Как да отгледаме щастливи деца?

  • Сподели:
Как да отгледаме щастливи деца?

Скоро се разминах в парка с майка и малко момиченце. Детето носеше опаковка с пуканки в ръка. След малко зад гърба си чух жената да вика: "Ох, колко си непохватна! За нищо не ставаш! Защо не гледаш къде вървиш?"

Обърнах се стреснато и видях момиченцето с наведена глава да стои насред разпилените по земята пуканки – явно ги беше изпуснало, спъвайки се в нещо.

Домъчня ми изключително много и за него, и за майката, която, без да съзнава, го белязваше със своите думи. Никога не казвайте на децата си, че са некадърни, глупави или че за нищо не стават. Никога! Каквото и да са направили, застанете зад тях и ги подкрепете. Това е вашата роля на родители. Как да го постигнете?

Критикувайте поведението, допуснатата грешка, а не самото дете – не казвайте "ти си глупав", а "постъпи глупаво". Не "ти си груба и невъзпитана", а "държиш се грубо". Усещате разликата, нали? В единия случай давате оценка, която се отнася към личността на детето, а в другия му показвате, че не се е държало добре и че може да се поправи – т.е. то е добро дете, което обаче се е държало лошо, като е ударило другарчето си.

Поведението може да се коригира, да не се повтаря, защото е неподходящо. Няма го обаче клеймото "ти си лош". Ако детето вече е убедено, че го притежава, единственото, което може да направи и да дава потвърждения, че е такова. Причината – ние действаме, водени от самооценката, от мнението, което имаме за себе си.

Подкрепяйте децата си – "ти можеш, ти ще успееш" са думи, които творят чудеса. Замислете се от къде вие самите черпите сили, когато се страхувате да направите поредната крачка или да поемете риск? От подкрепата на близки и приятели и от ресурсите, които имате. Ресурсите са онези спомени за успехи и постижения, които сте запазили на архив в паметта си.

Мощна техника да се справите с предизвикателство е да си спомните усещането, което сте имали, когато сте се чувствали радостни и горди от ваша победа – това може да е ситуация, в която сте отстоявали позицията си, чувствали сте се избрани и оценени, или сте спечелили медал...

Няма значение какво ще бъде – просто се върнете към усещането от тогава, спомнете си случката в детайли и погледнете на трудната за вас ситуация през това усещане. Ако не сте прилагали това упражнение досега, опитайте и ще усетите мощта му.

Малките деца имат много по-малко спомени от нас и през живота им са преминали по-малко изпитания. Поради тази причина мотивацията, която им дават родителите е още по-важна. Ако детето се учи да кара колело и е изплашено, че не успява веднага, освен да го окуражите, че ще успее, можете да му напомните за друго умение, което вече е развило – например да се катери нависоко, да бяга бързо. Това са неща, на които се е научило с упоритост.

Изразявайте с действия и изказвайте с думи любовта към децата си. Правете го, независимо дали сте получили подобно отношение като дете или не. Като родители ние сме склонни да проявяваме моделите на поведение, които сме наследили от нашите майки и бащи. Дайте си сметка за това и ако смятате, че е нужно, коригирайте се.

Вие сте в изгодната ситуация да живеете и да възпитавате децата си във време, в което информацията е лесно достъпна, има обучения за родители, а помощната литература огъва рафтовете на библиотеки и книжарници. Д-р Спок отдавна не е властелинът в съветите за отглеждане на деца.

Важно е да казвате в прав текст чувствата и емоциите си. За да расте уверено и да постига успехи, за вашето дете е нужно да знае, че е обичано. Не забравяйте, че съществуват различни езици на любовта. Може би вие я демонстрирате като се грижите за него и му купувате нещата, от които има нужда, подарявате му играчки.

Възможно е обаче то да има нужда да бъде прегърнато или да чуе "обичам те", за да знае, че това е факт. За да се чувства то наистина специално за вас, трябва да му го покажете/кажете, използвайки неговия език на любовта.

Ти можеш, ти си красив, умен, талантлив, ти си роден да живееш в изобилие – тези признания от ваша страна могат да се превърнат в стабилна основа за вашето дете, благодарение на която да изгради живот на победител.

Ако го убедите в обратното на невинна възраст, в която то не може да ви се противопостави с логични аргументи, му давате предпоставките да има посредствено съществуване.

Отглеждайки децата си, вие творите бъдещето – и вашето, и на човешкия род. Моля ви, отнесете се към това с отговорност!