Как да се справим с енергийните вампири в живота си

  • Сподели:
Как да се справим с енергийните вампири в живота си

Как да се справим с негативните, кисели, намусени и отегчени от живота хора, които имат постоянното желание по един или друг начин да посмучат поне малко от енергията ни (ако не цялата).

Ще срещнете много такива, повярвайте ми. Всъщност най-вероятно в момента сте заобиколени от тях. Огледайте се добре. Навсякъде са. Аз не ги забелязвах в продължение на около 30 години. В последните две, взех конкретното и ясно решение да започна да ги изключвам един по един от живота си. Като забързах доста темпото, с което се развивам… Като започнах да комуникирам с хората, които ми помагат да израствам във всички сфери на живота, в които искам да се развивам, а не обратното. Истината е, че по-голямата част от тях, които са постигнали успех в дадена област, знаят колко е труден процесът и с радост помагат на другите, които имат желание да направят същото.

Наскоро се видях с една от прекрасните ми братовчедки. Сподели ми, че постоянно има някой, който да й се оплаква или да споделя всичките си житейски несгоди.

"Станала съм като кошче за душевни отпадъци" - каза ми тя. Поговорихме си известно време за този толкова често срещан сценарий. Защо ли след като изхвърлят въпросните отпадъци, тези хора забравят да споделят и положителните си емоции? Защото искат да задържат положителната енергия само за себе си. По-лесно е. По-сладко е. А боклука от кошчето се сипе без да има осъзнатост… Стига да го приемем, разбира се, защото изборът отново е в наши ръце.

Работата е там, че сме възпитани да го правим. Програмирани сме да го правим. Много тежка програма, за която е нужен дълъг период на деинсталиране.

Спомняте ли си кога за последно имахте среща с някого, който ви остави без сили и със силно главоболие? Аз имам доста такива спомени. Не и от последните месеци, обаче. Един от най-хубавите подаръци, които можете да си направите, е да ограничите до минимум връзките си с подобни хора.

Напоследък виждам все по-ясно как някой от тях съществуват предимно, за да могат да влязат в някой безсмислен спор. За да "защитят" мнението или тезата си, която дори не е тяхна, а е взета "на заем" от някой или от някъде. В началото и аз се включвах в спора. Голяма грешка.

Единствените полезни стъпки, които можете да направите в подобен случай са следните:

1. Да игнорирате изцяло, напълно и безусловно въпросния човек.
2. Да спрете да мислите за него.
3. Никога да не го споменавате където и да било.
4. Никога да не говорите зад гърба му.

Последното по-скоро ви прави още по-подвласни на този неприятен вид чувства и емоции, които си създавате.

Дори да се опитате да дадете съвет или да обясните доводите си, той/тя просто няма да ви изслуша и да вземе под внимание аргументите ви, независимо дали сте се подплътили с такива от главата до петите. Ако ли пък сте написали нещо някъде, ще стигнат до реда, който веднага могат да изкритикуват, без да са прочели остатъка от текста, за да видят колко безмислен би бил коментарът им.

И всичко това е независимо дали говорите от личен опит (и то солиден). Всъщност най-интересното е, че повечето от гореспоменатите хора дори нямат такъв в областта, в която спорят.

Много е важно никога да не влизате в разговор с тях, за каквото и да било. Голяма част ще ви дебнат, за да могат отново да захванат своята "малка война" на "голямото его". И да продължат да се хранят от натрупващата се по време на спора не много приятна енергия. Нямате нужда от това.

Хубаво е да се научите да не мислите за тях. Това вече го споменах, но е важно да се повтори. На мен ми трябваха години наред. И още чувам от време на време тънкото гласче някъде в главата си, което ми казва "Ама, той не е прав, пак е писал глупости. Хайде да му обясним как стоят нещата!".

Не. Това е вече вашето собствено его, което също обича да се храни с въпросната енергия. Не му се връзвайте. Пожелайте всичко най-добро на човека, който е свикнал да изхвърля кошчето си с боклук във вашия двор, благодарете му за научения урок и го оставете да си намери друг двор. Така ще помогнете на първо място на себе си, а и на него. Това не означава, че ще спрете да го обичате, не е това идеята. Просто ще спрете да комуникирате с него. На всички нива.

И е много важно още тук да разберете, че това не е егоизъм. Това е здравословен начин на живот.

В момента, в който човекът реши, че може да се научи как да държи кошчето си чисто, то кой знае, пътищата ви може отново да се пресекат. Всичко е възможно. Но дотогава, запазете енергията си и я вложете в собствените си проекти, намерения и цели. Ще усетите огромен прилив на радост и удовлетворение от това, че сте заложили на себе си.

Нали всички знаем, че няма как да помогнем на някой друг, преди да сме помогнали на себе си? Няма как да обичаме истински хората около нас, ако преди това не сме се научили да обичаме себе си! Изчистете първо вашия емоционален багаж, от който вече нямате нужда. И без това сте го носили прекалено дълго време. А той тежи повече от всичко друго.

След това е добре да се научите да си държите шкафа чист и подреден :) Пълен с приятно миришещи чорапи. И след това вече можете спокойно и с вдигната глава да продължите напред. Не че хората, които искат да си отхапят парченце от вас ще изчезнат. Напротив, ще станат още по-многобройни. Но вече зъбите им ще отскачат от вас…

Автор: Георги Жеков / Drugata realnost

Как да се справим с енергийните вампири в живота си

Снимка: hdw.eweb4.com