Как да променим преживяванията си

  • Сподели:
Как да променим преживяванията си

Хората сами създават преживяванията си. Ако искаш да промениш дадено преживяване, погледни го през… друго сетиво.

Три приятелки отиват на море. Помолени от четвърта приятелка всяка от тях да сподели впечатленията и преживяванията си, всяка разказва следната (една и съща) история:

Първата приятелка (разказва през визуална репрезантативна система):

Аз и още две момичета отидохме на море в Лозенец. Отседнахме в неголямо бунгало, макар вътре да имаше стая за всяка от нас. Огромни легла, старинен гардероб и красиви картини се намираха във всяка от стаите. Разполагахме се на кожен диван в дневната и ползвахме просторна черно-бяла баня. Отвън имаше малка веранда с много цветя – бели, жълти, сини.

До плажа се стигаше по дървено мостче. А самият плаж беше уникална гледка – огромни бели чадъри и бели шезлонги красяха плажната ивица. През сичките дни небето беше ясно, морето – кристално синьо без никакви вълни, а пясъкът – сребристо-сив блестеше.

Наблизо имаше ресторант с огромна кафява амфора отпред. Вътре намерихме малки маси със синьо-бели покривки – точно както бяха облечени и сервитьорите – в моряшки униформи. В това ресторантче отсядахме всеки обед, заради прекрасната гледка към морето…

Втората приятелка (разказва през аудиална репрезантативна система):

Аз и моите две приятелки отседнахме в бунгало в Лозенец. "Бунгало" звучи кофти, но всъщност не беше зле. Наблизо имаше още бунгала с няколко млади семейства и си представих как викат, крещят, пеят малките им деца, но добре че по цял ден бяхме на плажа и не ги чувахме.

Бях се отдала на тишината и на песента на чайките. От време на време наблизо се носеха любими мелодии – евъргрийни, песни от 80-те години. Тези мелодии идваха от близкото ресторантче, в което обядвахме всеки ден. И въобще Лозенец се слави с това, че никъде няма да чуеш чалга музика…

Третата приятелка (разказва през кинестетична репрезантативна система):

Аз и моите любими приятелки бяхме на море в Лозенец. Беше уникално преживяване! Толкова хубаво си изкарахме – смях, песни, танци, четене на книжка, дълги разходки по плажната ивица и много други преживявания. Чувствах се прекрасно. Починах си и се заредих с много слънце и положителна енергия.

Всеки обяд ходехме в много уютно ресторантче, където мили сервитьори ни глезеха и обслужваха отлично. Много съм доволна от ваканцията си! Най-сетне се събрах с най-добрите си приятелки!

Ако искаш да научиш повече за визуалната, аудиалната и кенестетичната репрезентативни системи и как да включваш всичките си сетива в общуването и преживяванията си, заповядай на тренинга "Основи на НЛП".