Изпускаш ли си нервите?

  • Сподели:
Изпускаш ли си нервите?

Повечето от нас имат моменти, в които стават твърде чувствителни и раздразнителни. Ядосваме се на ситуации, реплики и действия, с които преди не сме били свикнали. И така стигаме до "изпускане на нервите".

Какви са причините?

От една страна започваме да се дразним на хора, които до тогава са ни били симпатични. От друга страна, даваме израз на сдържаните негативни емоции, които винаги сме изживявали спрямо тях.

Когато всички ни дразнят, губещи сме ние, тъй като настройваме другите срещу себе си. Причините са в нас самите – характера ни, способността ни за справяне с предизвикателствата, натоварване и др. 

Но могат да дойдат и от вън, т.е. да бъдем предизвикани. Най-важното е да преценим дали наистина ни дразнят нарочно или само така ни се струва, т.е. е плод на наши интерпретации.

Вероятни причини да си изпускаме нервите:

1. Умора или лошо моментно състояние.
Поради недоспиване, заболяване, болки, душевни терзания, можем да станем по-сприхави и тогава всичко ни се струва дразнещо.

2. Липса на уважение.
Когато решим, че не ни уважават, няма как да се чувстваме добре. И така започваме да се дразним от всичко. Тук основното е да проявим търпение, преди да се обидим и да избухнем.

3. Прекален негативизъм.
Случва се да възприемаме хората повърхностно. Забелязваме отрицателните им страни или неприятни техни качества. Добре е да не бързаме с поставянето на етикети в преценката си.

4. Реакция от лекарства.
Някои лекарства могат да имат такъв страничен ефект – напрежение и раздразнителност.

Понякога силното раздразнение и невъзможност за нормално общуване е първият симптом на депресивно разстройство и е необходимо да се потърси помощ.

Още от автора:

Книга

Медитация за отпускане

Свързване с благодарността