Как да разпознаете истинския перфекционист

  • Сподели:
Как да разпознаете истинския перфекционист

Перфекционистът е човек, който се старае да изпипа всеки, дори и най-маловажния детайл. Той се вглежда във всяка една малка частица, и ако не успее да я постави на правилното място, в съзнанието му мигновено започват да нахлуват натрапчиви мисли. 
Чувствата, които връхлитат перфекциониста – гняв, тревожност, негодувание, ревност, трудна приспособимост.

Перфекционизмът бързо може да се превърне в мания.
1. За перфекциониста е изключително трудно, да прави комплименти на другите хора, защото това пряко се отразява на неговото собствено самочувствие. Едно подобно сравнение с останалите хора, го кара да се чувства принизен.

2. Всеки перфекционист е имал моменти в своето детство, които са били изпълнени с обвинения и критика. Това го е научило да не спира да се самоусъвършенства и на всяка цена да прави нещата повече от перфектно. 

3. Този тип човек, може да се разочарова, когато види хора, които предпочитат безгрижието и веселбата пред усърдната работа. Той истински вярва, че човек трябва да си заслужи всеки един момент за почивка, а това може да се случи единствено, чрез много работа и изпипване на детайлите. По този начин самият перфекционист, трудно осъзнава, че се лишава от възможността, да се освободи от излишното напрежение и междувременно да си достави малко удоволствие.

4. Перфекционистът никога не се замисля какво точно иска да получи от живота. Той няма способността да мечтае. Единствените мисли, които се въртят в главата му са - коя задача следва и как да изпипа своята работа до най-малкия детайл.

5.Той потиска своите желания и насочва енергията си към това, което трябва да направи.

6. В този тип хора живее дълбок вътрешен цензор, който не им позволява да се отпуснат и да бъдат щастливи, защото постоянно са в движение и се стремят да дават най-доброто от себе си.

7. Този тип хора имат способността почти непрекъснато да чуват в своето съзнание един натрапчив и осъдителен глас, който постоянно осъжда техните действия и решения. Това също може да се дължи на травма, получена в детството или на прекалено амбициозни родители, които са го подтиквали да живее по точно изградени правила, от които дори и да иска да се отклони, да няма варианта да го направи. 

8. Перфекционистът винаги се вслушва в своя гневен и критичен вътрешен глас. Независимо от взетите решения, неговите мисли са свързани с неуспеха и провала, в тях не съществуват похвални фрази и удовлетворение от постигнатия успех. Точно поради тази причина му е трудно да разбере, кога прави нещата правилно и кога греши, тъй като след всеки постигнат резултат, вътрешния му глас му казва, че е могъл да се справи значително по-добре. 

9. Перфекционистът е човек, който иска прекалено много от себе си, но и от другите. Той трудно се задоволява с постигнатите резултати и винаги се стреми към пълното съвършенство.

10. Перфекционистът има точно изработен график за действие, който е балансиран по един съвършен начин. В този график, той е начертал времето си за – упражнения, работа, учение, битови задължения, фитнес, хранене, поддръжка на външния вид. Неговата програма е точно фиксирана и той всячески се стреми да спазва вече изградения план, без никога да се отклонява от него.

11. Перфекционистът никога не признава своето раздразнение и дори да усети пориви на гняв, той стиска здраво зъби, докато лицето му промени цвета си. В този момент, той става критичен и дори може да стане малко зъл в коментарите си.

12. Поради натрупващото се напрежение, този тип хора са склонни да потискат своите натрапчиви чувства с помощта на опиати и алкохол – единствено тогава те чувстват, че се разтоварват от критичните си мисли и настроения. 

13. Перфекционистът винаги прави това, което трябва. Той вярва, че притежава значително превъзходство спрямо останалите хора.

14. Той изключително трудно взима решения, поради страха да не допусне грешка.

15. В този тип хора живеят две личности - едната обича да се отдава на насладите, когато е далече от своите съдещи близки, а другата личност е неспокойна, страхлива и тревожна.

16. Те всячески се стремят да коригират действията на останалите хора.

17. Техният разум е настроен изцяло към осъдителни мисли, които от своя страна  ги правят негативни и изключително черногледи хора.

18. Те не смятат, че е нужно да полагат усилия да бъдат добри с останалите, защото са убедени, че тяхната доброта няма да бъде забелязана и оценена от никого.

19. Техните лични потребности никога не успяват да бъдат задоволени, а от там се поражда и чувството за тревожност и гняв, които водят до хронично раздразнение и неудовлетворение от самия живот.

20. Този тип хора са склонни да създават две семейства, с които да живеят едновременно, с идеята, че могат да изкарат наяве и двете си лица. В този двойнствен живот, те получават двете неща, които силно желаят – на едното място, те успяват да неутрализират своя гняв и да се отдават на страсти и желания, а на другото, спазват точно начертаните правила и могат да използват своя критичен ум и настроение.

Начини, чрез които перфекционистът може сам да си помогне:

Да стане по-социален и да се впуска по вълните на живота – да излиза по-често със своите приятели.
Опрощение – да  прости сам на себе си за ограниченията, които си е поставял и начина, по който се е чувствал, докато си е забранявал всички красиви неща от живота и просто да си позволи да започне на чисто.

Да избягва стресовите ситуации и ако работата му е свързана с по-голям стрес, отколкото може да преживее, просто да я смени с нещо, което ще го накара да се наслаждава на живота и да се чувства добре със самия себе си. 

Да осъзнае, че безгрешни хора не съществуват и съвършенството го има само и единствено в красивите приказки, но в реалния живот то не съществува.
Ако перфекционистът иска да бъде щастлив е нужно да се откъсне от своите критични мисли и да ги насочи към нещата, които иска да получи от живота, а иначе казано да се опита да мечтае.

Да пътува по-често, но не с цел работа, а с цел почивка и релакс.
Да не се страхува от мнението на другите, защото и те също правят грешки, но е важно да не бъдем толкова осъдителни и критични един към друг.