ги намеря и също да ги даря". Те буквално отиват и търсят, за да могат също да дарят тези пари. Страхотно усещане. Нямаме плик, който да сме скрили и да не е стигнал до нас като обратна връзка.

- Разкажи ни как упътвате хората да достигнат до скритите пликове. Какви са уликите, които им предоставяте?

- Обикновено всичко се случва през страницата ни, без реклама. Публикуваме, че остават 7 дни, 3 дни и т.н. Жокерите винаги са снимков материал на нещо, което е близо до локацията.

Предварително решаваме локацията. Сега по Коледа имахме дори два скрити плика. Избрахме да са на Коледния базар на жълтите павета и на коледната украса пред Народния театър, т.е. и двете локации бяха много близки една до друга.

Публикувахме снимки от върха на елхата, леко като загадка. Хората, които са ангажирани със страницата знаят, че има улики и се ориентират по тях. Всички пликове до момента са намерени.

- Какво е чувството да предоставяте на хората всеки месец радост по един забавен и игрив начин?

- Интересно е. Да видиш как само с няколко твои клика успяваш да ангажираш хората в абсолютно реална среда да търсят нещо и да направят добро – дали ще е добро за себе си или добро за обществото, дарявайки тези пари. Едно от момичетата, което намери единия плик през декември, беше много щастливо, че ще купи подаръци за Коледа. Много готино чувство.

- Сплоти ли ви заниманието по тази кампания вас като екип в компанията?

- Абсолютно. Това си е нашата ежемесечна кауза. И посред нощ сме отговаряли на съобщения, не сме спали, за да крием пликове в центъра, за да може да не ни виждат хората. Така че ние сме като едно малко семейство.

Разговорът с Теди продължава след снимките.

{GALLERY}

- Направихте бум през декември с още една чудесна кауза "Не си изгубен", в която обличахте дърветата по централната част на София с якета. Разкажи ми повече за нея и откъде дойде тя?

- Попаднахме в медийното пространство на глобално ниво на тази кампания и седнахме с екипа и си казахме: "Това всъщност е нещо много просто, а същевременно много значимо. Нищо не ни коства да го интегрираме в България". И така седнахме, помислихме каква ще е бележката и посланието, откъде да съберем якетата. Попитахме наши приятели, разровихме се в гардеробите си и то се получи. 

Успяхме да съберем за по-малко от седмица 19 якета. Последното, което трябваше да решим е локацията. Избрахме "Витошка", защото тя е дом на много хора нощно време. И ние сме го забелязвали, когато се е налагало през нощта да крием пликове по другата кампания. Но не очаквахме такава реакция и популярност.

- Знаете ли дали якетата са достигнали до точните хора и са използвани по предназначение?

- Да. Още докато ги криехме през нощта, имаше един бездомен господин, който спеше до един супермаркет на "Витошка". Оставихме едно яке точно на дървото до него, защото не искахме да го будим. Като приключихме и се върнахме обратно видяхме, че той вече беше взел якето, беше се загърнал с него и отново беше заспал. Това толкова много ни стопли. Също така част от якетата, които бяха на "Патриарха", ги нямаше вече.

- Как приемате популярността си в медийното пространство? Дълго време бяхте абсолютно анонимни.

- Много се радваме, че това се случи. Също така не го и очаквахме и не бяхме готови за такава реакция. В рамките на няколко часа всичко се разви лавинообразно. Днес буквално видях ефекта, когато една приятелка ми звънна и каза: "Теди, цялата улица във Варна е облечена с якета".

За нас това е важно, а не колко харесвания във "Фейсбук" ще получим. Знам, че се проведоха подобни кампании и в Стара Загора, Русе, Бургас, Пловдив. Каузата наистина плъзна из цяла България.

- Чудесно! Може само да се гордеете с примера, който дадохте на обществото...

- Важното е да използваме тази гласност, която имаме в медиите, за да се запалят и други градове в България. Вече има и Hidden Cash Varna. 

- Какви други кампании планирате за следващата година?

- При нас нещата се случват естествено, нямаме маркетингова стратегия. Със сигурност искаме да дадем гласност на кампаниите и колкото повече хора се присъединят, толкова по-добре. Затова създадохме страницата – да помогнем на готините организации и НПО в България да развиват идеите си.

Най-големият медиен пик премина, но за нас е важно да успеем да намерим начин да трансферираме тази популярност в реална помощ. 

- Какъв е призивът ви към младите хора в България, защото целият екип сте такива?

- Да помислят повече извън кутийките на комфорта си и да видят колко е лесно да правиш добро и най-вече да не правят добро само по празниците. Дори само една усмивка към някой, който забелязваш, че има лош ден – ето това е добро. Отнема само секунди.

Ако минаваш през подлез и видиш човек, който проси или моли за нещо, просто го попитай от какво има нужда. Аз отивам до съседния магазин, купувам му нещо и му го давам. Всички тези малки жестове отнемат секунди и минути, които реално имаме.

- Какво си пожелавате ти и целият екип за новата година? Вие сътворявате чудеса от сърце, кое е вашето чудо, което искате да се случи през 2016 г.?

- Пожелаваме си хората утре да не забравят да бъдат добри за себе си. Пожелаваме си и повече хора като нас, които знаят, че е много лесно доброто да бъде предадено. Това не е нещо лично наше или само за нас, а всеки може да го направи.

- Благодаря за топлия разговор, Теди! Успех и дано през 2016 г. достигнете до сърцата на още много хора!

- И аз благодаря!

Може да откриете следващия плик на Hidden Cash Sofia или да се присъедините към кампанията на: Facebook.com/hiddencashsofia.

High View Inspiration: Hidden Cash Sofia
High View Inspiration: Hidden Cash Sofia
High View Inspiration: Hidden Cash Sofia
High View Inspiration: Hidden Cash Sofia
High View Inspiration: Hidden Cash Sofia
High View Inspiration: Hidden Cash Sofia
High View Inspiration: Hidden Cash Sofia

Снимка: Гергана Джевелиева