Как да се измъкнем от капана на чувствата си?

  • Сподели:
Как да се измъкнем от капана на чувствата си?

Жените в масата си са по-емоционални от мъжете. Мога да подкрепя тази широко застъпена теза с много примери от своята практика. Причината за по-често срещаната при нежния пол тревожност обаче, не се корени толкова в неговата емоционалност, а в навика му да се заблуждава, че чувствата са факти.

Ще илюстрирам това с два примера – половинката ви закъснява все по-често вечер и твърди, че работи тежък проект. Вие обаче знаете, че има нова колежка. Започвате да го подозирате и ревнувате. Въз основа на тези чувства правите заключението, че той има връзка с нея. Ядосвате се, обидно ви е и си го изкарвате на него.

Вторият пример: Нещо ви тежи, настроението ви е минорно. Заключвате, че непременно трябва да има някаква причина за това и решавате, че сте допуснали някаква грешка на работа или пък в личния си живот и затова се чувствате така. Това, че не намирате грешката за вас не значи, че тя липсва, защото вие я усещате.

Как да се измъкнем от капана на чувствата си?

Осъзнайте, че чувствата не са факти и бъдете внимателни, когато смесвате едното с другото, както в примерите, с които започнах. Преди да направите заключение, потърсете допълнителна информация. Когато ви се струва, че имате "доказателства", преценете дали те биха издържали в съда. Реално ли съществуват или са плод на въображението/чувствата ви?

Позволете на афекта да отмине и тогава ревизирайте заключенията си. Направено е изследване, в което участниците са разделени на две групи. Първата гледа разстройващо видео, а втората – смешен клип. След това на двете групи са показани снимки на хора, чиято атрактивност те трябвало да оценят. Снимките били еднакви за двете групи.

Участниците от първата група дали по-ниски оценки на снимките. Този експеримент илюстрира факта, че настроението влияе на начина, по който възприемаме света. Когато човек не е в добро настроение вижда нещата в много по-тъмни краски и не оценява като такива много от възможностите.

Спрете с генерализациите. "Всички мъже са такива", "винаги така става", "все нещо ще се обърка", "никога, за нищо не можеш да разчиташ на него" – това са обобщения, които са дълбоко неверни по същността си. Ако се замислите, ще установите, че от всяко от тях има не сами едно изключение.

В случай, че смятате, че все вие сте по някакъв начин прецаканите и излъганите в живота, това най-вероятно се превръща в реалност за вас. Причината е проста – ние хората сме настроени да виждаме само това, в което вярваме. Търсим потвърждение за собствената си настройка и в крайна сметка го намираме.

Спрете с осъжданията. Когато чувствате, че партньорът ви е нехаен, безотговорен и т.н., вие косвено квалифицирате и себе си като такива. Няма как да видим, разпознаем и назовем в някого нещо, което ние самите не носим. Ако не е част от нас, ние няма да успеем да го разпознаем в другия.

Излезте от матрицата на ТРЯБВА – много хора имат ограничаващи вярвания, свързани с това как трябва да се чувстват в определени ситуации и в резултат подменят истинските си емоции с очакваните такива. Приятелят ми е забравил за рождения ми ден, трябва да съм обидена и сърдита. А какво, ако съм развеселена от неговата разсеяност и щастлива, че се държи мило с мен всеки ден и често ми прави изненади без повод?

Чували ли сте разпространения в България израз, че много хубаво не е за хубаво? Настройката е, че като ти е най-хубаво трябва да се подготвиш, да си нащрек за нещо лошо. Както вече казахме в предишната точка, когато си готов за това, то вероятно ще ти се сервира, най-малко, защото ще възприемеш неприятностите като реализация на твоето очакване.

Захвърлете нагласата, че другите се чувстват или трябва да се чувстват като вас – колкото по-малко се стремите да ги вкарате в собственото си усещане за нещата, толкова по-голям е шансът ви да се освободите от капана на собствените си чувства. Отворете се за различната гледна точка и тя може да бъде шансът ви да излезете от собствените си заблуди.

Помислете над тезата, че каквото и да чувствате, това е проявление само на част от вашата личност, а не сте самите вие. Дори да не харесвате това, което усещате в момента, го приемете и спрете да му се гневите. Това е най-сигурният начин то да отшуми.

Желая ви щастие!