Как да променим начина, по който се чувстваме?

  • Сподели:
Как да променим начина, по който се чувстваме?

Обърни внимание какво се случва, което провокира в теб проява на негативни емоции - гняв, яд, раздразнение, тъга, хаос... Бъди осъзнат откъде тръгва всичко. Обикновено е някаква конкретна случка, но не тя сама по себе си е причината. Тя е само поводът.

Причината се състои в онзи поток от мисли, които се изливат на мига. А тези мисли са напълно автоматизирани - ужасна съм, за нищо не ставам, ще умра, всичко е отвратително, защо на мен, хората са отвратителни.... и много други. Така се появяват негативните емоции.

Как да се справим? Как да променим начина, по който се чувстваме?

1. Кажи си СТОП. Бъди осъзнат какво се случва. Знай, че всеки има свой начин на реагиране. Какъв е твоят начин? Това е ИЗБОР - как да реагираш - като се "закачиш" и се разгневиш или като не се "закачиш" и бъдеш неутрален.

2. Не потискай емоциите си, виж ги, наблюдавай ги, анализирай ги. Кои автоматизирани мисли са ги породили. Дишай дълбоко и започни една по една да отхвърляш мислите - те не са истина за теб. Практикувай го всеки път, когато усетиш, че започва да се надигат негативни емоции.

3. Движи се, направи нещо с тялото си. Направи няколко упражнения, ако имаш възможност - тичай. Не спирай да дишаш дълбоко.

4. Въпреки надигащата се тревожност, говори си позитивно. Спомни си как си се справил в подобна ситуация преди. Влез в тази конкретна ситуация, виж я с очите си, почувствай удовлетворението от себе си. Така ще намалиш за секунди тревожността. Винаги има конкретна ситуация, нужно е само да си я спомниш - хубаво нещо, което си постигнал, с което се гордееш. Тази техника действа в много ситуации.

5. Храни се здравословно, пий много вода. Някои хора в състояние на потиснатост и тревожност пият кафе, пушат цигари, употребяват алкохол, за да се отпуснат. Това може би води до краткотрайно облекчение, но по-често довежда до други проблеми.

Това е само малка част от начините за справяне с емоциите - някои са по-ефективни от други, а трети вие сами може да намерите за себе си.

НЛП (Невро-лингвистично програмиране) осигурява много техники, които позволяват всеки сам да избира емоциите си и да осъществява дълготрайни промени по пътя на личностното си развитие.

Още по темата на Курс обучение "Как да управлявам емоциите си чрез НЛП?".