Излез от филма!

  • Сподели:
Излез от филма!

Постоянно в мислите си разиграваме определен сценарий и най-различни сюжети за миналото и бъдещето. Изследванията показват, че около 80% от мислите на хората са едни и същи всеки ден. Тези мисловни навици – нашите "филми" определят качеството на живота и случващото ни се.

Буда е казал: "Всичко това, което сме ние е резултат от мислите, които сме имали" и "Каквото мислим, в това се превръщаме".

Ако прожектираме хубав сценарий – такъв, в който се развиваме и живеем щастливо – добре. Но какво да правим, когато сме зациклили във филми с негативни сценарии и сюжети? Независимо дали става въпрос за притеснения, тревоги, очакването на нещо неприятно или липсата на смисъл е полезно да предприемем стъпки към промяна.

Ето лесен начин как да направим това. Когато започне негативния сценарий си задаваме един от следните въпроси:

"И какво от това?" и "А защо не?"

Задайте ги в точния момент и ефективно ще ви позволяват да излезете от негативните филми. Двата въпроса са нестандартни и действат шоково на мисловните навици.

Защо тази техника работи?

1. Задаването на въпросите е парадоксално спрямо мисловния ни навик. Те не са част от сценария и автоматично го прекъсват.
2. Премахва се напрежението и емоционалния заряд и ни поставят в позиция на контрол.
3. Променя се отношението и гледната ни точка – ставаме "над нещата".
4. И двата въпроса предизвикват приемане на "филмите", а в много случаи това е достатъчно, за да се преодолеят подобни проблеми.

Както е казал психологът Карл Роджърс: "Озадачаващ парадокс е, че когато приема себе си какъвто съм, едва тогава мога да се променя." А това "себе си" на първо място е съдържанието на нашите мисли.

Резултатите няма да закъснеят. Колкото повече разсеете изчерпаните и негативните филми, толкова повече място ще освободите за мисли, които впоследствие ще провокират и различни емоции и преживявания.

Още интересни статии на автора може да откриете в неговия блог