Как да разпознаете истинския манипулатор

  • Сподели:
Как да разпознаете истинския манипулатор

На много хора се случва, волно или неволно, да изопачават истината, когато се почувстват притиснати от обстоятелствата, а някои хора се опитват целенасочено да ни подтикнат да правим неща, от които те самите ще получат лесни дивиденти. Ако искате да разберете до колко е честен вашият събеседник, ще ви разкрием няколко начини, с които да усетите лъжата и това, че ви манипулират. Има няколко начини, по-които може да разпознаем, че човекът до нас не е напълно искрен и се стреми да ни тласне в посока, която ще му донесе печалби и ще е благодарение на нашата доверчивост.

В света, в който живеем, хората се стремят да достигнат до върха по-лесния начин, а той почти винаги е пряко свързан с мачкането на другите хора и използването им в името на целта. Голям процент от хората вярват, че за да не бъдат подведени и манипулирани, единственото решение е те самите да го правят с другите.

В днешно време е изключително трудно да разпознаем истинските намерения на човека срещу нас - това дали е искрен или по-скоро се преструва на наш приятел и човек, на който може да разчитаме. Изключително трудно е да разпознаем истинския манипулатор, но можем да се опитаме да наблюдаваме неговото поведение и да разберем някои от нещата, които често прави манипулаторът.

 

Черти на истинския манипулатор

1. Истинският манипулатор добре владее методите за внушение и е готов, да използва всякакви средства, докато не достигне до целта.

2. Истинският манипулатор първо анализира слабите места на човека, който ще атакува, след което се прицелва именно в тях.

3. Истинският манипулатор не се спира пред нищо – дори и когато човекът срещу него е напълно разгромен, той продължава да върти своите интриги.

4. Истинските манипулатори никога не казват цялата истина.

5. Тези хора могат без проблем да вникнат в психиката на тяхната жертва и да ги контролират.

6. Те правят всичко възможно човекът срещу тях да изпита психически страх.

7. Те се концентрират върху целта и не могат да се огънат от мъката на хората, на които са навредили.

8. Голям процент от тях са изключително интелигентни и добре знаят как да си служат с думите, за да убедят човека срещу тях в достоверността им – въпреки че са лъжи.

9. Те се прицелват в хора, които обикновено са по слаби от тях – и физически, и психически.

10. Те знаят как да излязат чисти от ситуацията и да убедят човека срещу тях, че са абсолютно истински и искрени в думите си.

11. Те пазят повечето детайли от собствения си живот в тайна.

12. Истинските манипулатори са родени егоисти, които се интересуват само и единствено от собствения си живот и интереси.

13. Те знаят как да убедят човека срещу тях, че му помагат и правят нещо, което ще е добро за него – въпреки че в действителност не е така.

14. Истинските манипулатори обикновено се опитват да накарат човека срещу тях да направи нещо, което не желае, но накрая успяват да го убедят със своите силни, но не и истински, аргументи.

15. Истинските манипулатори са изключително амбициозни и винаги искат повече, те никога не успяват да останат удовлетворени от това, което притежават и продължават да ламтят за още и още.

16. Те правят всичко възможно човекът срещу тях да се почувства несигурен и да не си вярва сам на себе си.

17. Те са способни да смачкат самочувствието му, дори и да го унижат, само и само да постигнат това, което са си набелязали.

18. Те са оперирани от чувство за вина и никога не съжаляват за постъпките си.

19. Те смятат, че заслужават много повече от това, което имат в момента.

20. Те са склонни да ви накарат да се отдръпнете от най-близките си хора, за да могат по-лесно да ви манипулират и убедят да направите това, което искат.

21. Когато ги питате неудобни въпроси, те се разгневяват и стават агресивни.

22. Те не са способни да изпитват чувства като любов, привързаност и жал към другите.

23. Манипулаторите са способни да надникнат в мозъка ви и без проблем да ви накарат да изпаднете в състояния на депресия или параноя.

 

Истинските манипулатори са егоистични, безчувствени и арогантни. Те са хора, които никога не се интересуват от чувствата на другите и във всеки момент са способни да ги унижат и смачкат. За жалост всеки рано или късно в живота си се сблъсква с подобен тип хора. Запомнете, че в началото на запознанството, всички манипулатори са дружелюбни и приятелски настроени. Те се интересуват от вас самите, от вашите проблеми и се опитват да ви убедят, че правят нещо полезно и добро за вас. А единственото, което може да направите, за да не попадате в подобна ситуация, е да се научите правилно да разпознавате намеренията на хората и никога да не им се доверявате напълно, ако чувствате, че има нещо нередно в поведението им.