Интересни факти за оранжевия цвят

  • Сподели:
Интересни факти за оранжевия цвят

Оранжевият цвят се получава от смесването между жълто и червено, върху спектъра на видимата светлина. Името му произлиза от плод със същото име и цвят (от англ. Orange – портокал).

В живописта и традиционната теория на цветовете, оранжевият цвят е вторичен, наричан е цвят на пигментите, създадени от смесването на жълто и червено.

Във физиката, оранжевата светлина е в обхвата на дължината на вълната от 585-620 нанометра, във видимия спектър. Като изключим червения цвят, според дължината на вълната, оранжевият цвят е най-разпознаваем за човешкото око.

Оранжевият цвят на зеленчуци и плодове като моркови, тикви, сладки картофи, портокали и много други идва от каротина, вид фотосинтетичен пигмент. Този пигмент преобразува светлинната енергия, която растенията абсорбират от слънцето, в химическа енергия за растеж на растенията. По същия начин нюансите на есенните листа са от един и същ пигмент, след избледняването на хлорофила.

Оранжевият цвят предизвиква незабавна реакция. Тя е свързана с настроения на радост, топлина, слънце, ентусиазъм, творчество, промяна, решителност, здраве, щастие, забавление, наслада, свобода, изразяване и очарование.

Древните египетски художници използват портокалов минерален пигмент, наречен реалгар за рисуването на надгробни картини. Този мек минерал се среща в монокристали, които могат да се образуват в големи групи от полускъпоценни скъпоценни камъни. Същият пигмент по-късно е използван за оцветяване на ръкописи от средновековни художници.

Преди края на 15 век, оранжевият цвят е съществувал в Европа, но без името си – просто се е наричал жълто-червен. Португалските търговци донасят първите портокалови дървета в Европа от Азия в края на 15 и началото на 16 век, заедно със санскрит - naranga, който постепенно става част от няколко европейски езика.

Оранжевият цвят се превръща в важен цвят за всички художници - импресионисти. Всички те са изучавали последните книги за теорията на цветовете и знаят, че оранжевото, поставено до синьо, прави двата цвята много по-ярки.

Оранжевият е националният цвят на Нидерландия.