Как да направите добро впечатление на бизнес обяд или вечеря

  • Сподели:
Как да направите добро впечатление на бизнес обяд или вечеря

Поканени сте на бизнес обяд или вечеря, но не знаете точно какъв подход да изберете и как трябва да се държите ако искате да направите добро впечатление на своите шефове - ето какво трябва да имате предвид, ако искате нещата да се развият във ваша полза.

Не се хранете и наливайте с напитки като за последно – Имайте предвид, че ако искате да изглеждате професионално пред вашите колеги и шефове, трябва да бъдете по-премерени от към питиета, храна и празни приказки.

Не забравяйте, че вашата най-важна цел на този обяд или вечеря е именно бизнесът, и вашето професионално развитие - Затова се постарайте да слушате внимателно и да следите разговора.

Запомнете, че в дясно от вашата чиния се намират вашите чаши за вода и алкохол, приборите за хранене се използват в реда от отвън - навътре за всяко поднесено ястие има поставени прибори. От външната страна са първите прибори, които ще използвате. Вашата вилица е отляво, а ножът и лъжицата ви са поставени отдясно. Вашият хляб е поставен в чиния отляво.

Постарайте се да избягвате ястия, които ще са ви трудни за консумации - Например спагети, супи или стек, който ще се мъчите да нарежете, докато другите вече са приключили с основното ястие.

Избягвайте да поръчвате най-скъпите ястия от менюто, независимо дали вие сте организирали срещата или друг е домакин на събитието – В очите на вашите шефове, ще изглеждате така, сякаш искате да се възползвате от предоставения ви безплатен обяд, а на алчността не се гледа с добри очи, имайте го предвид.

Ако никой не си поръча алкохол, не го правете и вие - Ако другите си поръчат алкохолна напитка, може да се присъедините към тях. Но, запомнете, не се наливайте и никога, ама никога не консумирайте повече от две чаши. Ако искате да направите добро впечатление, постарайте се да не замъглявате съзнанието си с алкохол, за да можете да се съсредоточите над конкретните теми, които се обсъждат в момента.

Не се натискайте да платите сметката или другия вариант да се криете, когато дойде време за нея – Има точно и ясно правило – сметката плаща този, който е поканил останалите хора, независимо, дали той е мъж или жена.

Ако ви се наложи да закъснеете за тази бизнес среща -  Учтиво е да звънете и да предупредите домакините.

Когато приключи обяда или вечерята – Благодарете за срещата и кажете, че е била изключително ползотворна за вас.