Как да изберете психотерапевт?

  • Сподели:
Как да изберете психотерапевт?

Чувствате ли се комфортно с терапевта си? Той чувства ли се комфортно в собствената си кожа и с вас като човешко същество?

Усещането за безопасност е необходимо условие за човек, за да се справи със страховете и тревогите си. Ако терапевтът е суров, осъдителен, тревожен или груб, вероятно ще ви накара да се почувствате уплашени, изоставени и унижени и няма да ви помогне да се справите с травматичния стрес.

Може да има моменти, когато старите чувства от миналото ще се надигнат, ако започнете да изпитвате подозрения, че терапевтът прилича на някой, който някога ви е наранил или злоупотребил с вас. Би било добре това да е нещо, което да можете да преодолеете заедно, защото клиентите се подобряват само ако развият дълбоко позитивно отношение към терапевта си.

Не може да растете и да се променяте, ако не чувствате, че оказвате някакво въздействие върху човека, който ви лекува.

Основен въпрос е следният: чувствате ли, че вашият терапевт е достатъчно любопитен да открие кой сте вие и от какво се нуждаете лично вие, а не просто клиент.

Терапията е процес на сътрудничество - взаимно изследване на личността на другия. 

Има хора, които не са се чувствали с никой в безопасност. За тях общуването с животни може да е било много по-безопасно и сигурно, отколкото общуването с други човешки същества.Работата с терапевта е припомняне на тези клиенти как са оцелели и какво е счупено вътре в тях.

Няма терапевт, който да познава всяко ефективно лечение и няма едно единствено "правилно лечение". Но добрият терапевт трябва да е склонен и да се учи от клиента си. В идеалния случай терапевтът е изпитал върху себе си терапията, която практикува.

Поръчайте КНИГА "Как да управляваме емоциите си", Светла Трифонова

Хипноза и НЛП 12: Моето ново Аз.

Хипноза "Отговор на въпрос"